yandex
Güneş Gözlüğünde Kaşlar Çerçevenin İçinde olmalı
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31

Güneş Gözlüğünde Kaşlar Çerçevenin İçinde olmalı


Optisyen İlkay Altunsoy, UV ışınlarının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı ve güneş gözlüklerinin dört mevsim kullanılması gerektiğini belirtti.

Güneş Gözlüğünde Kaşlar Çerçevenin İçinde olmalı
Görsel Kaynağı :
İHA

Gözlük seçiminin kişinin yüz ölçülerine uygun olmasının önemini vurgulayan Altunsoy, "Kaşların çerçevenin içinde kalması ve şakaklara doğru uzanan kalın saplı çerçeveler ile tam koruma sağlanması gerekir," dedi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi İlkay Altunsoy, güneş gözlüğü kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları değerlendirdi.

UV Işınlarından Korunmak Gerekiyor

Ultraviyole (UV) ışınlarının göz sağlığı üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çeken Altunsoy, "Gözümüzün görüp algılayamadığı fakat güneş ışığının bileşeni olarak hem cildimize hem de göz sağlığımıza zarar veren UV ışınlarından korunmak esastır. Gözün UV’den zarar görmesi, güneş ışığında bulunan zararlı elektromanyetik dalgaların gözün çeşitli tabakalarından geçip hücrelere zarar vermesi ile başlar. Nasıl ki cildimizi korumak için güneş koruyucu kremler kullanıyorsak, göz sağlığımızı korumak için de UV korumalı camı olan güneş gözlüğü kullanmak oldukça önemlidir," diye konuştu.

Katarakt Riski Oluşuyor

UV ışınlarının uzun vadede göz merceğinin şeffaflığını kaybedip katarakt riskini artırdığını belirten Altunsoy, "Bunun yanı sıra göz çevresinde kırışıklık, sarkma ve lekelenme gibi foto yaşlanma riski de artar. Görme sinirlerine verdiği hasar ise 'sarı nokta' hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu olarak karşımıza çıkar ve tedavisi zordur," dedi.

Gözde Güneş Yanığına Dikkat!

Kış mevsiminde de gözlerin korunmasının önemini vurgulayan Altunsoy, "En çok UV’ye maruz kalınan karlı, buzlu ve parlak zeminli ortamlarda kornea zarar görerek 'fotokeratit' yani güneş yanığı oluşur ve ağrılı, geçici bir körlük meydana gelir," uyarısında bulundu.

Gözlük Koruyucu Sağlık İşlevi Görüyor

Güneş gözlüğünün sadece aksesuar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Altunsoy, "UV ışınlarının verdiği zararlar başlangıçta fark edilmeyip zamanla gözde kalıcı tahribatlara neden olabilir. Bu kapsamda güneş gözlüğünü sadece moda aracı olarak kullanılan bir aksesuar değil, koruyucu sağlık işlevi olan bir gereç olarak görmek gerekir," diye konuştu.

Güneş Gözlüğü Seçerken Bu Tavsiyelere Kulak Verin

Altunsoy, güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

  • Yetkili Optisyenlik Müesseseleri: Güneş gözlüğü Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış, her altı ayda bir İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınmalıdır.
  • UV Koruması: Gözlüğün UV-A ve UV-B ışınlarını absorbe eden UV-400 korumalı olması önemlidir.
  • Yüz Ölçüleri ve Çerçeve Uyumu: Gözlüğün kullanacak kişinin yüz ölçülerine uygun olması gerekir. Kaşlar çerçevenin içinde kalmalı ve şakaklara doğru uzanan kalın saplı çerçeveler ile tam koruma sağlanmalıdır.
  • Polarize Gözlükler: Yansıma ve parlamaya karşı koruyucu filtreli güneş camları, özellikle uzun süre araç kullananlar, su sporları yapanlar ve katarakt ameliyatı geçirenler için önerilir. Polarize camların UV korumalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Ayna Kaplamalı Gözlükler: Kar tatili yapanlar ve kayak sporuyla ilgilenenler için idealdir. Ayna kaplama gelen zararlı ışınları geri yansıtır.

Dört Mevsim Güneş Gözlüğü Kullanılmalı

Avrupa Birliği Standartlarına uygun güneş camı rengi seçilmeli ve mevsime göre uygun renk kullanılarak tam koruma sağlanmalıdır. Güneş gözlüğü çerçevesi sağlığı tehdit etmeyen, kanserojen madde içermeyen kimyasallardan üretilmiş olmalıdır. Kalitesiz güneş gözlükleri hiç takmamaktan daha tehlikeli olabilir, bu yüzden kaliteli ve uygun optik müesseselerden alınmalıdır.

Altunsoy, "Kullanılacak güneş gözlüğünün UV-400 korumalı olduğundan emin olunmalıdır ve şüphe duyulursa optisyenlik müesseselerinde bulunan UV test cihazı ile kontrol edilmelidir. Avrupa Birliği CE Standardı işaretinin ve garanti belgelerinin olduğundan emin olunmalıdır," dedi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans