Yumurta tüketimi Alzheimer riskini yüzde 47 oranında azaltıyor. Nöroloji uzmanı Dr. Mihriban Andaç, yumurtanın içerdiği kolin sayesinde hafıza ve bilişsel fonksiyonları desteklediğini vurguluyor.
Nöroloji alanında yapılan yeni bir araştırmaya göre, haftada birden fazla yumurta tüketen bireylerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 47 oranında azaldığı tespit edildi. Bu olumlu etkinin en büyük nedeni, yumurtada bol miktarda bulunan ve hafıza, ruh hali ve kas kontrolü için gerekli bir nörotransmitter olan asetilkolin sentezine katkıda bulunan kolin maddesi olarak belirtiliyor.
Organik Yumurta Tercih Edilmeli
Erdem Çakmak Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mihriban Andaç, kolin açısından en zengin yiyeceklerden birinin yumurta olduğunu belirterek, özellikle organik yumurta tüketmenin önemini vurguladı. Dr. Andaç, “Endüstriyel yumurtalar kolin açısından yeterince zengin olmayabiliyor. Bu nedenle çocuklar ve gençlerin günde 1-2 yumurta tüketmesi öğrenme, motivasyon ve kas hareketleri gibi işlevler için oldukça faydalıdır” dedi.
Yumurtayı Haşlama ve Poşe Şeklinde Tüketin
Yumurtanın en sağlıklı şekilde haşlama veya poşe olarak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Andaç, çiğ sebzeyle birlikte tüketilmesinin ise E vitamini emilimini artıracağını belirtti. Ayrıca, kolesterol sorunu olan bireylerin haftada 4-5 yumurta tüketebileceğini ekledi. Kolin açısından zengin diğer yiyecekler arasında ise tavuk, hindi, sığır eti, balık ve bazı sebzeler yer alıyor.
Kolin tüketiminin artırılması, bilişsel işlevlerin desteklenmesine ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabiliyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)