• DOLAR
    33,9210
    %0,21
  • EURO
    37,8560
    %0,30
  • G. Altın
    2.728,19
    %-0,22
  • Ç. Altın
    4.453,97
    %0,00
  • BIST
    9.967
    0
  • BITCOIN
    60,153.83
    -1.27
  • ETHEREUM
    2,592.44
    -1.32
  • DOLAR
    33,9210
    %0,21
  • EURO
    37,8560
    %0,30
  • G. Altın
    2.728,19
    %-0,22
  • Ç. Altın
    4.453,97
    %0,00
  • BIST
    9.967
    0
  • BITCOIN
    60,153.83
    -1.27
  • ETHEREUM
    2,592.44
    -1.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Gün Boyunca Enerji Seviyenizi Yüksek Tutmanın 10 Etkili Yolu


Enerji seviyenizi gün boyu nasıl yüksek tutabilirsiniz? İşte etkili yöntemler ve tavsiyeler.

Gün Boyunca Enerji Seviyenizi Yüksek Tutmanın 10 Etkili Yolu
Görsel Kaynağı :
Bülten

Enerji Seviyenizi Artıran Beslenme Önerileri
Yorgun ve hâlsiz hissetmek veya günün temposuna ayak uyduracak enerjiyi bulamamak pek çok bireyin muzdarip olduğu bir sorun. Gündelik yaşamdaki aktivitelerden iş hayatının gerekliliklerine kadar her an ihtiyaç duyulan enerji seviyesini artırmanınsa onlarca yolu bulunuyor. Beslenme alışkanlıklarında ve yaşam biçiminde yapılabilecek basit ama etkili değişikliklerle enerji seviyesini yükseltmek mümkün.

Protein, yağ ve karbonhidrat vücudun temel enerji kaynağıdır. Bu noktada öğünlerde enerji seviyesini yükseltecek gıdalara yer vermek ve beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek atılacak en doğru adım olabilir. Peki, gün boyu enerji seviyemi korumak için ne yemeliyim? Enerji artırıcı yiyeceklerse şu şekilde sıralanabilir:

Esmer pirinç,
Tatlı patates,
Kinoa,
Balık, tavuk ve hindi gibi beyaz etler,
Yumurta,
Yoğurt,
Lifli yeşil yapraklı sebzeler,
Sarımsak,
Mantar.
Enerji seviyesini koruyan ve yorgunluğu gideren besinlerin dışında günün her anında kolaylıkla tüketebilecek ve enerji seviyesine katkı sağlayacak pozitif sağlıklı atıştırmalıklar da bulunur:

Muz,
Elma,
Turunçgiller,
Yulaf ezmesi,
Kepekli mısır gevreği,
Ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişler, 
Çilek, böğürtlen ve yaban mersini, 
Avokado, 
Bitter çikolata.
Yaşamın temeli olan su, besinlerin enerjiye dönüşmesinde aktif rol oynar. Su besin maddelerini hücrelere taşıyarak besin maddelerinin enerjiye dönüşmesine aracılık eder. Bu nedenle vücudun enerji seviyesini korumak ya da yükselmesini sağlamak adına günlük su tüketimine dikkat etmek gerekir. Ayrıca su sadece vücudun enerji seviyesine etki etmekle kalmaz aynı zamanda cilt sağlığını korumaya, vücut sıcaklığını dengelemeye ve kan dolaşımını sağlamaya yardımcı olur.



Kafein Tüketiminin Enerjiye Etkisi
Doğal bir uyarıcı olan kafein aynı zamanda vücudun enerji seviyesini yükselten içeceklerin arasında yer alır. Kafein tüketiminin diğer olumlu etkileriyse şu şekildedir:

Odaklanma becerisinin artmasına yardımcı olur. 
Metabolizmayı hızlandırıp vücudun daha hızlı yağ yakmasını sağlar. 
Baş ağrısını giderir.
Migren gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
Düzenli tüketildiğinde alzaymır riskini azaltabilir.
Kafeinin olumlu yönlerinin yanı sıra fazla tüketildiğinde şu zararlı etkileri ortaya çıkabilir:

