Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü öğrencisi Sinem Gökal, çölyak hastaları için yüksek protein ve antioksidan içeren "termiyeli glütensiz kek" üretti. Proje, TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği'nden destek alarak besin değeri yüksek bir alternatif sundu.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sinem Gökal, çölyak hastalarına yönelik özel bir ürün geliştirdi. TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında desteklenen proje ile çölyak hastalarının beslenme seçeneklerini artırmak amacıyla “termiyeli glütensiz kek” üretildi. Gökal, kek yapımında buğday unu yerine, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin olan ve “termiye” ya da “tirmis” gibi çeşitli isimlerle bilinen baklagilin ununu kullandı.
Sinem Gökal, termiyenin Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da yaygın olarak bilindiğini, ancak Niğde’de fazla tanınmadığını belirterek, “Termiyeyi, Türkiye’de en çok tüketilen besinlerden biri olan keke ilave etmeye karar verdik. Buğday unu yerine termiye unu kullanarak glüten hassasiyeti olan bireyler için bir kek ürettik. Termiye, yüzde 47 oranında protein içerdiği için çölyak hastalarının protein ihtiyacını karşılayacak nitelikte bir ürün ortaya çıkmış oldu,” ifadelerini kullandı.
Projeyi destekleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen ise projenin önemli bir inovasyon sunduğunu belirtti. Dr. Yetişen, “Termiyenin kullanım alanını genişlettik ve çölyak hastalarının tüketebileceği yeni bir kek türü geliştirdik. Literatürde termiyenin bisküvi gibi atıştırmalıklarda kullanıldığını, ancak kek yapımında denenmediğini görünce bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Çalışmalarımız, besin değeri yüksek ürünler geliştirme doğrultusunda devam edecek,” dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)