Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin yaz aylarında dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Hamileliğe bağlı bazı değişikliklerin, anne adaylarının sıcak havadan daha çok etkilenmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, gebeliğe bağlı hormonal ve fizyolojik değişikliklerin, alınan kiloların, artan kan akışının, azalan solunum kapasitesinin ve yüksek kalp hızının sıcaklık ve nemin daha fazla hissedilmesine yol açtığını vurguladı.
Sıcak Havalarda Giyim ve Sıvı Tüketimi
Prof. Dr. Buyru, hamilelerin sentetik ve dar giysilerden kaçınarak, keten ve pamuklu, bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca, günde en az 2 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirterek, ılık duş almanın ve güneşin dik geldiği 11-16 saatleri arasında dışarı çıkmamanın önemine dikkat çekti.
Şekerli ve Gazlı İçeceklerden Kaçının
Yaz aylarında şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Buyru, sıvı ihtiyacının su, soda, az tuzlu ayran ve az şekerli limonata gibi içeceklerle karşılanmasının daha sağlıklı olduğunu ifade etti. Çayın bile bu amaçla tüketilebileceğini belirten Buyru, hamilelerin çok tuzlu ya da çok şekerli içeceklerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sık ve az yemek yemenin, karbonhidrat ve tuzdan uzak durmanın önemini de hatırlattı.
Yüzme ve Egzersiz Önerileri
Prof. Dr. Buyru, hamilelerin yaz aylarında denizde ya da uygun havuzlarda yüzmelerini tavsiye etti. Yüzme sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için mayoların değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılmasının önemine değindi. Sporun ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Buyru, spor salonlarında serinletilmiş ve nemi azaltılmış ortamlarda egzersiz yapılabileceğini, sabah saatlerinde veya akşam güneş battıktan sonra yürüyüş yapmanın faydalı olacağını belirtti. Gün aşırı 30-40 dakika yürüyüşün kilo alımını dengelemek ve doğuma hazırlık için yararlı olduğunu söyledi.
Tüp Bebek ve Ameliyatlarda Sıcak Havanın Etkisi
Prof. Dr. Buyru, sıcak havaların tüp bebek tedavisini veya ameliyatları olumsuz etkilemediğini belirtti. Laboratuvar ve ameliyathanelerin belirli ısı ve nem oranlarına göre dengelendiğini ve enfeksiyon riskini önlemek için yaz-kış belirli sıcaklık seviyesine ayarlandığını ifade etti.
Prof. Dr. Faruk Buyru'nun bu önemli tavsiyeleri, hamilelerin yaz aylarını daha sağlıklı ve rahat geçirmelerine yardımcı olacak.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)