Elektrik faturaları nasıl hesaplanacak? 417 kilowattsaat sınırı ne anlama geliyor?
Elektrik faturalarında sürpriz değişiklikler! Kimler daha fazla ödeyecek? Peki, elektriğe zam mı geliyor? Hayır, ama bazı tüketiciler için önemli değişiklikler var. Yeni düzenlemeyle ilgili tüm merak edilenler burada.
Türkiye'de milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren elektrik faturalarında yeni bir döneme geçiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aldığı karar doğrultusunda, elektrik tüketiminde belirli bir seviyeyi aşan haneler için yeni bir fiyatlandırma sistemi devreye giriyor. Peki, bu düzenlemeyle kimler daha fazla ödeme yapacak ve faturalar nasıl hesaplanacak? İşte detaylar...
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, aylık elektrik tüketimi belirli bir sınırı aşan konutlarda, elektrik enerjisinin gerçek maliyeti yansıtılmaya başlanacak. Bu durum, yüksek tüketim alışkanlığı olan hanelerin faturalarında önemli artışlara yol açabilir.
KİMLER DAHA FAZLA ÖDEYECEK?
Yeni düzenlemeyle, özellikle geniş metrekareli evlerde oturan, çok sayıda elektrikli alet kullanan veya elektrikli araç sahibi olan vatandaşlar daha fazla fatura ödemeye hazırlanmalı. EPDK'nın belirlediği tüketim sınırını aşan tüm haneler, bu yeni fiyatlandırmadan etkilenerek elektrik enerjisini gerçek maliyetine yakın bir fiyata satın alacak.
ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANACAK?
Peki, elektrik faturaları bundan sonra nasıl hesaplanacak? Bakan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tüketim seviyesine göre farklı tarifeler uygulanacağını belirtti. Buna göre, belirlenen sınırın altında kalan haneler mevcut tarifelerden yararlanmaya devam edecekken, sınırı aşan haneler için daha yüksek tarifeler geçerli olacak.
ZAM MI GELİYOR?
Yeni düzenlemenin vatandaşlar arasında "zam mı geliyor?" sorusunu akıllara getirmesi kaçınılmaz. Bakan Bayraktar, bu konuda yaptığı açıklamada, doğrudan bir zamdan söz etmemiş olsa da, yüksek tüketim yapan hanelerin daha fazla ödeme yapacağını belirtti.
Basında geçen hafta yer alan haberlerde yılda 5 bin kilowatt-saat, yani ayda 417 kilowatt-saatten daha fazla elektrik tüketenlerin sübvansiyonlu fiyattan elektrik alamayacağı bildirildi ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) konu hakkında bir açıklamada bulunmadı.
Konu hakkında sektör kaynakları, basında belirtildiği gibi yıllık tüketim için 5 bin kilowatt-saat sınır belirlenmesi halinde bu sınırı aşan abonelerin son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesi kapsamında faturalarının yaklaşık iki katına çıkacağını belirtti.
Bir sektör kaynağı, "Aylık tüketimi 420 kilowatt-saat civarı olan bir fatura şu anda yaklaşık 1.000 lira ediyor. Eğer bahsedildiği gibi 5 bin kilowatt-saat üzerinden bir son kaynak tedarik düzenlemesi yapılırsa bu fatura 2.000 lira düzeyine gelecektir. Bu da yüzde 96-97 civarı bir artış yapar" dedi.
Desteğin gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, "Yüksek tüketimi olan kişilerin elektriği demek ki karşılayabilecek mali durumları var. Elbette ki burada istisnalar yapacağız. Camiler, cemevleri... Onlar zaten mesken grubunda. Onlar yine o istisnalarla devam edecek. Öyle özel hassasiyet gösterdiğimiz yerler var ama hakikaten bir desteğe, ilave devletin sübvansiyonuna ihtiyaç duymayan kesimlere de bunu vermenin anlamlı olmadığını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)