Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklinin alım gücünün enflasyon karşısında gerilediğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklinin alım gücünün enflasyon karşısında gerilediğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sorular yönelten Gürer, en düşük emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine çıkarılıp çıkarılmayacağını sordu.
Bakan Vedat Işıkhan ise, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e cevap olarak bu tür bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını belirtti.
GÜRER’DEN IŞIKHAN’A SORULAR…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, soruları şu şekilde:
“Emeklilerin taban aylıklarında iyileştirme yapılması ve emekli maaşlarının hesaplanmasında, emeklilerin geçimlerini sağlayabilecek düzeyde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? Ortalama emekli aylıklarının dahi açlık sınırı ve asgari ücret seviyelerinin altında olduğu bir gerçektir. Bu bağlamda, en düşük emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi düşünülmekte midir?”
BAKAN IŞIKHAN’DAN AYLIK BAĞLAMA ESASLARI AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Gürer’in sorusuyla alakalı olmayan aylık bağlama ile ilgili esasları açıkladı.
Bakan Işıkhan, “Yaşlılık aylığı hesabını kazanç ve gün sayısı belirlemektedir. Buna göre, sigortalılara aylık talebinde bulundukları tarihte, mevcut prim ödeme gün sayıları, prime esas kazançları ve yaşları gibi emekliliğe esas parametreleri dikkate alınmak suretiyle yürürlükte bulunan emeklilik sistemi kurallarına göre aylık bağlanmakta olup, sigortalının dönemler itibariyle geçen prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazançları ile tahsis talep tarihleri bağlanacak aylığı belirlemektedir.” diye konuştu.
EMEKLİLERİN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ortalama emekli aylıklarının dahi açlık ve yoksulluk sınırı altında kaldığını belirterek en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını gerektiğini ifade etti.
Gürer, “Ekonomik krizin en çok etkilediği toplumsal gruplardan biri olan emeklilerimiz, AK Parti iktidarı tarafından sorunları görmezden gelinmektedir. Nitekim, Bakan tarafından durumun anlaşılması ve emeklilerimizin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla verdiğim soru önergesine, emekliler için pek çok düzenleme yapıldığı şeklinde cevap verilmektedir. Bu durum, emekli vatandaşlarımızın sorunlarının siyasi iktidar tarafından görmezden gelindiğinin somut göstergesidir.” diye tepki gösterdi.
OCAK’TA 10 BİN TL’YE YÜKSELTİLDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, 2024 yılı Ocak ayında en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çıkartıldığını aktardı.
Gürer’in önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan cevabında, “2024 yılı Ocak döneminde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendi (4/l-(a)) ve (b) bendi (4/l-(b)) kapsamındaki emeklileri için TÜÎK tarafından 2023 yılı Temmuz-Aralık dönemine ilişkin belirlenen %37,57 TÜFE artış oranına ilave %11,68 puan verilerek %49,25 oranında artış yapılmıştır. 5510 sayılı Kanun kapsamında tüm statülerde bağlanan emekli alt sınır aylığı 2019 yılında 1.000 TL, 2020/Nisan ayında 1.500 TL, 2022/Ocak ayında 2.500 TL, 2022/Temmuz ayı itibariyle 3.500 TL olarak uygulanmıştır. 2023/Ocak ayı itibariyle 5.500 TL’ye yükseltilen bu tutar, 2023 Nisan dönemi itibariyle 7.500 TL’ye yükseltilmiş olup, yine 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 10.000 TL’ye yükseltilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
EMEKLİLERİN YAŞAM STANDARTLARI OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Enflasyon karşısında emeklilerin ekonomik anlamda zor durumda kaldığını söyledi.
Gürer, “Emekli maaşlarının satın alma gücünün enflasyon karşısında gerilemesi, emeklilerin yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle temel gıda maddeleri, konut kirası ve sağlık harcamaları gibi zorunlu ihtiyaçların sürekli artması, emeklilerin gelirlerinin yetersiz kalmasına ve bütçe dengelerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum, emeklilerin ek gelir kaynakları arayışına yönelmelerine ve dolayısıyla yaşlı nüfusun çalışma hayatına daha uzun süre devam etmesine sebep olmaktadır. Sosyal güvenlik sistemindeki yapısal sorunlar ve emekli maaşlarının yetersizliği, bu ekonomik sıkıntıların daha da derinleşmesine katkıda bulunmaktadır. Emeklilerin karşılaştığı bu zorluklar, sosyal güvenlik politikalarının etkin bir şekilde gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan bağlama oranlarının düzenlenmesi ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gibi adımların atılması gerekmektedir. Ancak, Bakan’ın cevabında bu yönde herhangi bir çalışmanın olmadığı görülmektedir. Bakan, emeklilerin halinden haberi yok gibi davranıyor. Emekli maaşında iyileştirme istiyor. Bakan ranzalı yurtlarda tatil öneriyor. Yol parası ve gideri nasıl karşılayacak, onu belirtmiyor. Ayrıca 70 yaş üzeri o ranzalara nasıl çıkacak, onu dahi düşünmüyor." dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)