CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği Ovacık, Hüsniye köyleri ile Kemerhisar ve Bahçeli Kasabalarında emeklilerle görüştü. sorunlarını dinledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği Ovacık, Hüsniye köyleri ile Kemerhisar ve Bahçeli Kasabalarında emeklilerle görüştü. sorunlarını dinledi.
Emekliler, çiftçiler, üreticiler Gürer’e yaşadıkları zorlukları anlattılar. Özellikle emekliler, maaş artışı yapılmaması yanında artan fiyatlar ile çok mağdur duruma düşürüldüklerini ve daha önce böyle bir ekonomik kriz görmediklerini belirttiler.
Bir emekli torununa harçlık veremediğinden yakınırken başka bir emekli ise mahcup olmamak için evine misafir götüremediğini belirtti. Bir diğeri ise “Eskiden emekliler çocuklarına bakardı, şimdi çocukları yardım etmese, emekli geçinemiyor. 7 bin 500 lira ile nasıl geçinilir?” diye sordu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kötü gidişattan kurtuluşun tek yolunun seçimler ile olduğunu belirterek, “Emeklinin en güçlü silahı oy. Oylar zamanında doğru kullanıldığında, sorunlar da çözülmüş olur” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilçe, belde ve köy ziyaretlerini aralıksız sürdürüyor.
Ulukışla ve Bor ilçesine bağlı köyleri ve kasabaları ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hüsniye, Ovacık köyü ve Kemerhisar ile Bahçeli Kasabasında emeklilerle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.
Mazot fiyatlarındaki artıştan yakınan 85 yaşındaki bir emekli, “Bu yaşıma kadar böyle bir ekonomik kriz görmedim. Mazot 40 liraya dayandı. Yakında 50 lira olur. Eskiden Ankara’ya 2,5 liraya gider, 2 buçuk liraya gelirdim. Gidiş geliş 5 lira verirdim. Şimdi 5 bin lira oldu” dedi.
GENÇLERE ACIYORUM
Gençler için de endişe duyduğunu söyleyen emekli, “Biz bugüne kadar geldik, geçtik. Gençlerin durumu daha vahim olacak. Onlar için endişe duyuyorum. Her şey almış başını gidiyor, bu pahalılıkta gençler ne yapacak?” diye sordu.
TEK EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNEBİLME ŞANSIMIZ YOK
Kemerhisar beldesindeki emekliler de hayat pahalılığından şikayet etti. Elektrik ve su parasını ödeyemeyen emeklilerin bulunduğuna dikkat çeken bir emekli, “ Burada, bakkala, kasaba gidip, veresiye alış veriş yapabiliyoruz. Kredi kartlarını ödeyemeyen çok emekli var. Kırsalda yüzde 90’ı kira vermediği halde sorun yaşanıyor. Bağında bahçesinde oturuyor. Tabiat şartlarından dolayı meyve yetişiyor buna rağmen geçinemez durumdayız. Tek emekli maaşıyla nasıl geçinilecek? Emekli olmasa, burada esnaf sıkıntı yaşar” diye konuştu.
ESKİDEN EMEKLİ MAAŞLARI YETERLİYDİ
Köy ve kasabalardan zamanında büyükşehirlere gidenlerin, hayata pahalılığı nedeniyle geri dönmeye başladığına dikkat çeken emekli, “Eskiden emeklinin maaşı iyiydi, emekliler çocuklarına bakardı, şimdi emekliler çocuklarından yardım bekliyor. Çocuklardan yardım gelmez ise emekli geçinemez” dedi.
1994 yılında emekli olduğunda 800 lira maaş aldığını anlatan başka bir emekli, maaşının çok az bir kısmıyla gittiği pazarda fileleri doldurabildiğini ancak bugün yüksek enflasyon nedeniyle tek bir filenin yarısını bile dolduramadıklarını belirtti.
BU MİLLET NE YAPSIN?
30 liradan aşağı meyve ve sebze olmadığını ifade ederek fiyatlar yakınan bir emekli de , “Bu millet ne yapsın? Biz burada böyle yaşıyoruz. İstanbul’da, Ankara’da emekli nasıl geçinecek? 8 bin lira, 10 bin lira, 15 bin lira, 20 bin lira ev kiraları var. 7 bin 500 lira maaş alan emekli ne yapsın, Kemerhisar’da bile 5 bin lira olmuş kiralar, Allah herkese yardım etsin” diye konuştu.
GEÇEN YIL 600 LİRA OLAN TAŞIT VERGİSİ BU YIL 1063 LİRAYA ÇIKTI
Başka bir emekli ise geçen yıl ödediği taşıt vergisine ait 600 lira tutarındaki fişi göstererek, “Bu yıl 1063 lira oldu. Bir misafirim geldiği zaman eve götürüp götürmeme arasında tereddüt ediyorum; götürsem bir türlü, götürmesem bir türlü. Götürsem yolda kalacağım, götürmesem misafire mahcup olacağım. Çocuğun geliyor bakkala götüremiyorsun, toruna harçlık veremiyorsun. 30-40 sene çalışıp prim ödedik. Ödediğimiz primi şimdi bize maaş olarak geri veriyorlar, 7 bin 500 lira ile bu devirde geçinilmez” şeklinde konuştu.
ZAMLAR YAĞMUR GİBİ YAĞIYOR, KİMSEDEN ÇIT ÇIKMIYOR!
Başka bir emekli ise bu kadar zamlara rağmen, insanların sessiz kalmasına anlam veremediğini belirterek, “Bir tepki koyamaz mıyız? Kimseden neden çıt çıkmıyor? İktidar, ‘benden olan yaşasın, olmayan ne yaparsa yapsın’ mantığında” diye konuştu.
ÖRGÜTLÜ MÜCADELE OLMADAN SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ
Emeklilerin sorunlarını dinledikten sonra bir açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de dar gelirliler ve sabit gelirlilerin ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, “Maaşlar devlet tarafından belirleniyor, sizin toplu sözleşme hakkınız yok, sendikanız yok, örgütlü toplum değilsiniz. Türkiye’de 14 milyon emekli, 25 milyon sigortalı, 2 milyon atanamamış sağlık ve öğretmen, 10 milyon işsiz var. Bunlar hak arama mücadelesini örgütlü bir şekilde sürdürmedikçe sorunlar da kendileri aleyhine işliyor” dedi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEİYESİNDE OLMALI
Meclis’te emeklilerin sorun ve taleplerini sürekli gündeme getirdiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En düşük emekli maaşının ve bayramlarda verilen ikramiyelerin asgari ücret seviyesine çıkarılması için kanun teklifleri verdim. İlaç katkı payının emeklilerden alınmamasını istedim. Evi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmasını önerdik” diye konuştu.
SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLERE ÜCRET ARTIŞI SAĞLANSA DA
ZAMLAR DEVAM ETTİKÇE SORUN ÇÖZÜLMEZ
Siyasi iktidarın yerel seçimler öncesinde emeklilere bir ücret artışı sağlayıp emeklilerin mutlu olacağını sandığını anlatan Gürer, zamlar devam ettiği sürece emeklilere ne kadar maaş artışı verilirse verilsin, emeklilerin mutlu olma sanısının bulunmadığını anlattı.
ÜRÜNLER PAHALI AMA ÜRETİCİ DE KAZANMIYOR
Yumurtanın tane fiyatının 7-8 liraya çıktığını, emeklilerin sütün, etin yanına yaklaşamadığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sütte, ette fiyat artıyor ama üretici de kazanamıyor. Çünkü maliyetler çok yüksek. 50 kilogramlık hayvan yemi 500 lirayı buldu; saman, yonca, arpa fiyatlarındaki artış böyle devam ettiği sürece, hayvancılık yapanların ahır giderleri arttığı müddetçe zamlar devam edecek ve uygun fiyatlarla ete, süte ulaşım mümkün olmayacak. Üretici ne ekse para kazanamaz duruma geldiği için çiftçi sayısı da azalıyor. Çiftçilerin kredi borcu 463 milyar lira oldu. Vatandaşın kredi borcu da aldı başını gidiyor, içinizde kredi kartlarını takla attırarak geçinenler var. Bu gidişat iyi değil” değerlendirmesinde bulundu.
EN ÖNEMLİ SİLAHINIZ OY
Emeklinin ve dar gelirlinin; sistemin önünü açmak için en önemli silahının oy olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçimlerde oyların doğru kullanılması halinde, bu sorunların da ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)