Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, menisküs hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde diz ekleminde ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguluyor. Erken tanının önemine dikkat çeken Aydın, tedavi yöntemleri ve koruyucu öneriler hakkında bilgi verdi.
Diz ekleminde uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan C şeklindeki yapılar olan menisküsler, dizin sağlığında kritik bir rol oynuyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, menisküs yırtıkları ve bozukluklarının tedavi edilmediği durumlarda diz ekleminde kireçlenme ve eklem iltihabı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle menisküs hastalıklarının erken tanısı ve tedavisi büyük önem taşıyor.
Sporcular İçin İç Menisküs Hayati Öneme Sahip
Sporcularda ışlevsel bir öneme sahip olan iç menisküs, diz stabilitesini sağlayan temel yapılardan biri. Prof. Dr. Aydın, özellikle çapraz bağ yırtığı yaşayan bireylerde iç menisküsün, dizin öne kaymasını engellediğini belirtti. Menisküs yırtıkları, şok emici özelliğinin kaybolması nedeniyle kıkırdak yapılarda dejenerasyona yol açabiliyor. Bu durum, yaşla birlikte menisküs dejenerasyonuna ya da sporcularda travmatik yırtıklara neden olabiliyor.
Doğuştan Anomaliler ve Menisküs Yırtıkları
Menisküs hastalıkları sadece travmatik nedenlerle ortaya çıkmıyor. Doğuşan menisküs anomalileri de bu rahatsızlıklara neden olabiliyor. Prof. Dr. Aydın, yeni doğan bebeklerin dizlerinden gelen seslerin, ebeveynler tarafından fark edilmesi durumunda mutlaka bir uzmanın görülmesi gerektiğini belirtti. Sporcularda travmatik yırtıklar ise ani hareketler veya duruşlar sırasında meydana gelebiliyor ve dizde kilitlenme, ağrı ve şişlik şikayetlerine yol açıyor.
Yaşam Tarzı ve Korunma Önerileri
Yaşlanmayla birlikte menisküs yapılarının su kaybetmesi sonucu kolay yırtılabilir hale geldiğine dikkat çeken Aydın, koruyucu bir yaşam tarzı benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Bazı meslek gruplarında (madenciler, din adamları gibi) diz kullanımına bağlı olarak menisküslerin daha erken yaşlarda yıpranabileceğini belirten Aydın, sessiz yırtıkların genellikle belirti vermediğini ve MR incelemeleriyle tes̞his edildiğini dile getirdi.
Tedavi ve Rehabilitasyon
Tedavi sürecinde temel ilkenin menisküs yapısının korunması olduğunu belirten Aydın, şu ifadelere yer verdi: “Artroskopik yöntemle yapılan tedavilerde, hastalar kısa sürede normal hayatına dönebiliyor. Ancak menisküs dikimi yapıldıysa iyileşme süreci yaklaşık altı hafta sürebiliyor.”
Aydın ayrıca, 65 yaş üstü hastalarda da menisküs yırtıklarının geciktirilmeden tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Eğer eklem aralığı daralmamışsa, artroskopik kısmi menisektomi yöntemi tercih ediliyor. Tedavinin ihmal edilmesinin diz kıkırdaklarında harabiyete yol açarak eklemin erken yaşlanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)