• DOLAR
    34,2350
    %0,28
  • EURO
    37,7854
    %0,11
  • G. Altın
    2.931,41
    %0,54
  • Ç. Altın
    4.881,55
    %0,00
  • BIST
    9.026
    0
  • BITCOIN
    61,048.59
    -0.33
  • ETHEREUM
    2,372.60
    -0.13
  • DOLAR
    34,2350
    %0,28
  • EURO
    37,7854
    %0,11
  • G. Altın
    2.931,41
    %0,54
  • Ç. Altın
    4.881,55
    %0,00
  • BIST
    9.026
    0
  • BITCOIN
    61,048.59
    -0.33
  • ETHEREUM
    2,372.60
    -0.13

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Dünyada 15 Milyondan Fazla Kişi Omurilik Hasarıyla Mücadele Ediyor


Dünyada 15 milyondan fazla insan omurilik hasarıyla yaşıyor. Türkiye’de omurilik yaralanmalarının en yaygın nedeni trafik kazaları olurken, 16-30 yaş aralığındaki gençler en riskli grup. Uzmanlar, trafik kurallarına uymanın ve sığ suya dalmaktan kaçınmanın önemine dikkat çekiyor.

Dünyada 15 Milyondan Fazla Kişi Omurilik Hasarıyla Mücadele Ediyor
Görsel Kaynağı :
AA

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Omurilik Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Bilge Yılmaz, dünyada 15 milyondan fazla insanın omurilik hasarıyla yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, omurilik felcinin insan hayatını derinden etkileyen en ağır travmalardan biri olduğunu vurguladı.

Omuriliğin vücuttaki tüm kasları kontrol eden sinirlerin merkezi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Hasar durumunda kollar, bacaklar ve gövdede hareket kaybı yaşanabilir. Omurilik felci yaşayan birçok kişi, bir başkasının bakımına muhtaç hale geliyor" dedi.

Trafik Kazaları Başlıca Neden

Türkiye’de her yıl milyonda 12,7 ile 40 arasında bireyin omurilik yaralanması geçirdiğini belirten Yılmaz, trafik kazalarının bu yaralanmaların en yaygın sebebi olduğunu söyledi. Şiddet olayları, spor kazaları, sığ suya atlama ve ateşli silah yaralanmalarının da diğer yaygın nedenler arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca tümörler veya metastazların da omurilik felcine yol açabileceğini ekledi.

Gençler Risk Altında

Omurilik yaralanmalarının özellikle gençlerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, "16-30 yaş aralığındaki genç erişkinler en riskli grubu oluşturuyor ve vakaların yüzde 50'den fazlası bu yaş aralığında görülüyor" dedi. Bu tür yaralanmaların yalnızca hareket kabiliyetini değil, iç organ fonksiyonlarını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Yılmaz, bireylerin tüm yaşamını değiştiren ciddi sonuçlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Korunmak En İyi Tedavi

Omurilik yaralanmalarının en iyi tedavisinin korunmak olduğunu belirten Yılmaz, her yıl bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla kampanyalar düzenlediklerini ifade etti. Bu yıl "Şiddete dur de, omuriliğini koru" temasıyla etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, özellikle trafik kurallarına uymanın ve sığ suya atlamaktan kaçınmanın önemini vurguladı.

"Her Suyla Atlanmaz"

Omurilik felciyle mücadele eden gençlerden Mahmut Kayasız, suya atlama sonucunda felç kaldığını belirterek, “Derin zannettiğim yere atladım ve boynumu kırdım. Her suya atlamamak gerekiyormuş" dedi. Yine inşaat kazasında felç geçiren Mesut Kırımlı ise "İnşaatta çalışanlar her türlü riskle karşı karşıya. 'Bana bir şey olmaz' dememeli ve mutlaka bireysel önlemler alınmalı" uyarısında bulundu.

Uzmanlar, omurilik yaralanmalarından korunmak için trafik kurallarına uyulması ve yüksekten düşme riskine karşı iş güvenliği önlemlerinin alınmasının önemini vurguluyor.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans