Huzursuz bacak sendromu hakkında bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, rahatsızlığın, gündüz uyuklamasına neden olabileceğini söyledi.
Huzursuz bacak sendromu hakkında bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, rahatsızlığın, gündüz uyuklamasına neden olabileceğini söyledi.
Bir çok insanın huzursuz bacak sendromuna sahip olduğunu ancak bunun farkında olmadıklarını aktaran Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, huzursuz bacak sendromunda hastaların yüzde 80’nde sendromun neden bulunduğunun bilinmediğini ifade etti. Yılmaz, bu sendromun tedavisinin çok kolay olduğunu vurguladı.
Huzursuz bacak sendromunun, bacaklarda ortaya çıktığını ve hareket ettirme isteğinin oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, hastalığın ilerlemesi durumunda yaşam kalitesinde sorunlar otaya çıkarabileceğini söyledi. Sendromu yaşayan bireyin, rahatsız edici bir his sebebiyle bacaklarını hareket ettirmesinin altında yatan kontrol edilemeyen bir his ve dürtünün ortaya çıkmasıyla meydana gelen kronik hareket bozukluğu olarak tanımladı. Hastaların bu sorunun tıbbı bir sorun olduğunu bilmediklerini ifade eden Yılmaz, tedavisinin çok kolay olduğunu ifade etti.
Huzursuz bacak sendromunun belirtilerine değinen Yılmaz, hastalarının gündüz uyuklama şikayetiyle müracaat ettiklerini belirtti. Uyku apnesinden sonra gündüz uyuklama sebeplerinde ikinci sırada yer aldığına değinen Yılmaz, bu rahatsızlığın Türkiye’de kadınlarda daha çok görüldüğünü ifade etti.
“Ağrı, yanma ve kaşıntı şeklinde değil, tarifi zor”
Dr. Yılmaz, hastalığın çok zor tarif edildiğine dikkat çekerek, “Hastalığın tanı kriterleri dizden başlayıp ayak bileğine kadar baldır kısmında iki taraflı tanımlanamayan sıkıntı ve huzursuzluk şeklinde. Bu his ağrı, yanma ya da kaşıntı gibi değil, tarif edilemeyen, adlandırılamayan bir histir. Hareket etmekle azalır, genelde istirahatte ortaya çıkar ve semptomlar gece daha fazla olur” dedi.
Vakalar hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Nurhan Yılmaz, hastaların yüzde 50’sinde sendromun neden olduğunu bulamadıklarını ifade etti. Yılmaz açıklamasında, “Vakaların yüzde 80’inde hastalığın nedenini bulamadıklarına değinen Dr. Yılmaz, "Nedeni bulunamayan vakaların yüzde 50’sinde aile hikayesi var. Yüzde 20’lik kısmında ise daha çok gebeler, kronik böbrek yetmezliği, demir eksikliği olan kişiler, romatolojik hastalıklar, MS, Parkinson hastalığı ve bazı ilaçların yan etkileri olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)