Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Erkan Özcan, meme kanserinin erken teşhis ile yüzde 98 oranında yenilebildiğini belirterek, kadınların düzenli tarama programlarına katılmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yapılan açıklamada, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü'nün paylaşımıyla meme kanserinin önemi bir kez daha gündeme taşındı. Meme kanserinin dünya genelinde her 8 kadından 1’inde görüldüğünü belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan, hastaların yüzde 98’inde tarama programları sayesinde erken teşhis sağlanabildiğini ifade etti. Özcan, erken teşhisin sağladığı büyük avantaj ile hastalığın yenilme oranının arttığını vurguladı.
Her ay kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini belirten Özcan, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis edilmesi için ise ulusal ve uluslararası tarama programları mevcuttur. Ülkemizde KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri) ve hastaneler tarafından yılda bir hekim muayenesi ve düzenli mamografi taramaları önerilmektedir” dedi.
Erken evrede teşhis edilen meme kanserinde, cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi gibi tedavi yöntemleriyle yüksek oranda başarı sağlanarak hastalığın tam olarak iyileştirilebildiğine dikkat çeken Özcan, ileri evrede başvuran hastalara ise hedefe yönelik tedavilerle yaşam kalitesinin artırılabileceğini belirtti. Özcan, “Meme kanseri tarama programları ile erken evrede tespit edilebilir, ancak metastatik evrede de tedaviyle kontrol altına alınabilir” diye ekledi.
Kadınlara, meme kanseri farkındalığını artırmaları ve düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri çağrısında bulunan Özcan, meme sağlığı için yıllık düzenli taramaların ve aylık kendi kendine meme muayenelerinin önemini bir kez daha vurguladı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)