yandex
Gametofobi: Evlilik ve Bağlanma Korkusu
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31

Gametofobi: Evlilik ve Bağlanma Korkusu


Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, evlilik ve bağlanma ile ilgili güçlü ve ciddi bir korku durumu olan gametofobinin, basit bir fobi olarak görülse de sonuçları bakımından yıkıcı olduğunu vurguladı.

Gametofobi: Evlilik ve Bağlanma Korkusu
Görsel Kaynağı :
İHA

Bağcı, "Basit fobiler belli bir odağa sahiptir ancak gametofobisi olan bireylerde hiç kalıcı ilişki kuramama durumu oluşur ve bu da fobik insanların yaşamını etkiler" dedi.

Gametofobi Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Psikolog Rabia Bağcı, genel olarak fobilerin günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ve literatüre girmiş 400 farklı fobi çeşidi olduğunu belirtti. Bağcı, son zamanlarda gametofobi yani evlilik korkusunun hızla yayıldığına dikkat çekti. Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun bireyin gündelik yaşamını negatif yönde etkilemesi durumu olarak tanımlanırken, bu durumun 6 ay veya daha uzun süre devam etmesi halinde fobi olarak kabul edildiğini açıkladı. Özellikle gametofobinin tüm hayatı olumsuz etkileyebileceğini belirten Bağcı, "Gametofobi olanlar, ilişki devam ederken aşırı kaygılanma yaşayabilir ve bitmesi konusunda yoğun evhama sahip olabilirler. İlişkiyi aniden bitirme ve insanlardan uzaklaşma yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Gametofobinin Nedenleri ve Belirtileri

Evlilik korkusu ve bağlanma sorunlarının genellikle geçmişteki travmalardan kaynaklandığını ifade eden Bağcı, bu durumun bireyin kendisi için bir tür koruma kalkanı oluşturması anlamına geldiğini söyledi. Gametofobinin birçok sebebi olabileceğini belirten Bağcı, genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü vurguladı. Bağcı, "Fobik bireyler, iletişimi kötü olan ebeveynler ile geçmiş çocukluk yaşantılarına sahipse kaçınma, korkma gibi durumlar yaşayabilirler. Ayrıca ebeveynleri çok mutlu bir evlilik sürdüren bireyler, kendilerinin bu kadar mutlu olamayacağı düşüncesiyle kaygı yaşayabilirler. Geleneksel veya dini baskılar da gençlerin kaygılanmasına neden olabilir" dedi.

Bağcı, evlilik korkusu yaşayan bireylerde farklı tür fobilerin de görülebileceğini belirterek, bu fobileri; filofobi (aşk korkusu), genofobi (cinsel ilişki/yakınlık korkusu) ve pistanthrophobia (başkalarına güvenme veya sevdiğin biri tarafından incinme korkusu) olarak sıraladı.

Gametofobinin Tedavisi

Gametofobi teşhisi için özel bir test olmadığını belirten Bağcı, doğru teşhisin gerekli olduğunu vurguladı. "Teşhis kolaylıkla konulamaz. Bireyle görüşme sağlanır ve varsa diğer fobiler sorulur. Teşhis için mutlaka olması gereken durumlar vardır. Bunlar; ani anksiyete reaksiyonları, sosyal ve kişisel yaşamların farklı alanlarında sınırların olması, aşırı sıkıntı üzerine duyulan korkuya direnmek veya kaçınmak gibi. Bu durumlar en az 6 aydır mevcut ise ve bunlar OKB veya sosyal anksiyete bozukluğu gibi farklı sorunlardan kaynaklanmıyor ise fobi teşhisi konulabilir" diye konuştu.

Bağcı, gametofobinin yanı sıra ona eşlik eden depresyon ve anksiyetenin yaşanması durumunda bireyin günlük yaşamında aksatıcı sorunlar yaşamaması için ilaç tedavisinin gerekebileceğini ifade etti. Gametofobinin tedavi edilebilmesi için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans