yandex
Niğde'de don felaketi ve tarımsal hasar masaya yatırıldı
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde'de don felaketi ve tarımsal hasar masaya yatırıldı


Çağlar TUNCER
23-04-2025 16:41:12
23-04-2025 16:50:45

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Niğde'de zirai dondan etkilenen elma bahçesinde incelemelerde bulunurken, "Sigortası olmayan, ÇKS'ye kayıtlı üreticinin masrafı karşılanacak" dedi.

Niğde'de don felaketi ve tarımsal hasar masaya yatırıldı
Görsel Kaynağı :
Çağlar TUNCER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olaylarından etkilenen tarım alanlarında incelemelerde bulunmak üzere Niğde’ye geldi. 

Bakan Yumaklı, gerçekleştirdiği saha ziyaretleri ve kurum temaslarıyla bölgedeki tarımsal hasarı yerinde inceledi, üreticilerle birebir görüşmeler yaptı, kurum yetkililerinden bilgi aldı ve starımsal sorunların çözümüne yönelik açıklamalarda bulundu.

NİĞDE’DE DON OLAYI TARIMI VURDU

10-15 Nisan tarihleri arasında etkili olan ani sıcaklık düşüşleri ve don olayı, Niğde genelinde meyve ağaçları başta olmak üzere birçok tarım ürününde ciddi zararlara neden oldu. Hava sıcaklıkları bazı bölgelerde eksi 19 dereceye kadar düşerken, özellikle elma ve kiraz bahçeleri büyük hasar aldı. Bu durum, üreticiler tarafından “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirildi.

İLK DURAK: OVACIK KÖYÜ – ÇEKOK BAHÇELERİ

Bakan Yumaklı’nın ilk durağı, merkeze bağlı Ovacık köyünde bulunan Çekok Anonim Şirketi’ne ait elma bahçesi oldu. Don olayından büyük zarar gören alanlarda incelemelerde bulunan Bakan, bahçe yetkililerinden, teknik personelden ve çiftçilerden detaylı bilgi aldı. Ziyaret sırasında donun etkileri, alınan önlemler ve iklim değişikliğine karşı tarımsal adaptasyon süreci masaya yatırıldı.

Bahçede yapılan teknik değerlendirmelerde, gece saatlerinde sıcaklığın -14 dereceye kadar düştüğü, bazı bölgelerde bu değerin -19'u bulduğu ifade edildi. Yetkililer, daha önce -1 derece için don önleyici tedbirler aldıklarını ancak bu ölçekteki bir felakete karşı hazırlıksız yakalandıklarını belirtti. Don pervaneleri, bitki gelişim düzenleyiciler ve sulama sistemlerinin bazı bölgelerde yetersiz kaldığı aktarıldı.

BAKAN’DAN AÇIKLAMA: “SON 35 YILIN EN ŞİDDETLİ SICAKLIK DÜŞÜŞÜ”

Bakan Yumaklı burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini yoğun biçimde yaşamaya başladığını vurguladı. “Son 35 yılın en şiddetli sıcaklık düşüşünü yaşadık” diyen Yumaklı, sadece Niğde’nin değil, ülkenin birçok bölgesinin bu felaketten etkilendiğini belirtti. “Bu olay sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sorunu. Kuraklık, sel, don gibi olaylarla artık daha sık karşılaşıyoruz” dedi.

Bakan Yumaklı, ""Meteorolojinin bize vermiş olduğu bazı uyarılar vardı biz de bu uyarılara istinaden Tarım Orman Bakanlığı olarak bütün ekiplerimizi sahaya çıkarmıştık. Özellikle donla mücadele konusunda üreticilerimizin ne yapması gerektiğini, alınabilecek olan tedbirlerin alınması konusunda birlikte bir mücadele çalışmasını başlatmıştık. Ancak, hepinizin malumu, - 14, -15'ler, hatta -19 dereceyi gören yerler oldu. Belli bir sıcaklık düşüşünden sonra maalesef mevcut teknolojilerin de yapabileceği herhangi bir şey yok. Dolayısıyla zarar görmüş olduk. İklim değişikliğinin etkisi artık sizin tarımı nasıl yaptığınızla değil, hangi tedbirleri aldığınızla ilgili. Son 30 yılın en düşük sıcaklığa sahip Nisan ayını yaşadık. Şimdi arkadaşlarımız yoğun bir şekilde hasar tespitleri yapıyorlar. İl müdürlerimiz, daire başkanlarımızın tamamı şu anda sahada. Bu hasar tespiti olan bir süreç. Bu süreç tamamlandığında, meyve gruplarında, sigortalı olanların ürünlerin hasar tespitlerini ve ödemelerini TARSİM yapacak. Ancak istediğimiz ölçüde sigorta oranı olmadığı için ve don hadisesinden de birçok mağduriyet söz konusu olduğu için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup da sigortası olmayanların da hasar tespitlerinin ardından don hadisesi olduğu zamana kadar nasıl bir harcama yapmışsa, o masrafları da devletimiz karşılamış olacak. Her ürün için ne harcanmışsa bunlar hesaplanacak. Ortalama bütün ürünlerin o harcama miktarını tespit edecek şekilde bunun üzerinden işlem yapmış olacağız. Devletimiz, Bakanlığımız herhangi bir şekilde zirai don hadisesinden zarar görmeyi engelleyecek ekipmanların maliyetlerinin yüzde 50'sini karşılıyor. Bu, birinci nokta. İkinci nokta bunları kullanan üreticilerin yapmış oldukları sigorta poliçesinin yüzde 25 ile 35 oranında indirimli bir şekilde olmasını sağlıyor. Üçüncüsü zaten bu sigorta poliçe bedelinin de yüzde 70'ine yakınını yine devletimiz karşılıyor. Dolayısıyla burada sigorta poliçesi yapmak o 1 yıllık emeğin belli oranlarda garanti altına alınması için son derece önemli. Buradan tekrar bütün üreticilerimize sigorta yaptırmaları konusunu özellikle istirham ediyorum. Büyük geçmiş olsun." diye konuştu. 

“ARTIK NEYLE KARŞILAŞACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ”

Bakan Yumaklı, ziyaret ettiği bahçelerde çiftçilerin sorularını da yanıtladı. Bir üreticinin “Zararımızı nasıl telafi edebiliriz?” sorusuna; “Artık bu gibi olayları öngörmek zor. Ancak elimizden gelen tüm tedbirleri alacağız. Sadece kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimsel verilerle hareket ediyoruz” yanıtını verdi.

BAKANDAN 360 DERECE YAKLAŞIM VURGUSU

Bakan Yumaklı, tüm bu sürecin sadece teknik değil, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla da ele alınması gerektiğini belirtti. “360 derece yaklaşım” prensibiyle hasar tespiti, sigorta ödemeleri, ekipman desteği, tarım danışmanlığı ve çiftçi eğitimi gibi konuların bütüncül olarak değerlendirileceğini ifade etti.

PROTOKOL ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Saha incelemelerinin ardından Bakan Yumaklı, Çamardı ilçesinde elma ve kiraz bahçeleri ile su kaynaklarını inceledi. Daha sonra sırasıyla Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, MHP Niğde İl Başkanlığı ve AK Parti Niğde İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretlere, Niğde Valisi Cahit Çelik, AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, kamu kurumlarının yöneticileri ve basın mensupları eşlik etti. 

Muhabir : Çağlar TUNCER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans