Dijitalleşme esnafa zorluk çıkarıyor mu?
Sedat Çağlar: "Esnaf dijital muhasebeye hazır değil, finansal okuryazarlık şart!"
Geleneksel muhasebeden dijital muhasebeye geçiş süreci, Türkiye genelinde olduğu gibi Niğde'de de büyük bir tartışma konusu haline geldi. Mali müşavir ve Yazar Sedat Çağlar, Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı kitabıyla muhasebe sektörünün günümüzdeki en büyük dönüşümünü ele aldı. Sedat Çağlar, "Niğde Anadolu Haber" muhabiri Çağlar Tuncer ile yaptığı röportajda, esnafın dijital muhasebeye geçiş konusunda yeterince hazır olmadığını ve bu sürecin finansal okuryazarlık eksikliği nedeniyle zorluklar yaşatabileceğini belirtti.
DİJİTAL MUHASEBE KAÇINILMAZ BİR GELECEK
Sedat Çağlar, muhasebe sürecinde kağıt faturalardan e-faturalara, manuel hesaplamalardan dijital denetim sistemlerine geçişin artık zorunlu hale geldiğini vurguluyor. "Muhasebeciler olarak bizler bu dönüşümü çoktan kabul ettik, ancak esnafın büyük bir kısmı bu değişime hazır değil. Geleneksel defter kayıtlarına alışkanlık gösteren esnaf, dijital muhasebeye geçişte zorlanıyor" dedi.
ESNAFA DİJİTAL MUHASEBE ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
E-fatura, e-arşiv ve dijital defter gibi uygulamalar, belli bir ciroya ulaşan işletmeler için zorunlu hale getirildi. Ancak, bu uygulamalara geçiş konusunda yeterince bilgilendirilmeyen esnaflar, yeni sistemlere adapte olmakta güçlük yaşıyor. Çağlar, bu noktada "Bilgisayarla araları iyi olmayan veya internet erişimi olmayan işletmeler için dijital muhasebeye uyum sağlamak oldukça zorlayıcı bir süreç olabilir" diyerek, bu konuda esnaf odaları ve ticaret odalarının daha fazla eğitim vermesi gerektiğini belirtti.

YAPAY ZEKA MUHASEBEYİ ELE GEÇİREBİLİR Mİ?
Muhasebede dijital dönüşümle birlikte yapay zekanın rolü de tartışma konusu. Sedat Çağlar, yapay zekanın muhasebede kullanımının avantajlarından bahsederek, "Yapay zeka, evrak düzenleme, veri analizleri ve hata kontrolü gibi konularda çok büyük kolaylıklar sağlayacak. Ancak muhasebe, sadece rakamlardan ibaret değildir; insan iradesi ve muhakeme yeteneği gerektiren büyük bir sorumluluk işidir. Bu nedenle muhasebecilerin yerine tam anlamıyla yapay zekanın geçmesi şu an için mümkün değil" dedi.
NİĞDE ESNAFI DİJİTAL MUHASEBEYE NASIL ADAPTE OLACAK?
Niğde'deki esnafların büyük bir kısmı, dijital muhasebeye geçiş konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ediyor. Çağlar, bu noktada finansal okuryazarlık eğitimlerinin şart olduğunu belirterek, "Esnaf, finansal okuryazarlık konularında daha bilinçli olursa, dijital muhasebe sürecine adapte olmak da kolaylaşacaktır. Bu noktada ticaret odaları, mali müşavirler ve diğer paydaşların bir araya gelerek bilgilendirici seminerler düzenlemesi gerekmektedir" dedi.
Niğde esnafı, dijital dönüşüme nasıl ayak uyduracağını düşünürken, yetkililerin bu konuda atacağı adımlar büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor.
16712c4095452-037f-4bd4-a3dd-ccb1e03d0bd4.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Çağlar TUNCERNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)