Nabzın yükselmesine ve buna bağlı olarak el titremelerinin oluşmasına sebebiyet verebilir.
Mide bulantısına yol açabilir.
Uykusuzluk kaynaklı sinirlenme görülebilir.
Tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
Düzenli Egzersizin Enerji Üzerindeki Etkisi
Düzenli egzersiz yapmak fiziksel ve ruhsal sağlık açısından son derece önemlidir. Egzersiz yapmak zinde hissedilmesine ve enerjinin yükselmesine katkı sağlar. Aynı zamanda stres ve kaygı seviyesinin düşmesine ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların semptomlarının hafiflemesine de yardımcı olur. Peki, sayısız faydası bulunan egzersiz yapmayı düzenli hâle getirmek için neye ihtiyaç vardır?

Egzersiz Rutini Oluşturmanın Yolları
Egzersiz alışkanlığı kazanmanın ve bunu bir rutin hâline getirmenin en etkili yolu, egzersizi yaşamın bir parçası olarak görmekten geçer. Örneğin, işe veya yakın lokasyonlara giderken toplu taşıma ya da özel araç kullanmak yerine yürünebilir ya da bisiklet sürülebilir. Ayrıca zorluk derecesi düşük egzersizler yapmaya başlanabilir. Böylelikle egzersiz alışkanlığı daha kolay şekilde kazanılabilir.

Egzersiz yapmayı bir rutin hâline getirmenin bir diğer yolu da yapılan egzersizi sevmektir. Bireylerin ilgisini çeken ve yaparken iyi hissettiği egzersiz seçeneklerini önceliklendirmesi önemlidir. Ayrıca egzersiz sırasında sevilen müzikler dinlenerek motivasyon artırabilir ya da yürüyüş gibi aktiviteler için egzersiz arkadaşı edinilebilir. Egzersiz yaptıkça yaşanan fiziksel ve psikolojik değişimi görmek, spor yapmanın düzenli hâle gelmesine de yardımcı olur.

Sabah Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
Sabah egzersizleriyle güne başlamak enerji seviyesinin yükselmesine zemin hazırlar. Böylelikle birey kendini gün içinde daha iyi hissedebilir. Bununla birlikte sabah egzersizleri, spor yapmayı bir alışkanlık hâline getirmeye katkı sağlar. Sabah egzersizlerinin genel faydalarıysa şu şekilde sıralanabilir:

Kan dolaşımının ve oksijen alımının artmasıyla günün geri kalanı daha zinde geçirilebilir. Bu durum aynı zamanda beyne ve hafızaya da katkı sağlar.
Sabah aç karna yapılan egzersizler, metabolizmayı hızlandırıp vücudun yağ yakmasını destekler. 
Sabah egzersizlerinde ciğerler normalden daha çok solunum yapar. 
Vücut direncini artırır.
Kalp sağlığına destek olur. 
Endorfin salınımını artırarak günün kalanında pozitif bir ruh hâlinde olunmasını kolaylaştırır.
Sabah egzersizleri biyolojik fonksiyonların düzenlenmesini sağlar. Buna bağlı olarak uyku kalitesinde artış görülür.
Diyabet riskini azaltmaya ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Uyku Düzeninizin Enerji Seviyenize Etkisi
Düzenli ve kaliteli bir uyku, yaşam kalitesi için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Uyku düzenini korumak; stres seviyesini dengelemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sistemini düzenlemek ve kalp sağlığını korumak gibi faydaları da beraberinde getirir. Aynı zamanda yaratıcılık, problem çözme yetisi, konsantrasyon ve hafıza gücü gibi fonksiyonları kuvvetlendirirken odaklanmayı ve öğrenmeyi de daha kolay hâle getirir. Ayrıca kesintisiz bir uyku, vücudun gerekli enerjiyi depolaması ve zihinsel ve fiziksel açıdan dinç olması adına hayati bir önem taşır. Peki, uyku düzenimi nasıl iyileştirebilirim?

Kaliteli Uyku İçin İpuçları
Atılacak bazı küçük adımlarla ve alınacak önlemlerle uyku düzenini korumak mümkündür. Kaliteli uyku için uygulanabilecek ipuçları şunlardır:

Gündüz şekerlemesinin faydaları bulunsa da uyku düzeninin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle gündüz kestirmelerinden olabildiğince uzak durmak önemlidir.
Uyku zamanları önceden ayarlanabilir. Gerekirse düzenli bir uykuya sahip olmak için uyku saatlerinde değişiklik yapılabilir.
Beslenme alışkanlıkları gözden geçirilebilir. Özellikle sindirimi zor, kafein ve nikotin gibi uykuya dalmayı geciktiren yiyecekleri ve içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir. 
Gün içinde yapılan fiziksel aktiviteler ve egzersizler vücudun yorulmasına ve stres seviyesinin azalmasına neden olur. Böylelikle uykuya geçiş süreci kısalabilir.
Kaliteli bir gece uykusu için odanın sessiz ve karanlık bir ambiyansa sahip olması gerekir. Bu nedenle yatak odasında başta telefon olmak üzere elektronik aygıtlara yer vermemek önemlidir. 
Günün aktif temposundan sıyrılıp uyku moduna geçmek her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Bu geçişi daha kolay hâle getirmek için kitap okumak, papatya çayı içmek ya da ılık bir duş almak gibi alışkanlıklar kazanılabilir.
Uyku Süresi ve Enerji İlişkisi
Güne zinde ve enerji dolu başlamak için genellikle 7 ila 9 saat uyumak gerekir. Bu durum başta yaş olmak üzere bazı faktörlere göre değişiklik gösterir. Ancak vücudun gereken enerjiyi depolayabilmesi için uyku süresi tek başına yeterli olmayabilir. Enerji dolu hissetmek ve kesintisiz uyumak için uyku kalitesini artıran alışkanlıklara yönelmek de önemlidir.

Stres Yönetimiyle Enerji Artırma
Stres, kronik yorgunluğa ve buna bağlı olarak depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ancak etkili ve doğru stres yönetimiyle vücudun enerji seviyesini korumak ve artırmak mümkündür.

Stresin Enerji Üzerindeki Etkisi
Stres, insan vücudunda enerjiyi düşüren faktörlerden biridir. Stres kaynaklı oluşan enerji düşüklüğü bireyi hareketsizliğe iter. Hareketsiz yaşam da uyku düzeninin bozulmasına zemin hazırlar. Böylelikle enerji düşüklüğüne neden olarak bir başka faktörü de ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflatması ve sindirim problemlerine neden olmasıyla da dolaylı yollardan enerjinin düşmesinde rol oynar.

Stres Yönetimi Teknikleri
Gün içerisinde kolaylıkla uygulanabilecek bazı tekniklerle stres seviyesi düşürülebilir veya kontrol altına alınabilir. "Stresi azaltarak enerji seviyemi nasıl artırabilirim?" " sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz:

Uyku düzenine sahip olmak,
Yürüyüş ya da egzersiz yapmak,
Sağlıklı ve dengeli beslenmek,
Derin nefes almak ve nefes egzersizleri yapmak,
Ilık ya da soğuk duş almak, 
Müzik dinlemek,
Zaman yönetimi ve plan yapmak,
Sakinleştirici kokular eşliğinde yoga veya meditasyon yapmak,
Profesyonel terapi desteği almak.
Vitamin ve Minerallerin Rolü
Yaşam tarzı değişikliklerinin yanında bazı vitaminlerin ve minerallerin de enerji seviyesi üzerinde etkili rolleri bulunur. Peki, hangi vitaminler enerji seviyemi yükseltir? Enerji için gerekli vitaminler şunlardır:

B1 vitamini (tiamin),
B2 vitamini (riboflavin), 
B3 vitamini (riasin), 
B12 vitamini, 
B5 vitamini (pantotenik asit),
C ve D vitamini, 
Folik asit.
Mineraller, vitaminlerle birlikte vücudun birçok fonksiyonunun işleyişinde önemli role sahiptir. Aynı zamanda enerji kaynağı olan mineraller şu şekilde sıralanabilir:

Kalsiyum,
Selenyum,
Çinko, 
Magnezyum,
Demir,
Bakır.
Gün İçinde Enerji Seviyenizi Yüksek Tutmak İçin Ekstra İpuçları
Güne enerji dolu başlansa dahi aynı enerji seviyesini tüm güne yaymak her zaman mümkün olmayabilir. Ancak gün boyu mevcut enerjiyi korumak ve düşen enerjiyi yükseltmek için bazı etkili adım atılabilir. Özellikle iş hayatında bu adımları uygulayarak verimlilik korunabilir.

Kısa Molalar ve Enerji
İş yükünü hafifletmek veya yoğun günlerde sık sık kısa molalar vermek enerji seviyesini koruyabilir. Ayrıca çalışma esnasında canlandırıcı müzikler dinlemek de hem ruh hâlini hem enerji seviyesini olumlu yönde etkiler.

Çalışma Ortamını Düzenleme
Çalışma ortamını düzenlemek dolaylı yoldan enerjinin yükselmesine yardımcı olur. Düzenli bir çalışma ortamı şu kazanımları beraberinde getirerek enerji seviyesine pozitif etki eder:

Stresi azaltıp ruh sağlığını destekler.
Yaratıcılığı ve üretkenliği artırır.
İş memnuniyetini ve refahını yükseltebilir.
Enerji Seviyenizi Yüksek Tutmak İçin Kaçınmanız Gerekenler
Bazı besinler enerji seviyesini yükseltmeye yardımcı olurken bazı besinler de enerji miktarını düşürebilir. Bu türden besinleri ölçülü tüketmeye dikkat etmek ve mümkün olduğunda tüketmemek enerji seviyesini koruyabilir. Ayrıca dönemsel olarak bahar yorgunluğuna karşı besinlerden de destek alınabilir.

Aşırı Şeker Tüketimi
Aşırı şeker tüketimi ya da yüksek oranda şeker içeren besinler kan şekerinde hızlı dalgalanmalara neden olabilir. Bu dalgalanmaya bağlı olarak enerji miktarında düşüş yaşanabilir. Enerji kaybı yaşamamak adına yüksek şeker içermeyen sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek idealdir.

Ağır ve Yağlı Yiyecekler
Fast food, ağır ve yağlı yiyecekler de şeker tüketimine benzer etki gösterir. Düşük lifli ve yüksek yağ içeren gıdalar sindirimi yavaşlatıp enerji veren besinlerin emilimini olumsuz etkiler. Aynı zamanda bu türden gıdaların vitamin ve mineraller açısından tatmin edici değerlere sahip olmaması da bir diğer dezavantajıdır. Özellikle enerji yükseltmek için yağlı yiyecekler yerine egzersiz yaptıktan sonra spor sırasında enerji veren gıdalara yönelinebilir.

Enerji Artıran Alışkanlıklar
Enerjiyi artırmak için fiziksel alışkanlıkların yanı sıra zihinsel ve sosyal adımlar atmak da mümkündür. Böylelikle enerji hem fiziksel hem zihinsel açıdan olumlu yönde beslenir.

Pozitif Düşünce ve Enerji
Düşünce güçlü bir enerji kaynağıdır. Pozitif bir düşünce yapısı kazanmaksa mutluluğa ve başarıya ulaşmanın zeminini hazırlar. Aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde de olumlu etkiler bırakır. Pozitif düşüncenin özellikle depresyon ve stres gibi zihinsel durumların üstesinden gelmeye yardımcı olması enerji seviyesini de doğrudan etkiler.

Düzenli Sosyal Aktiviteler
Düzenli şekilde sosyal aktivitelerin içinde olmak ve günlük yaşamda yeniliklere yer açmak yüksek enerji sağlar. Bu bağlamda şu alışkanlıkları kazanmak için harekete geçilebilir:

Sosyal medya kullanımını azaltarak gerçek ilişkiler kurmak enerjinin artmasına yardımcı olabilir. Özellikle olumlu düşünce yapısına sahip insanlarla vakit geçirmek enerjiyi yükseltebileceği gibi motivasyon kaynağı da olabilir.

Yeni insanlarla iletişim kurmak, farklı lezzetler tatmak ve yeni yerler keşfetmek de enerjiyi artıran sosyal aktiviteler arasında yer alabilir.

Sıkça Sorulan Sorular
Enerji artırıcı egzersizler nelerdir?
Düzenli olarak nefes egzersizi yapmak, plank, kelebek ve yarım köprü duruşlarından oluşan bir yoga sekansı uygulamak ve meditasyon yapmayı rutin hâline getirmek enerjiyi artırmaya yardımcı olabilir.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans