Depreme hazırlığın altın kuralı!
İstanbul'un 6,2 şiddetiyle sarsılması ve ardından meydana gelen 184 artçı deprem zaman zaman unutulan deprem gerçeğini herkese bir daha hatırlatırken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi (AADYM) Şube Müdürü Murat Kestek, olası bir depremin ardından geçen ilk 72 saatin hayatta kalma açısından kritik olduğu söyledi.
Bu süreçte bireylerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip olması gerektiğini de belirten Kestek, hayat kurtaran deprem çantasının önemine dikkat çekti.
Deprem çantasının sadece bir tedbir değil, aynı zamanda bir yaşam garantisi olduğunu ifade eden Müdür Kestek, “İlk 72 saatte kişinin kendi kendine yetebilmesi ve bu süre içerisinde ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için deprem çantasının hazır olması gerekiyor” dedi.
EL FENERİ VE SESİNİZİ DUYURABİLMEK İÇİN DÜDÜK BULUNDURUN
Olası bir deprem anında ilk ihtiyaçların karşılanabilmesi ve hayatta kalabilmek için deprem çantasının eksiksiz hazır olması gerektiğini belirten Müdür Kestek, bir deprem çantasında bulundurulması gerekenleri de detaylarıyla anlattı.
Deprem anında suya ulaşmanın zor olabileceğine dikkat çeken Kestek, çantada mutlaka yeterli miktarda içme suyunun bulunması gerektiğini söyledi. Ayrıca, iletişim ve bilgi akışının kesilmesi ihtimaline karşı pilli bir radyo ve yedek pillerin el altında bulundurulması gerektiğini de belirten Kestek, “ İlk yardım malzemelerinin yanı sıra el feneri ve sesinizi duyurabilmek için düdük gibi basit ama etkili araçların da unutulmaması gerekir. Hijyen koşullarının zorlu ortamlarda sağlanabilmesi için ıslak mendil ve temel hijyen ürünlerinin çantada yer alması önemlidir. Soğuk havalara karşı korunmak için alüminyum battaniyeler ile mevsime uygun yedek kıyafetlerin de çantaya eklenmesinde fayda var” dedi.

KRONİK HASTALAR İLAÇLARINI UNUTMAMALI
Deprem çantası hazırlarken, hasta, yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin yedek ilaçlarını da unutmaması gerektiğini vurgulayan AADYM Şube Müdürü Murat Kestek, “ Sürekli ilaç kullanan kronik hastalığı bulunan bireyler, mutlaka deprem çantasında ilaçlarından bulundurmalıdır. Bunu yanı sıra uzun süre bozulmadan dayanabilen konserve ve atıştırmalık yiyecekler öyle bir durumda enerji ihtiyacını karşılayabilir. Afet anlarında bozuk para bulundurmak da gerekir” diye konuştu.
Kestek ayrıca, çocuklu ailelerin çantaya birkaç oyuncak koymasının da önem taşıdığını işaret ederek, “Deprem sonrası çocukların psikolojisini korumak adına küçük oyuncaklar ve meşgul olabilecekleri eşyalar faydalı olacaktır” dedi.
AFET BÖLGESİYİZ, HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Toplumun afet bilincini artırmak için yürütülen çalışmaların önemine değinen Kestek, “Afetsiz yıllar diliyorum, ancak unutmamalıyız ki Türkiye bir afet bölgesi. Bu gerçeği göz ardı etmeden, hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem çantalarımızı kapıya yakın bir yerde hazır bir şekilde bulundurmakta fayda var ” ifadelerini kullandı.
29857bf3e7ce8-59ee-4aa6-96d3-cf6cea3c61cf.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Gizem Nur ALPTEKİNNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)