• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

“Güzellik uğruna canınızdan olmayın”


İSTANBUL (İHA) - kolay bir estetik işlem gibi görünen botoks işleminin sahtesinin insanların ölümüne yol açabileceğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Yakup Çil

“Güzellik uğruna canınızdan olmayın”


İSTANBUL (İHA) - kolay bir estetik işlem gibi görünen botoks işleminin sahtesinin insanların ölümüne yol açabileceğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Yakup Çil, “En büyük tehlike, sahte ilaçlara karşı meydana gelebilecek alerjik reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlar cilt kızarıklığından, hayatı tehdit eden ve anafilaksi adı verilen çok ciddi alerjik reaksiyonlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.” dedi.


Dolgu ve botoksun dünyada en çok yapılan estetik işlemlerden biri olduğunu belirten İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Yakup Çil, yoğun talep sonrasında artan sahte dolgu ve botoks işlemleri hakkında uyarılarda bulundu.

“Gerekli koşullarda taşınmazsa etkisi olmaz”
Hastanede müşahade altında kalmadan yapılabilmesi dolgu ve botoks işlemlerinin daha fazla ürün kazanmasına neden olduğunu söyleyen Profesör Doktor Yakup Çil, “ botoks ve dolgu işlemleri sonrası kişilerin işlerini hemen dönebilmesi de bu işlemlere olan ilgiyi artırmaktadır. Botoks kasların geçici olarak felç edilmesini sağlayan bir ilaçtır. Laboratuvar ortamında üretilen bu ilaç soğuk zincir adı verilen, soğuk ortamlarda taşınarak ilacın yapılacağı sağlık kuruluşlarına ulaştırılmaktadır. Eğer soğuk taşıma ortamları sağlanmadan taşınırsa, botoks etkisi hale gelebilmektedir.” dedi.

“FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI SAHTESİNİN ÜRETİLMESİNE SEBEBİYET VERİYOR” 
İlerleyen yaş sebebi ile 100 bölgesinde oluşan kırışıklıklar için yaygın olarak kullanılan botoks aynı zamanda aşırı terleyen el ve koltuk altınada yapılıyor ve bunun gibi çok değişik amaçlar için de kullanılabilindiğini söyleyen Profesör Doktor Çil, botoks ve dolgu yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
“ botoks, uygun sağlık kuruluşlarında yapılması gereken bir işlemdir. Tüm ilaçlar gibi bu konuda eğitimli sağlık çalışanları tarafından uygulanması gereken bir ilaçtır. Üretimi yüksek teknoloji gerektiren bu ilacın birim fiyatı yüksektir. Birim fiyatım yüksekliği nedeniyle ilacın sahtesi üretilerek satılabilmektedir. Ayrıca soğuk zincirle taşınması gereken ilaç, hiçbir kurala uyulmadan taşınarak satılabilmektedir. Sahte ilaçların ilgili kurumlarca denetim ve kontrolü de yapılamamaktadır.”

“Hayati önem arz ediyor”
Profesör Doktor Çil, sahte botoks ve dolgunun sebep olduğu tehlikeleri şu şekilde anlattı:
“ öncelikle üretim ve taşınma kurallarına uyumadan üretilen bir ilacın yapılan kişi de sağlanmasını istenen etkiyi ortaya çıkarması mümkün olmamaktadır. En büyük tehlike ise sahte ilaçlara karşı meydana gelebilecek alerjik reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlar cilt kızarıklığından, hayatı tehdit eden ve anafilaksi adı verilen çok ciddi alerjik reaksiyonlara kadar geniş bir yelpazeye kapsamaktadır. Anafilaksi vücudun ilaca karşı verdiği ileri derece alerjik reaksiyondur ve zamanında tedavi edilmediği takdirde kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle basit bir işlem gibi gözüken uygulamanın kişinin ölümüne kadar yol açabilecek sağlık sorunları oluşturabileceğine akılda bulundurmak gerekir.” dedi.

“Ruhsatı olmayan merkezlerden uzak durun”

Sırf fiyatı daha makul diye yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan yerlerde dolgu ve botoks işlemi yaptırılmaması gerektiğinin altını çizen Profesör Doktor Yakup Çil, “Bu konuda yetişmiş eğitimli sağlık çalışanlarının tercih etmeliyiz. İlgili kurumlar tarafından denetlenme imkanı olmayan, bu konularda hiçbir ruhsatı bulunmayan yerleri tercih etmemeliyiz. Basit gibi görünen bir işlemin hayatımıza mal olabileceğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Uygun olmayan yerlerde içinde ne olduğunu bilemeyeceğimiz ilaçları kendimize yaptırmamalıyız. İlgili kurumlar tarafından ülkemizde kullanılmasının izninin alınmadığı ve denetlenmesinin olamayacağı sahte bir ilacın hayatımıza mal olabileceğini unutmamalıyız.” ifadesinde bulundu.

“Güzellik uğruna sağlığınızdan olmayın”
Dolgu ve botoks materyallerinin zamanla cildimizde oluşan eksilmiş yapıtaşlarından yerine koymak için üretilen ilaçlar olduğunu ifade eden Çil, “Çok yüksek teknoloji gerektiren bu materyallerde fiyat aralığı çok geniştir. Çok geniş bir dolgu ticari şekli piyasada mevcuttur. Her dolgu her vücut bölgesine uygun değildir. Örneğin dudak bölgesine uygulanan dolgu Materyali ile elmacık kemiğimizi belirginleştirmek için kullanılan ürün farklıdır. Dolgu materyelini uygulayan kişi bu farklılığı göz önünde bulundurarak dolgu işlemini gerçekleştirmelidir.” Uygun olmayan materyelin dokuya verilmesi güzelleşmek isterken daha da kötü bir görünümün ortaya çıkmasına neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

“Dolguda sahtecilik alerji olmanıza sebep olabilir” 
Dolgu materyallerinin normalde vücudumuzda bulunan yapı taşlarının benzerlerinin laboratuvarda üretilmesiyle oluştuğunu vurgulayan Çil, “Bu materyaller eğer uygun olmayan ortamda üretilmiş ve sahte ise etkisi beklenilen gibi olmamaktadır. Botoks işleminde anlatılan hafif alerjik reaksiyondan, kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilecek çok ciddi alerjik bir aksiyonlara kadar oluşabilecek olumsuz sonuçlar sahte dolgu ürünleri ile meydana gelebilir. Sonuç olarak, botoks ve dolgu çok yaygın olarak yapılan ameliyat dışı estetik işlemler olup, uygun merkezlerde, bu konuda eğitimli kişiler tarafından yapılması gereken ilaçlardır.” diye konuştu. 

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans