yandex
Dr. Melih Gündüz'den Rahim Ağzı Kanseri: Önleme ve Tedavi Yöntemleri
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Dr. Melih Gündüz'den Rahim Ağzı Kanseri: Önleme ve Tedavi Yöntemleri


İHA
03-08-2024 01:26:24
04-08-2024 01:26:43

Kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olan rahim ağzı kanseri, düzenli test ve aşı yoluyla etkili bir şekilde önlenebilir.

Dr. Melih Gündüz'den Rahim Ağzı Kanseri: Önleme ve Tedavi Yöntemleri
Görsel Kaynağı :
İHA

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, HPV aşısının güvenli ve etkili olduğunu, canlı virüs içermediğini, enfeksiyon, felç veya kansere neden olmadığını vurguluyor. Aşı, 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklar için önerilmektedir.

Rahim Ağzı Kanserini Anlamak

Rahim ağzında bulunan rahim ağzı kanseri, 15 ila 44 yaş arasındaki kadınlarda en yaygın ikinci kanser türüdür. Dr. Gündüz, cinsel aktivitenin Human Papilloma Virus (HPV) kapma riskini artırdığını ve bunun rahim ağzı kanserinin ana nedeni olduğunu vurguluyor. Bu kanser türünü önlemede düzenli PAP Smear testleri ve aşılamanın önemine dikkat çeken Dr. Gündüz, “HPV yaygın bir virüstür ve her 10 kişiden 8’i yaşamlarının bir döneminde bu virüsü alır. Çoğu enfeksiyon bağışıklık sistemiyle kendiliğinden iyileşir, ancak HPV rahim ağzı kanserinin en büyük nedenidir,” diyor.

HPV ve Riskleri

HPV’nin çeşitli türleri bulunur; bazıları kansere, bazıları siğillere yol açar, bazıları ise hiçbir etki göstermez. Dr. Gündüz, “HPV’nin düşük riskli ve yüksek riskli türleri vardır. Düşük riskli türler genital bölgede ve anüste siğillere neden olabilirken, yüksek riskli türler kanserle ilişkilidir,” açıklamasını yapıyor. Yaygın yüksek riskli türler arasında HPV 16 ve 18 bulunmaktadır.

Aşılama ve Tarama

HPV enfeksiyonları, aşı ile %95-100 oranında önlenebilir. Ancak, Dr. Gündüz aşılanmış kadınların kanser taramalarına devam etmeleri gerektiğini vurguluyor. “HPV testi, sitoloji veya kombine testler, kansere bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltıyor,” diyor. PAP Smear, sıvı bazlı sitoloji ve HPV testleri yalnızca rahim ağzı kanserini önlemeye yöneliktir ve diğer jinekolojik kanserlerin taramasında kullanılmaz.

Yüksek riskli HPV türlerine sahip kadınlar için bazı tarama programlarına HPV testi eklenmiştir. Pozitif HPV sonucu alınırsa, kolposkopi ile rahim ağzı ayrıntılı olarak incelenir.

Erkekler İçin de Aşılama

2007 yılından beri Sağlık Bakanlığı onayı ile ulusal aşılama programında yer alan HPV aşısı hakkında Dr. Gündüz, “Aşının, kadınlarda 6 ay arayla iki veya üç enjeksiyon şeklinde yapıldığını, erkeklerin de aşılanabildiğini, 9-45 yaş arasında uygulanabileceğini belirtiyor. Aşı virüs içermez, enfeksiyon yapmaz, kansere veya felce yol açmaz. Güçlü bir koruyucudur.” diyor. Kanser riskini artıran faktörler arasında sigara, herpes virüsü, AIDS, yaşlılık ve bağışıklık sisteminin zayıflaması yer alır.

Belirtiler ve Tedavi

Rahim ağzı kanseri; anormal PAP testi sonuçları, adet dönemleri arasında veya cinsel ilişki sırasında kanama, menopoz sonrası kanama, hoş olmayan kokulu vajinal akıntı, kasıklarda rahatsızlık veya ağrı, bel ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. Dr. Gündüz, bu belirtileri yaşayan kadınların jinekolojik muayene olmalarını ve gerektiğinde kolposkopi ve biyopsi yapılmasını öneriyor.

Rahim ağzı kanserinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi bir arada uygulanabilir. Dr. Gündüz, “Kanser rahim ağzı ve çevresindeki dokularla sınırlı ise cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Radyoterapi, rahim ağzı ile sınırlı kanserleri tedavi edebilir ve cerrahi sonrasında kalabilecek kanser hücrelerini yok etmek için kullanılır. Kemoterapi ise ileri kanserleri küçültmek ve semptomları hafifletmek için verilir,” diye açıklıyor.

Sonuç olarak, düzenli tarama ve aşılamalar, rahim ağzı kanserinin önlenmesi ve tedavisinde hayati öneme sahiptir. Bu önlemlerle, potansiyel olarak ölümcül olan bu hastalık etkili bir şekilde yönetilebilir ve tedavi edilebilir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans