• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Gençler tarımdan uzaklaşıyor


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ağılında görüştüğü sürü sahibi Bolat, “Hayvancılığı bırakma aşamasındayım” dedi.

Gençler tarımdan uzaklaşıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ağılında görüştüğü sürü sahibi Bolat, “Hayvancılığı bırakma aşamasındayım” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hayvancılık yapan Osman Polat’la görüştü. Polat, hayvancılık girdilerindeki artışlardan ve yaşadıkları diğer sorunları Gürer’e anlattı. Polat, üretim girdilerindeki artışların devam etmesi durumunda hayvancılığı bırakacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ülkemizin son 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanların en başında tarım, hayvancılık ve su ürünleri var. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış gibi çözmemiz gereken sorunlar var. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki dalgalı hareketleri yok sayamayız. Tarımda da çözüm odaklı bakış açısıyla hareket ediyoruz. Eksik gidermenin derdindeyiz.” ifadesiyle hem başarı hem de başarısızlığı bir arada ifade ettiğine dikkat çeken Gürer, “Tarımsal girdi fiyatları sorunu çözememişseniz tarımı sorunludur. Ötesi yok.” dedi.

“Her yeni küresel kriz; gıda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduğunu teyit edecek. İklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve bölgesel riskler arttıkça, rekabet kızışacak, hatta belki de daha kanlı hale gelecek. Bizim ülke olarak tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.” şeklindeki açıklama için ise Gürer, “22 yıldır iktidarsınız yapmadınız. Yeni mi sorunları fark ettiniz” diye konuştu.

Gürer, Sn. Cumhurbaşkanının, “Küçükbaş hayvan üreticilerimize işlerini büyütmeleri, hayvan sayılarını çoğaltmaları, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmaları amacıyla verilen kredinin limitini de 400 Bin liradan 600 Bin liraya getiriyoruz. Büyükbaş, süt hayvancılığıyla iştigal eden üreticilerimiz için bu rakamı 1 milyon liradan buçuk milyon liraya yükseltiyoruz.” açıklamasını da değerlendirdi.

Gürer, “Kredi bir borç ilişkisidir. Şartları vardır. Kredi döngüsünü sağlayacak destek verilmezse, hayvan varlığı borcu karşılayamaz duruma düşer. Bazı sürü sahipleri, kredi borcu için hayvanını sattığında borcu ödeyemediklerini anlatıyorlar. Yem sübvanse edilmeden, ahır ve ağıl giderleri düşürülmeden, küçük aile tipine gerekli destek sağlanmadan sorunlar bitmez. Ayrıca, geçen yıl kredi faizi %7,5 iken, bu oranı %17'ye çıkararak esnafı faizle zora sokan iktidarın, kredi faizlerini ödeyebilmek çiftçi ve esnaf için ayrı bir sorun.” dedi.

Fotoğraf 1.jpg

BÖLGEDE HAYVANCILIK SORUNLU HALE GELDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Neredeyse her hafta köyde yerinde hayvancılık ve çiftçilik yapanları ziyaret ediyorum. Masa başında yazılan raporlar gibi değil, bizzat üretici ve besici çiftçiyi yerinde dinliyorum. Cumhurbaşkanının tarımda anlattıkları bir başarı değil, başarısızlığın ifadesidir. Bizi izlesinler, gerçeği yerinde tespit ediyoruz. 2001 yılından beri yapılmamış tarım sayımı nedeniyle artan sorunlar çiftçiyi tarımdan soğutuyor. Tarımda yaş ortalaması 54 ve kırsalda 60'a dayanmışsa gençlerin tarımdan uzaklaştığı görülecektir. Gençleri ve kadınları tarıma kazandırmanın yolu, kırsala dönmeleri halinde SGK primlerini karşılamak başta olmak üzere, gerçekçi destekler vermektir” diye konuştu.

Hayvancılık yapmanın zor olduğunu, tatilinin, bayramının olmadığını belirten Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sürekli hayvanlarla ilgilenmek durumundasınız. Ülkemizde uygulanan yanlış hayvancılık politikası nedeniyle yem fiyatlarındaki sürekli artışlar, özellikle küçük işletmelerde hayvancılığı zora soktu. Doğal olarak, hayvanlara verilen yemin maliyeti, üreticinin hayvanını pazara çıkardığında sattığı zaman paraya dönüşmediğinde hayvancılık bölgemizde sorunlu hale geldi.” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ ARTMAYA DEVAM EDERSE BIRAKACAĞIM”

Baba mesleği olduğu için her zaman işin içinde olduğunu ve 250 küçükbaş hayvanı olduğunu belirten Osman Polat, Gürer’in, “Hayvancılık yaparak kazanç sağalabiliyor musunuz, yoksa döngüde misiniz?” sorusuna, “Döngüdeyiz, kazancımız da yok. Ama biz de ata mesleği olarak devam ettirelim dedik. Yoncanın tonu 8000 lira, saman 4000 lira. Bölgede bazıları bu işi bırakıyor. Ben de bırakacağım. Maliyetim yüksek, benim aylık giderim hemen hemen 35 bin-40 bin liraya geliyor, koyunların yemesi hariç. Yalnızca ahır gideri bu. Tabii çobanın gelip gitmesi, yemesi içmesi var. Bir koyunun maliyeti yetişme sürecinde yem hariç 4000 lira. Kim nasıl hesaplarsa hesaplasın, bir koyunun yetişme sürecinde 4000 lira maliyeti var.” şeklinde cevap verdi.

VETERİNER KADROLARI YETERSİZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan hastalıklarındaki durumu sorması üzerine bölgede veteriner kadrolarını yetersiz olduğu ortaya çıktı. Gürer, bu konuda sürekli olarak kamuda veteriner istihdamının artırılması gerektiğine ifadelerinde sürekli yer verdiğini belirtti. Osman Polat ise “Kendi çabalarınla veteriner çağırırsın, gelmez. Bir küpe taktırmaya getiremedim. Şurada Altunhisar'da 10 bine, 15 bine yakın hayvan var. Daha ben hayvanımı küpeletemedim.” dedi. Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığının veteriner ve ziraat mühendislerini, büro memuru olarak değil alanda tarım ve hayvancılık için bilimsel bir biçimde sorunları ele alıp geliştirecek olarak değerlendirmelidir” diye konuştu.

ÇOBAN SORUNU

CHP’li Gürer’e çoban konusunda yaşadıkları sorundan bahseden üretici Osman Polat, “Çoban sorunumuz var. Yerli adamı bulamıyoruz. Mecburen Afgan veya diğer yerlerden gelen adamları tutmak zorundayız. Onlar da tutulmuyor. Burada Küçükbaş hayvanda 7 ay merada, 5 ay içeride hayvancılık yapılıyor.” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kırmızı Ette fiyat artışının halen devam ediyor. Bu durumun oluşması plansız ve yanlış hayvancılık politikalarıdır. Çok sayıda ilde boşalan ahır, ağıl ve artan   bakım girdileri et sorununa neden olmuştur. Kamucu olmayan, rant ve ithalata dayalı politikalar sorunları artırmaktadır. İthal hayvanlar yurt dışından gelmesi de et fiyatları düşürmemektedir. İthal hayvanı yurt dışından kimler topluyor? Bu işten kimler kazanıyor? Kamuoyuna ithalat sürecinin ticari sır denilerek saklanması da kabul edilemez” dedi.

Fotoğraf 1.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans