Doğum Sonrası Süreçte Psikolojik Destek: Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç’in Önerileri
Yeni anneler için doğum sonrası süreç, hem hormonlardaki hızlı düşüş hem de bebek sahibi olmanın getirdiği sosyal ve psikolojik değişiklikler nedeniyle zorlu olabilir. Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, bu dönemde karşılaşılan psikolojik sorunlar ve başa çıkma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Enise Öziç, annelik hüznü, doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası psikoz gibi durumların sıklıkla görüldüğünü belirtti. Annelik hüznünün, doğumdan sonraki 3-4 gün içinde ortaya çıktığını ve 10-15 gün içinde kendiliğinden geçtiğini ifade eden Öziç, belirtilerin sık ağlama, huzursuzluk, dikkati toplayamama, uykusuzluk, keder ve sinirlilik hali şeklinde olabileceğini söyledi. Bu duyguların çoğu annede geçici olduğuna dikkat çeken Öziç, annelerin paniğe kapılmadan sakin kalmalarını ve olumsuz düşüncelere aldırış etmemelerini tavsiye etti.
Doğum sonrası depresyonun doğumdan bir ay sonra kendisini gösterebileceğini belirten Öziç, bu durumun her annede yaşanmadığını, ancak bazı belirtilerin annelerde bebeklerini sevemedikleri düşüncesi, bebek bakımı ile ilgili yoğun endişeler, yetersizlik kaygıları, bebeğe zarar vermeye yönelik obsesif düşünceler, iştahsızlık, uykusuzluk, anksiyete ve bebekle ilgilenememe şeklinde sıralanabileceğini vurguladı. Hormonal değişikliklerin yanı sıra, bebek sahibi olmanın getirdiği sosyal ve psikolojik değişikliklerin de anneyi olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Öziç, bu belirtileri uzun süre yaşayan kişilerin psikolog veya psikiyatristten uzman desteği almaları gerektiğini belirtti.
Duygu değişimi ile mücadele etmenin şifrelerini paylaşan Öziç, Jill Churchill'in “Mükemmel bir anne olmak imkânsızdır, ancak iyi bir anne olmanın milyonlarca yolu vardır” sözünü hatırlattı. Doğum sonrası duygu değişimiyle baş etmek için 11 öneride bulundu:
- Bazı günler iyi bazı günler kötü olabileceğinizin farkında olun.
- Yakınlarınızdan yardım isteyin ve diğerlerine size nasıl yardımcı olabileceklerini iletin.
- Kendiniz ve bebeğiniz için beklentilerinizde gerçekçi olun.
- Kendinizi izole etmeyin, aile ve arkadaşlarınızla iletişimde olun.
- Eşinizle birbirinize az ama öz vakit ayırmaya çalışın.
- Eskiden size iyi gelen şeyleri zamanınızı planlayarak yeniden uygulamaya çalışın.
- Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyun ve dinlenmeye çalışın.
- Muhakkak beslenmenize dikkat edin.
- Kafeinden ve alkolden uzak durun.
- Dışarıya çıkıp yürüyüşler yapın, hava alın ve egzersizler yapın.
- Geçmişte ya da gelecekte olmayın; ‘şimdi ve burada’ olun. Yani o an neler yapıyorsanız, sadece ona odaklanın.
Enise Öziç’in bu değerli önerileri, doğum sonrası süreçte yeni annelerin yaşadığı psikolojik zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Anneler, bu dönemde destek alarak ve bu önerilere uyarak daha sağlıklı bir psikolojik süreç geçirebilirler.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)