• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Güneşin Cilt Üzerindeki Olumsuz Etkileri: Uzmanlardan Kritik Uyarılar


Kontrolsüz ve sürekli yoğun güneş ışığına maruz kalmanın ciltte ciddi zararlar yaratabileceği konusunda Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazan Yılmaz önemli uyarılarda bulundu.

Güneşin Cilt Üzerindeki Olumsuz Etkileri: Uzmanlardan Kritik Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Özellikle çocukluk döneminde geçirilen güneş yanıklarının, cilt kanserini tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, güneşin faydaları ve zararları hakkında bilgiler paylaştı.

Güneşin Cilt Sağlığı Üzerindeki Faydaları

Prof. Dr. Nazan Yılmaz, güneş ışığının cilt sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Güneş ışığı, vücudun D vitamini sentezlemesine yardımcı olan önemli bir çevresel faktördür. D vitamini kemik sağlığı başta olmak üzere, bağışıklık sistemi düzenlenmesi, cilt enfeksiyonlarının önlenmesi ve saç sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Kontrolsüz Güneş Maruziyetinin Zararları

Güneşin yararlı etkilerinin yanı sıra kontrolsüz maruziyetin güneş yanıklarına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, yoğun güneş ışığının cilt enfeksiyonlarına ve cilt hastalıklarına (akne, sedef, egzama) olumsuz etkilerde bulunabileceğini ifade etti. Haftada üç kez 15-20 dakika güneş ışığı almanın yeterli olduğunu belirterek, doğru miktarda güneşlenmenin önemine dikkat çekti.

Güneş Yanıkları ve Melanom Tehlikesi

Kontrolsüz güneş maruziyetinin özellikle güneş yanıklarına yol açarak, melanom olarak bilinen en ölümcül cilt kanserini tetikleyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, çocukluk döneminde geçirilen güneş yanıklarının kanser önleyici genlerde mutasyona yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, sürekli güneş ışığına maruz kalan kişilerde melanom dışı deri kanserlerinin de sık görüldüğünü vurguladı.

Güneşin Yaşlanma ve Cilt Lekelerine Etkisi

Güneşin kanser dışındaki olumsuz etkilerinin yaşlanma ve cilt lekeleri olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, düzenli olarak güneş koruyucu kullanmanın önemine dikkat çekti. Özellikle lupus, kanser ve fotosensitivite ilaçları kullanan kişilerin güneşten korunmaları gerektiğini vurguladı.

Güneşten Korunma Yöntemleri

Güneşten korunmak için alınabilecek önlemler arasında saat 11.00 ile 15.00 arasında plajda kalmamak, gözlük kullanmak ve en az 30 SPF koruma faktörüne sahip güneş koruyucu kremleri kullanmak yer alıyor. Güneş koruyucu kremlerin 2-3 saatte bir tekrarlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, aşırı güneş maruziyeti sonrası oluşan güneş yanıklarına doğru müdahalenin önemli olduğunu ifade etti.

Yanık Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş yanıklarına yanlış müdahalenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, halk arasında kulaktan dolma bilgilerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Yanık bölgesine direkt buz uygulamasının soğuk yanığına neden olabileceğini ve diş macunu gibi tıbbi olmayan uygulamalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti. En sağlıklı yöntemin yanık alanının uzun süre su ile soğutulması olduğunu vurguladı.

Güneşin cilt sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için uzmanların tavsiyelerine uymak ve doğru güneşlenme alışkanlıkları geliştirmek, cilt sağlığını korumak adına büyük önem taşımaktadır.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans