• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Dünya Hepatit Günü: 354 Milyon Kişi Hepatit B ve C Virüsü ile Mücadele Ediyor


Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 354 milyon insan Hepatit B ve C virüsleri ile mücadele ediyor.

Dünya Hepatit Günü: 354 Milyon Kişi Hepatit B ve C Virüsü ile Mücadele Ediyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Hepatit B ve C virüsleri, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olarak her gün 3500 kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan Altınbaş Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, Türkiye gibi sığınmacıların yoğun olduğu ülkelerde doğru verilerin elde edilmesinin zorluklarına dikkat çekerek, toplumun farkındalığının artırılması ve koruyucu önlemlerin titizlikle uygulanması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ahmet Özbek, hepatitin karaciğerin iltihabı olduğunu belirterek, bu duruma hem mikroplar hem de mikrop olmayan etkenlerin sebep olabileceğini ifade etti. Özellikle virüslerin karaciğer iltihabına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Özbek, "Her ne kadar birçok türden virüs karaciğer iltihabına sebep olabilmekteyse de bunlardan beş tanesi diğerlerinden daha fazla önem taşır. Bunlar Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D ve Hepatit E virüsleridir" dedi. Özellikle Hepatit B ve C virüslerinin kronikleşme eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Özbek, bu virüslerin karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Aşılar Güçlü ve Etkili Koruma Sağlıyor

Hepatit B virüsüne karşı geliştirilen aşıların etkili koruma sağladığını belirten Prof. Dr. Özbek, bu aşıların aynı zamanda Hepatit D virüsüne karşı da koruyucu özellikte olduğunu ifade etti. Özbek, yeni doğan bebeklere doğumdan hemen sonra uygulandığında, Hepatit B enfeksiyonu olan annelerin bebeklerini hastalıktan koruyabileceğini vurguladı. Ayrıca, Hepatit B enfeksiyonlarında kullanılan antivirüs tedavilerinin siroz ve karaciğer kanseri gelişimini önemli ölçüde azalttığını ve uzun, sağlıklı yaşamı desteklediğini belirtti.

Prof. Dr. Özbek, Hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonu hakkında da açıklamalarda bulunarak, bazı hastaların kendi kendine iyileşebildiğini, iyileşemeyenlerde ise siroz ve karaciğer kanseri gibi hayati tehlike taşıyan sağlık sorunlarının gelişebileceğini söyledi. HCV için aşı bulunmamasına rağmen, mevcut antivirüs tedavilerinin neredeyse yüzde 95 oranında etkili olduğunu ve hastaların siroz ve karaciğer kanseri gibi sebeplerden ölümünü engelleyebildiğini kaydetti.

Ölüme Sebebiyet Veren Enfeksiyonlar Arasında İkinci Sırada

DSÖ'nün 2024 yılı raporlarına atıfta bulunan Prof. Dr. Özbek, her gün 3500 kişinin hepatit virüs enfeksiyonları nedeniyle hayatını kaybettiğini ve 6000 yeni HBV ve HCV enfeksiyonunun kaydedildiğini belirtti. Bu rakamlar, hepatit virüslerini, ölüme sebebiyet veren enfeksiyon etkenleri arasında tüberkülozdan sonra ikinci sıraya yerleştiriyor. Özbek, "DSÖ, koruyucu önlemlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğini vurguluyor. Özellikle HBV enfeksiyonlarına karşı koruyucu olan aşıların titizlikle yapılması lazım. HCV hastalarında tedavinin yaygınlaştırılması, HBV enfeksiyonunun yayılımını dolaylı olarak azaltmaktadır" dedi.

Toplumun Farkındalığı Artırılmalı

Hepatit enfeksiyonlarına karşı toplumun farkındalığının artırılması gerektiğini belirten Özbek, sağlık çalışanlarının malzemeleri temiz veya steril kullanması, cinsel ilişki sırasında koruyucu tedbirlerin alınması, kan ve kan ürünleriyle doğrudan temastan kaçınılması gibi önlemlerin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de aşılanmasına önem verilmesi gerektiğini ve her 5 yılda bir kan tahlili yapılarak aşının koruyuculuk seviyesinin ölçülmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak Prof. Dr. Özbek, "Hepatit virüs enfeksiyonlarının önemini bir kez daha vurgulayan DSÖ raporları, toplum olarak bu farkındalığı artırmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Hepatit virüslerine karşı alınacak önlemler, sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarıdır" dedi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans