• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocukluk Döneminde Güneş Yanıkları Cilt Kanseri Riskini Artırıyor: Prof. Dr. Zekayi Kutlubay’dan Önemli Uyarı


Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, çocukluk döneminde yaşanan güneş yanıkları ve uzun süreli korunmasız güneşlenmenin cilt kanseri riskini önemli derecede artırdığını belirtti. Prof. Dr. Kutlubay, geniş spektrumlu (UVA + UVB) koruma sağlayan güneş kremlerinin kullanılmasının önemini vurguladı.

Çocukluk Döneminde Güneş Yanıkları Cilt Kanseri Riskini Artırıyor: Prof. Dr. Zekayi Kutlubay’dan Önemli Uyarı
Görsel Kaynağı :
İHA

Prof. Dr. Kutlubay, yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırdığını ifade etti. "Güneş ışınları, özellikle UV (Ultraviyole) ışınları, ciltte kalıcı hasarlara yol açabilir," diyen Kutlubay, UVA ışınlarının cildin derin katmanlarına nüfuz ederek kolajen ve elastin liflerinde yıkıma neden olduğunu, UVB ışınlarının ise güneş yanıklarına ve DNA hasarlarına yol açtığını belirtti. UVA ışınlarının yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının yüzde 95'ini, UVB ışınlarının ise yüzde 5'ini oluşturduğunu vurgulayan Kutlubay, "Bu nedenle, geniş spektrumlu (UVA + UVB) koruma sağlayan güneş kremleri tercih edilmelidir" dedi.

Güneş ışınlarından korunmanın en etkili yolunun giysiler ve şapkalar gibi fiziksel bariyerlerin yanı sıra yüksek SPF'li güneş kremlerinin kullanılması olduğuna dikkat çeken Kutlubay, fiziksel filtrelerin (örn. mineral çinko oksit) cilt üzerinde bir bariyer oluşturarak UV ışınlarını geri yansıttığını, kimyasal filtrelerin ise UV ışınlarını emerek cilde nüfuzunu engellediğini söyledi. Ancak kimyasal filtrelerin ciltte kimyasal birikim riski taşıdığını ve deniz yaşamı için tehdit oluşturduğunu belirtti.

BEE'O Apicare Kurucusu Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, son yapılan araştırmalarda propolisin UV ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkilerini azaltmada etkili olabileceğini söyledi. Samancı, “Propolisin, cilt bariyerini güçlendirerek güneş ışınlarının neden olduğu DNA hasarına karşı koruyucu olduğu belirtiliyor,” dedi. 2022 yılında Litvanya'da yapılan bir çalışmanın propolisin doğal bir SPF değeri gösterdiğini ve antioksidan aktivitesinin yüksek bulunduğunu ortaya koyduğunu belirten Samancı, Polonya'da yapılan başka bir çalışmada propolisin ciltte güçlü bir leke karşıtı aktivite sergilediğinin tespit edildiğini ekledi.

Samancı, propolis ve non-nano mineral çinko içeren güneş kremlerinin doğal içerikleri ve güçlü koruma özellikleri sayesinde cildi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili bir şekilde koruyabileceğini sözlerine ekledi.

Cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için doğal ve güvenilir çözümler arıyorsanız, propolis ve non-nano mineral çinko içeren güneş kremleri iyi bir alternatif olabilir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans