• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Diz Sorunlarına Dikkat: Her Yaşta Başlayabilir


Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran'dan Önemli Uyarılar.

Diz Sorunlarına Dikkat: Her Yaşta Başlayabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

Diz sorunları her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, özellikle ileri yaşlarda kireçlenme gibi dejeneratif durumların daha yaygın hale geldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Başaran, diz sorunlarının yaşam tarzı, genetik faktörler ve yaralanmalar nedeniyle her yaşta başlayabileceğini belirtti.

Diz Eklemeleri Vücudun Yükünü Taşıyor

Diz eklemleri, oturmayı, kalkmayı ve yürümeyi sağlayarak vücudun büyük bir yükünü taşıyor. Prof. Dr. Başaran, “Diz sorunları genç yaşlı herkeste ortaya çıkabiliyor. İleri yaş, kadın cinsiyet, aşırı kilo, yüksek fiziksel aktivite gerektiren işte çalışma, sporcular ve genetik olarak ailesel yatkınlık durumunda diz sorunları daha sık görülüyor,” dedi. Özellikle diz kireçlenmesinin en sık karşılaşılan eklem bozukluklarından biri olduğunu belirten Başaran, 60 yaş ve üzeri erkeklerin %10-13'ünde, kadınların ise %13-19'unda bu durumun görüldüğünü ifade etti.

Menisküs ve Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Menisküs yırtıkları ve ön çapraz bağ yaralanmalarının özellikle yaşlı yetişkinler ve sporcular arasında yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Başaran, “50 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık %35'inde menisküs hasarı bulunuyor ve çoğunlukla belirtisiz seyrediyor,” dedi. Gençlerde ise diz ağrılarının genellikle spor yaralanmaları sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Başaran, çocukluk ve ergenlik çağında bu yaralanmaların sık görüldüğünü söyledi.

Yaşla Birlikte Artan Kireçlenme Riski

40-60 yaş arasında yaşa bağlı aşınma ve yıpranmanın kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Başaran, “60 yaş üstündeki yetişkinlerde ise en sık kireçlenme görülüyor, ağrıya, sertliğe ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden oluyor,” diye ekledi. Sağlıklı bir kiloyu korumanın, aktif kalmanın ve yaralanmalardan kaçınmanın diz sorunları riskini azaltabileceğini belirtti.

Diz Sorunlarında Yaygın Hatalar

Prof. Dr. Başaran, diz sorunlarının gelişmesinde yaygın hataların da önemli rol oynadığını vurgulayarak, fiziksel aktivitelere başlamadan önce uygun şekilde ısınmamanın, yeterince esnememenin, yanlış ayakkabı kullanmanın ve aniden fiziksel aktivitenin yoğunluğunu artırmanın diz yaralanmalarına neden olabileceğini belirtti.

Diz Protezi Ameliyatları ve Teknolojik Yenilikler

Diz ağrısı durumunda bir uzmana danışmanın önemine değinen Prof. Dr. Başaran, diz protezi ameliyatlarının şiddetli diz ağrısı ve işlev bozukluğu çekenler için önemli faydalar sağladığını söyledi. Ayrıca, diz protezi ameliyatındaki teknolojik yeniliklerin, ameliyat sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini ifade etti. Robotik sistemlerin cerrahlara yüksek hassasiyetle cerrahi planlama ve protez yerleştirme imkanı sunduğunu belirten Başaran, bu yeniliklerin daha kısa iyileşme süreleri ve daha uzun ömürlü diz protezleri vadettiğini ekledi.

Diz sorunlarıyla başa çıkmak ve sağlıklı dizlere sahip olmak için uzmanların tavsiyelerine kulak vermek ve gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans