İmplant seçiminde uzun yıllardır uygulanan ve uzun dönem klinik takipleri yapılmış markalar tercih edilmelidir.
İmplant seçiminde uzun yıllardır uygulanan ve uzun dönem klinik takipleri yapılmış markalar tercih edilmelidir.
Diş implantı; eksik diş bölgelerine yerleştirilen ve üzerine sabit ya da hareketli protez yapılmasına imkan sağlayan yapay diş köküdür. İmplant seçiminde uzun yıllardır uygulanan ve uzun dönem klinik takipleri yapılmış markalar tercih edilmelidir. Markanın ürün alternatifinin fazla olması, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında etkin ve hızlı çözümler sunabilmesi de önemlidir.
İmplant fiyatları neden farklılık gösterir?
İmplant markaları; tecrübeleri, kaliteleri ve sundukları imkanlar doğrultusunda farklı fiyatlarda olabilir.
Kaybedilen diş sayısına, dişsiz bölgeye ve planlanan proteze göre takılacak implant sayısı belirlenir. Çekilen her diş yerine bir implant yapıldığı durumlar olduğu gibi, dikkatli yapılmış klinik ve radyolojik muayene rehberliğinde belirlenen bölgelere, aralıklarla da implant yapılabilir. Bu durumda atlanmaması gereken husus; sağlıklı bir köprü protez yapımına imkan sağlayacak sayıda implantın mutlaka olmasıdır.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
İmplant takılmadan önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılır. Üç boyutlu görüntüleme yönlemleriyle kemik yapı ve anatomik komşuluklar dikkatlice değerlendirilir. İmplant operasyonu, lokal anestezi altında yapılabileceği gibi gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi de tercih edilebilir. Cerrahi bir operasyonla, implant yapılması planlanan bölgelere bir yuva açılır ve implant yerleştirilir. İmplant çene kemiğine yerleştirilip iyileşmesi için gerekli süre beklendikten sonra protez için gerekli iyileşme kapakları ve protez alt yapısında kullanılacak başlıklar takılarak protez yapılır.
İmplant takıldıktan sonra bunlara dikkat!
İmplant yerleştirildikten hemen sonra:
İki saat süreyle bir şey yiyip içilmez ve ilk gün çok sıcak - soğuk gıdalar tüketilmez.
Kanamayı durdurmak için yerleştirilen tampon, yarım saat sonra çıkarılır. İlk gün sızıntı şeklinde kanama görülebilir. Kanamayı artırmamak adına çalkalama ve tükürme yapmamaya özen gösterilmelidir.
İlk gün şişliğin çok fazla olmaması için beşer dakika aralıklarla, implant yerleştirilen bölgeye soğuk uygulaması yapılır.
Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli ve uygun dozlarda kullanılır.
İyileşmenin ilk günü bu tavsiyelere dikkat edilerek istirahat edilir ve ilk birkaç gün sigara içilmez veya en aza indirilir.
İyileşme sürecinde ve protez yapıldıktan sonra ağız hijyeninin önemi unutmamalı ve diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret ederek kontrollerinizi yaptırmalısınız.
İmplant üzerine operasyonla aynı gün geçici bir protez yapılabileceği gibi bazı durumlarda protez yapımı için bir süre beklemek gerekebilir. Bu süre, implant uygulanan bölgeye, kemiğin kalitesine ve kemik tozu uygulamaları gibi ileri cerrahi gerekliliklerine göre değişiklik gösterir (2- 6 ay).
Köprü mü implant mı?
Köprü her ne kadar çok uzun yıllardır yapılan ve günümüzde de uygulanan bir tedavi yöntemi olsa da köprü yaptırmak için çekilen dişlerin yanındaki dişlerin kesilerek küçültülmesi gerekir. Buna karşılık implant tedavisinde, sağlıklı dişlere herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadan dişsiz boşlukların restorasyonu mümkündür. Ayrıca implant, diş çekildikten sonra daha hızla gerçekleşen kemik erimesinin önüne geçerek kemiği korur. Ağız hijyeni sağlamak köprüden ziyade implant üstü protezlerde daha rahattır.
İmplant üstü köprü protez yöntemi
İmplant operasyonu yapılmadan önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayeneyle ağızdaki tüm dişler değerlendirilir. Çekimi gerekli dişler çekilir. Sağlıklı veya diğer tedavilerle ağızda kalabilecek dişlere göre implant planlaması yapılır ve hangi bölgelere kaç adet implant yapılacağı belirlenir. Tek diş eksikliklerinde, her diş için bir implant yerleştirilir. Birden fazla diş eksikliklerinde ise dişsiz bölgenin yer (hangi dişin çekildiğine) ve uzunluğuna göre implant planlanır. Bu durumlarda her diş için bir implant yapılabileceği gibi implant üstü köprü protez yapımına imkan sağlayacak şekilde belirli aralıklarla da implantlar yerleştirilebilir. Bu noktada sağlıklı bir protez yapılabilmesi için uygun sayıda implant yapmak önemlidir.
Tüm dişlerini kaybetmiş kişilerde, implant sayısı hastaların protez beklentileri ve üç boyutlu görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilen kemik durumuna göre belirlenir. İmplant üstü hareketli protez için her bir çeneye 2 ila 4 implant yapılırken, implant üstü sabit protez, kemik durumuna göre kullanılacak farklı teknikler rehberliğinde, her bir çene için 4 ila 8 implant ile mümkündür.
Diş çekiminden hemen sonra implant takılabilir
İmplant, uygun vakalarda diş çekiminden hemen sonra yerleştirilebilir. Tedavi süresinin kısalması hasta açısından büyük konfor sağlasa da bu karar verilirken; çekilen dişin kök sayısı, çekim soketi şekli ve boyutu, çekim bölgesi çevresindeki dişeti ve kemik desteği, akut bir enfeksiyon olup olmadığı ve implantın kemiğe yerleştirildiğindeki primer tutuculuğu özenle değerlendirilir.
Diş implantı kimlere takılmaz?
Büyüme ve gelişimini tamamlamamış hastalara ve hamilelere,
Kemoterapi sürecinde olan veya çene kemiklerine radyoterapi uygulanan hastalara,
Bifosfonat, monoklonal antikor, kortikosteroid ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları kullanmakta olan hastaların çene kemiklerine implant uygulanamaz.
Diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, pıhtılaşma problemi ve bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklarda ise hastalarımızın doktorlarıyla konsülte edilerek hastalıklarının kontrol altında olup olmadığı veya kullandıkları ilaç protokollerinde değişiklikler yapılıp yapılmayacağı değerlendirilir ve implant operasyonu uygun zamanda yapılabilir.
Kemik erimesi hastalarına implant uygulanması
Kemik erimesi rahatsızlığı olan hastalarda da diğer hastalarda olduğu gibi çene kemikleri klinik ve radyolojik muayeneyle dikkatli bir şekilde değerlendirilir. Kemik erimesi rahatsızlığı olan hastalarda çene kemiklerinde erime olmayabilir. Çene kemiklerinde aşırı bir erime mevcutsa tüm hastalarda olduğu gibi kemik tozları ya da blok kemikler kullanılarak ileri cerrahilerle implant yapılıp yapılamayacağı değerlendirilir.
Kemik erimesi rahatsızlığı olan hastalarda en önemli ve kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken konu; bifosfonat veya monoklonal antikor türevi ilaç kullanımlarıdır. Bu ilaçları kullanan hastalarda implant uygulaması yapılmaz.
İmplant ömrü
Steril koşullarda ve özenli bir planlama ile yapılmış bir implant, iyi ağız hijyeni ve periyodik diş hekimi kontrolleriyle uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Sigara kullanımı, implant sağlığını negatif etkileyen en önemli unsurlardandır. Ayrıca diş sıkma alışkanlığı olan bireylerin, implant üstü protezleri yapıldıktan sonra plak yaptırmaları önerilir ki sıkmadan kaynaklı kontrolsüz ve dengesiz kuvvetler implanta zarar vermesin.
Ağrı 2-3 günde azalarak geçer
İmplant operasyonları sonrası implant yerleştirilen bölgede bir miktar şişlik, ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Bu belirtiler; yapılan implant sayısına, implant yerine, ileri cerrahilere gerek olup olmamasına, hastaların bireysel iyileşme farklılıklarına ve ağrı eşiklerine göre değişiklik gösterebilir. Ağrının operasyondan sonra ikinci veya üçüncü gün itibariyle azalarak geçmesi beklenir. Doktorunuzun ameliyat sonrası tavsiyelerine dikkat etmeniz durumunda şikayetleriniz dikkate değer oranda az olur.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)