• DOLAR
    34,0583
    %-0,01
  • EURO
    37,6902
    %0,19
  • G. Altın
    2.729,06
    %-0,46
  • Ç. Altın
    4.472,48
    %0,00
  • BIST
    9.762
    0
  • BITCOIN
    57,515.20
    0.21
  • ETHEREUM
    2,438.35
    -0.03
  • DOLAR
    34,0583
    %-0,01
  • EURO
    37,6902
    %0,19
  • G. Altın
    2.729,06
    %-0,46
  • Ç. Altın
    4.472,48
    %0,00
  • BIST
    9.762
    0
  • BITCOIN
    57,515.20
    0.21
  • ETHEREUM
    2,438.35
    -0.03

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Emekli Yargıtay Üyesinden TÜİK'e Enflasyon Davası: "Emekliler Açlıktan Ölmesin"


Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz; "Emekliler Açlıktan Ölmesin" diyerek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçekçi olmadığı gerekçesiyle kurumu dava etti.

Emekli Yargıtay Üyesinden TÜİK'e Enflasyon Davası:
Görsel Kaynağı :
İHA

Emekli Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçekçi olmadığı gerekçesiyle kurumu dava etti. Çilesiz, TÜİK’in enflasyonu düşük göstermesinin emeklilerin yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu insanlık suçudur," dedi. Açtığı davayı kaybetmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını açıkladı.

"AÇLIK SINIRININ ALTINDAKİ EMEKLİ AYLIKLARI KABUL EDİLEMEZ"

Seyfettin Çilesiz, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının geçim sıkıntısı çeken milyonlarca emekliyi zor durumda bıraktığını ifade etti. Emekli maaşlarının açlık sınırının altında kalması nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Mücadelem sadece kendim için değil, açlık sınırında yaşam mücadelesi veren tüm emekliler içindir,” dedi.

Çilesiz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de hiç kimse doğrudan açlıktan ölmüyor denebilir ama yetersiz beslenme nedeniyle hastalanıp hayatını kaybedenlerin sayısı azımsanamaz. Bu durum, dolaylı olarak açlıktan ölüme işaret ediyor.”

"EŞİM PAZARA AKŞAM GİDİYOR"

Çilesiz, emeklilik maaşı ile sosyal statüsüne uygun bir yaşam sürdüremediğini belirtti. “Eşim, daha uygun fiyatlı ürünler alabilmek için pazara akşam saatlerinde gidiyor,” diyen Çilesiz, artan gıda fiyatları ve düşük emekli maaşları nedeniyle birçok ailenin zorluk çektiğine dikkat çekti.

Emekli Yargıtay üyesi, en düşük emekli maaşı olan 12 bin 500 lira ile yaşamaya çalışanların durumunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. “Günde 2-3 simit ile yaşamını sürdüren insanlar var. 40 yıl yargıda, 15 yıl yüksek yargıda çalışmış birinin yoksulluk sınırında maaş alması sosyal statüsüyle bağdaşmıyor,” diyerek, kendi durumunun diğer emeklilere kıyasla daha iyi olduğunu fakat mevcut şartların yetersiz olduğunu ifade etti.

TÜİK'E ÇAĞRI: GERÇEK ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANSIN

Çilesiz, kamuoyu araştırmacılarına çağrıda bulunarak, ileri yaşta ölenlerin ne kadarının yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğinin araştırılmasını istedi. “TÜİK’in gerçek dışı enflasyon verileri açıklamasının önüne geçmek ve emeklilerin haklarını korumak için bu dava sürecini başlattım,” dedi.

Çilesiz’in açtığı dava, Türkiye’de emekli maaşlarının ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Davanın sonucunun, TÜİK’in enflasyon hesaplamaları üzerinde etkili olup olmayacağı ise merakla bekleniyor.


Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans