• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Ehliyet Almak Zorlaşıyor: Ehliyet Sınavında Yeni Yönetmelik!


Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi için yeni bir yönetmelik hazırlığı yapıldığını açıkladı.

Ehliyet Almak Zorlaşıyor: Ehliyet Sınavında Yeni Yönetmelik!
Görsel Kaynağı :
Gizem Nur ALPTEKİN

Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılmasının planlandığını belirterek, "Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor" dedi.

Murat Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında bilgi verdi. Trafik kazalarının azaltılması için Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumluluklarına vurgu yapan Tekin, eğitim konusunun önemine dikkat çekti. "İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı vardı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar" ifadelerini kullandı.

Hazırlık aşamasında olan yönetmeliğin bitme aşamasına geldiğini belirten Tekin, "İmzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir" dedi.

Türkiye'deki sürücü adaylarının eğitimine değinen Tekin, "Türkiye'de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'yla daha da yukarıya çıkarılıyor. Hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor" diye konuştu. Sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması ve kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının getirilmesi bekleniyor. Bu değişiklik, güvenlik açısından önem taşıyor ve kimlik doğrulaması ile usulsüzlüklerin önüne geçmeyi hedefliyor. Ayrıca, direksiyon eğitiminde sınav güzergâhlarının genişletilmesi ve alternatif güzergâhların ilave edilmesi planlanıyor. Tekin, "Sürücünün akan trafiğin içerisine girebileceği bir sınav yapılması planlanıyor" dedi.

PARK MANEVRALARI VE DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda yaşadığı sorunlara değinen Tekin, "Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Bu maddeye bir değişiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek" dedi. Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesi de öngörülüyor.

EĞİTİMCİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Tekin, eğitim veren öğreticilere de yönetmelikte yer verilmesini beklediklerini belirterek, "Eğitim veren usta öğreticilerimizin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulması, yönetmelik değişikliğinde olması bekleniyor" ifadesini kullandı. Bu değişiklikle, usta öğreticiler ve sınav yapıcılar, eğitimi aldıktan sonra her 10 yılda bir bu eğitimleri yenilemek zorunda kalacaklar.

ENGELLİ KURSİYERLER İÇİN DÜZENLEMELER

Türkiye'de elektrikli araç kullanımının arttığını belirten Tekin, sürücü kurslarının da bu araçları eğitimlerinde kullanmaya başladığını kaydetti. Engelli kursiyerlerin direksiyon sınavında yaşadığı sorunlara da değinen Tekin, "Engelli kursiyerlerin kendi araçlarını temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eğitimlerini bu araçla alabilir ve sınava bu araçla girebilir" dedi. Bu düzenleme, engelli vatandaşlar için önemli bir adım olarak görülüyor.

Yeni yönetmelikle birlikte sürücü eğitim standartlarının yükseltilmesi ve sınav sürecinin daha güvenli ve adil hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu değişikliklerin, Türkiye'deki sürücü eğitimine olumlu katkılar sağlayacağı bekleniyor.



Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans