yandex
FİYATLAR ÇİFTÇİYİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

FİYATLAR ÇİFTÇİYİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR


Başak Tarım İşletme Sahibi Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, çiftçinin tohum, gübre ve zirai ilaçlara ulaşmakta zorluk çektiğini söyledi.

Başak Tarım İşletme Sahibi Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, çiftçinin tohum, gübre ve zirai ilaçlara ulaşmakta zorluk çektiğini söyledi. 

Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, çiftçiler için faiz oranlarının sübvanseli olmasına rağmen halen yüksek olduğunu belirtti. Yılmaz, faiz oranlarının yüksek olmasına karşılık, çiftçinin krediye ulaşamadığına değindi. 

Yılmaz, çiftçinin maliyetinin artmasına paralel olarak, tüketicilerin de pazarda ürünleri yüksek fiyatla satın aldığını kaydetti. 

Fiyatlar konusunda çiftçilerin tepkisini açıklayan Rasim Yılmaz, “Kimisi bu duruma alıştı, kimisi bu duruma isyan ediyor.” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK SORUNU FAİZ ORANLARI

Çiftçilerin en büyük sorununun şuanda yüksek orandaki faizler olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, çiftçilerin krediye ulaşımının da zor olduğunu ifade etti. 

Yılmaz, “Bu yıl, son iki üç yılda olduğu gibi çiftçilerimiz yine sürprizle karşılaşmadı. Gübreler, zirai ilaçları, tohumlar karşısında oldukça kabarık bir faturayla karşılaşıyorlar. Kimisi bu duruma alıştı, kimisi bu duruma isyan ediyor. En büyük problemimiz şu, faizler çok yüksek. Çiftçilerin kullandığı kartların faizleri çok yüksek, kullandığı kredilerin faizleri ona keza. Sübvanseli olmasına rağmen çok yüksek. Dolayısıyla bizlerin gübre alırken, zirai ilaç alırken, esnafların tüccarların da kullandığı krediler hem çok yüksek hem krediye erişim çok zor. Bu sektörü biraz zorluyor. Ama her şey rağmen çiftçi arkadaşlarımız üretim için elinden geleni yapıyorlar.” şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİNİN ESKİ HALİNDEN ESER YOK

Herkes şu anda arazide büyük bir özveriyle çalışıyor diye açıklamasını sürdüren Yılmaz, çiftçilerin gübreyi, zirai ilacı ve tohumu hesaplayarak almaya başladığını kaydetti. 

Rasim Yılmaz, “Çiçekler döküldü meyveciler şu anda ilk ilaçlarını yapacaklar ve gübrelerini verdiler. Tabii zorlanarak yapıyorlar. Patatesçiler şu anda ekimlerini yapmak üzereler. Gübreciler üst gübresi dediğimiz gübreyi almak ve onları kullanmak durumunda. Herkes şu anda arazide büyük bir özveriyle çalışıyor, ama işler çok iyi değil. Gerçekten gübreye, zirai ilaca ve tohuma ulaşmakta. Çiftçiler bayağı sıkıntı yaşıyorlar bu yıl. İnsanlar çok temkinli. Faiz oranları çok yüksek olduğu için eskiden gönder gelsin derlerdi ya da fazla fazla alalım, aman yetmez bir sonraki seneye kullanırız derlerdi. Şimdi artık insanlar gübreyi de zirai ilacı da tohumu da hesaplıyorlar böyle gıdım gıdım tabiri caizse alıyorlar ve dolayısıyla bu da piyasada olumsuz bir etki yaratıyor. Eskisi gibi satışlarımız kuvvetli değil. Şu anda da işlerimiz son derece sakin.” dedi. 

FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI TÜKETİCİYİ ETKİLİYOR

Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, üreticinin tohum, gübre ve zirai ilacı yüksek fiyatla temin etmesinden kaynaklı olarak tüketicinin de pazarda ürünleri yüksek fiyatla aldığını belirtti. 

Yılmaz, “Yöremizde en çok tercih edilen gübreler şeker, 3 15. Fiyatından dolayı şeker daha çok tercih ediliyor. Üre Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Niğde'de oldukça yoğun kullanılıyor. 2020’den bu tarafa çok ciddi artış oldu gübre ve zirai ilaç fiyatlarında. Çiftçilerin ulaşması zorlaştıkça da bu pazara yansıyor. Tüketici arkadaşlar da bu sefer patlıcanı, domatesi, biberi almakta zorlanıyorlar. Dolayısıyla tarımın daha çok sübvanse edilmesi lazım. En azından Ziraat Bankası kredilerinin, eski durumu olması mümkün değil ama kredilerinin çiftçiler açısından daha böyle uygun hale getirilmesi lazım. Elektriğin desteklenmesi lazım. Mazot, gübre desteği son derece yetersiz kaldı, o desteklerin hızla gözden geçirilmesi lazım ki sektör rahatlasın. Sektör rahatlayınca da pazar fiyatları rahatlayacaktır.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans