Dünya genelinde Eris varyantının artması halk arasında endişeye sebep oluyor, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu yeni varyant hakkında önemli bilgileri aktardı.
Dünya genelinde Eris varyantının artması halk arasında endişeye sebep oluyor, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu yeni varyant hakkında önemli bilgileri aktardı.
ERİS VARYANTININ ÖZELLİKLERİ
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliğinin bulunmadığını belirtti. Ancak, bu varyantın diğerlerine göre daha hızlı bulaştığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE SON DURUM NE?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide tespit edildiğini açıkladı. Ancak, Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye'de bu varyantın bulunmamasının mümkün olmadığını ve diğer ülkeler gibi daha fazla varyantın olabileceğini ifade ediyor. ABD ve İngiltere’nin bildirdiği rakamsal veriler üzerinden konuşan Ceyhan, Türkiye, tanı kriterlerinin Covid-19 virüsüne uygun, ağır belirtiler üzerinden yağıldığını, Eris varyantının belirtilerinin daha hafif olduğunu için tespit edilmediğini ve şuanda daha fazla kişiye bulaşmış durumda olduğunu vurguladı.
ERİS VARYANTINDA RİSK GRUPLARINA KİMLER GİRİYOR?
Ceyhan, özellikle 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlıkları olanlar ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Ceyhan, Bu risk gruplarının koruyucu önlemleri sıkı bir şekilde uygulamaları gerektiğini dile getirdi.
AŞI VE İZOLASYON HALA ÇOK ÖNEMLİ!
Prof. Dr. Ceyhan, Eris varyantının yayılmasını engellemenin yolu olarak aşı ve hastaların izole edilmesinin önemini vurguladı. Ceyhan, Aşıların, hastalığın şiddetini azaltmada ve hastaneye yatış oranlarını düşürmede etkili olduğunu belirtti.
Eris varyantı, dünya genelinde dikkatle izlenen bir konu olarak önemini koruyor. Bilim insanları ve sağlık yetkilileri, halkı bilinçlendirmek ve önlemleri almak konusunda uyarılarda bulunuyor.
BELİRTİ OLAN TURİSTLERE DİKKAT EDİLMELİ
Hastalığın artış nedenlerine de vurgu yapan Ceyhan, "Okullar açılıyor. İnsanlar aynı anda tatilden dönüp iş yerlerinde kapalı ortamlarda kalabalıklar oluşturuyor. Birbirine daha çok bulaştırıyor. Ona bağlı bir artış daha önceki yıllarda da gördük. Şimdi de görüyoruz. Devletin risk grubunda olan insanlar için aşısı eksikse aşı temin etmesi gerekmektedir. RNA aşılarının etkin olduğunu biliyoruz. Eris varyantının çok yoğun görüldüğü ve giderek arttığı ülkelere baktığınız zaman İngiltere 1’inci sırada, onu Amerika ve bütün Batı Avrupa ülkeleri takip ediyor. Bu ülkeler Türkiye’ye yoğun turist gönderiyor. Geldiklerinde hastalık belirtisi olanlara test yapıp, test pozitif çıkarsa varyant analizi yapmak durumundasınız. Okullarda da önlemlerin alınması gerekmektedir. Örneğin, çantada dezenfektan taşıma, çocukların ortak el temasında bulunduğu merdiven trabzanları, kapı kolları gibi yerlerin günlük olarak temizlenmesi gerekir" diye konuştu.
“OKULLARIN KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Ceyhan, en önemli önlemin bireysel önlemler olduğuna dikkat çekerek, "Riskli grup önemlidir. Onlarda ağır seyredip, ölüme yol açabiliyor. Eskisi gibi okulların kapatılması gibi durumlar şu anda söz konusu değil. Bu bulaşı bir şekilde kesmek durumundayız. Her gelişen varyant hafif seyretmeyebilir. Birdenbire karşımıza daha ağır seyreden ve daha çok bulaşan bir varyant çıkabilir. O zaman çok zor durumda kalırız. Bizim korktuğumuz daha ağır seyreden bir varyantın gelişmesi. Bu da tamamen tesadüf ile olan bir şey. Her an olabilir. Bunu önlemenin en etkili yolu, aşı yaparak, hasta olan insanları izole ederek virüsün etrafa bulaşmasını kesmek durumundayız. Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi.
Muhabir : DHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)