• DOLAR
    32,8628
    %0,19
  • EURO
    35,1410
    %-0,27
  • G. Altın
    2.455,70
    %-0,07
  • Ç. Altın
    3.954,72
    %0,00
  • BIST
    10.518
    0
  • BITCOIN
    61,665.03
    -0.56
  • ETHEREUM
    3,449.27
    -0.97
  • DOLAR
    32,8628
    %0,19
  • EURO
    35,1410
    %-0,27
  • G. Altın
    2.455,70
    %-0,07
  • Ç. Altın
    3.954,72
    %0,00
  • BIST
    10.518
    0
  • BITCOIN
    61,665.03
    -0.56
  • ETHEREUM
    3,449.27
    -0.97

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hamilelere Yaz Aylarında Beslenme Önerileri


Medicana Sağlık Grubu Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, sıcak havalarda hamileler için sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Hamilelere Yaz Aylarında Beslenme Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Özellikle kafein ve şekerli içeceklerin, dehidrasyona ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini belirten Balkan, suyun içerisine meyve dilimleri ve çubuk tarçın atarak daha sağlıklı bir içecek alternatifi yaratılabileceğini vurguladı.

Sıvı Tüketimine Dikkat

Diyetisyen Cemre Balkan, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ihtiyacının da arttığını belirtti. Dehidrasyonu önlemek için günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini ifade eden Balkan, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve bitki çaylarının da sağlıklı içecek seçenekleri olduğunu söyledi. Ancak, adaçayının gebeliğin ilk aylarında kasılma ve düşük riskini, son dönemlerinde ise erken doğumu tetikleyebileceğini hatırlatarak, bitki çaylarının doktor ya da diyetisyen önerisiyle tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Beslenme Düzeni

Hamilelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmenin anne ve bebeğin sağlığı için büyük önem taşıdığını belirten Balkan, özellikle yaz aylarında hafif, sindirimi kolay ve besleyici öğünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Salatalar, sebze yemekleri, ızgara tavuk veya balık gibi protein kaynaklarının dengeli öğünler için ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, az ve sık beslenmenin mide yanmasını önlemede etkili olduğunu, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmanın önemli olduğunu vurguladı.

Mevsim Meyve ve Sebzelerinin Önemi

Yaz aylarının taze meyve ve sebzelerin bolca bulunduğu bir dönem olduğunu hatırlatan Balkan, su içeriği yüksek karpuz, kavun, şeftali ve kiraz gibi meyvelerin tüketilmesini önerdi. Gebelik şekeri riski olan hamilelerin ise kayısı, şeftali, elma ve ananas gibi glisemik indeksi düşük meyveleri tercih etmelerinin kan şekerini dengelemeye yardımcı olacağını belirtti.

Tuz Tüketimine Dikkat

Aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutulmasına ve ödem oluşumuna neden olabileceğini ifade eden Balkan, tuz yerine taze baharatların kullanılmasını önerdi. Ayrıca, terle kaybedilen mineralleri dengelemek için magnezyum ve potasyum açısından zengin kuru baklagiller, mercimek, tam buğday ekmeği, muz ve badem gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Güneş ve D Vitamini

Güneş ışığının D vitamini alımı için önemli olduğunu belirten Balkan, zararlı etkilerden korunmak için sabah erken saatlerde veya akşamüstü güneşe çıkılması ve uygun güneş koruyucu kullanılması gerektiğini hatırlattı. Protein ve kalsiyum alımının bebeğin gelişimi için kritik olduğunu, süt ürünleri, yumurta, baklagiller ve yağsız etlerin düzenli olarak tüketilmesinin önemini vurguladı.

Kabızlık Sorununa Çözüm

Hamileliğin son aylarında kabızlık görülme sıklığının arttığını belirten Balkan, lif ve posa açısından zengin besinlerin tüketilmesini, bol su içilmesini ve doktorun izin verdiği ölçüde fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kayısı, erik, yulaf, kuru baklagiller ve incirin beslenmeye eklenmesi önerisinde bulundu.

Sağlıklı Alternatiflere Yönelin

Son olarak, kafein ve şekerli içeceklerin yerine sağlıklı içecek alternatiflerine yönelmenin önemini vurgulayan Balkan, suyun içerisine meyve dilimleri ve çubuk tarçın atarak sağlıklı ve lezzetli bir içecek elde edilebileceğini söyledi. Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin ve yeterli sıvı tüketiminin, anne ve bebeğin sağlığı için büyük önem taşıdığını hatırlattı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans