yandex
Çocukların Acil Diş Sorunlarında İlk Yardım
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocukların Acil Diş Sorunlarında İlk Yardım


Süt dişleri de olsa çocuğunuzun da dişlerinde sorunlar görülebilir. Peki ani bir ağrı, kırılma gibi acil durumlarda ne yapmak gerekir? Çocukların diş sorunları için ilk yardım önerileri yazımızda…

Çocukların Acil Diş Sorunlarında İlk Yardım

Süt dişleri de olsa çocuğunuzun da dişlerinde sorunlar görülebilir. Peki ani bir ağrı, kırılma gibi acil durumlarda ne yapmak gerekir? Çocukların diş sorunları için ilk yardım önerileri yazımızda…

Minik birer hazine olan çocukları hayatlarının ilk yıllarında olabildiğince desteklemek ve korumak anne ve babaların en önemli görevi. Sorun kalıcı olmayan süt dişleri bile olsa… Minik yürekler, başlarına gelebilecek pek çok olay hakkında tecrübesizler. Onlara yol göstermek ise büyüklerin görevidir. Peki ebeveynler yeterli bilgi ve tecrübeye sahip mi? Bazı konularda ‘evet’, bazılarında ‘hayır’… Mesela “Nasılsa kalıcı diş değil, yenisi çıkacak” denilerek ertelenen süt dişindeki rahatsızlıklar ciddi sonuçlar doğurabilir. Çocukta dikkat dağınıklığından kalp hastalıklarına kadar birçok soruna yol açabilir. Çocukların acil diş sorunlarına karşı yapılması gerekenleri biliyor musunuz? İşte çocukların diş sorunlarında ilk yardım yöntemleri…


Gece Uyandıran Diş Ağrı
Çocuğunuz bir gece ansızın diş ağrısı ile uyanırsa ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Böyle bir durumda, ağrıyan bölgeye özen göstererek hemen çocuğunuzun dişini fırçalayın. Diş temizliği sayesinde rahatlama olur. Ağrıyan dişin olduğu bölgeye 5 dakika arayla 5’er dakika dışarıdan, ince bir beze sarılmış buz uygulaması yapın. Buz o bölgeye gelen damarların daralmasını sağlayarak kan akışının azalmasına neden olur ve bu sayede iltihabın aktif halini baskılar. Ayrıca buz hissizlik de oluşturacağı için lokal bir uyuşukluk olur ve ağrı hissini azaltır. Ağrı yine de geçmezse çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda ağrı kesici verilerek geceyi rahat geçirmesi sağlanabilir ancak bunların geçici çözüm olduğu unutulmamalı. Mutlaka çocuk diş hekimine giderek tedaviye başlamak gerekir.

Çocuğunuz Dişi Kırılırsa Bunu Uygulayın
Çocuğunuzun düşme veya çarpışma anında dişi kırıldıysa diş hekimine ulaşana kadar geçen zaman çok büyük önem taşır. İlk müdahalenin doğru yapılması, çocuğun ömür boyu yaşayabileceği problemlerin önüne geçebilir. Diş kırıldıysa mutlaka kırık parçaları bulun. Kırılan parçaların nemli bir ortamda taşınması çok önemlidir. Bunun için en uygun solüsyon süttür. Kırılan dişi süt dolu kabın içine atın ve çocuk diş doktoruna ulaştırın. Bu sayede uygun koşullarda gelen kırık parça dişe yapıştırılarak hiçbir estetik kayıp yaşanmadan dişin eski haline dönmesi mümkün olur.

Çarpmayla Dişi Yerinden Çıkarsa…
Çarpışma veya kaza sonucu diş yerinden tamamen çıkabilir. Böyle bir durumda yerinden çıkan dişin bulunması çok önemli. Çıkan diş kalıcı bir diş ise dişin kuronundan tutarak kökünü akan suda temizleyin, kesinlikle diş köküne dokunmayın ve dişi yerine yerleştirin. Çocuğun bir peçeteyi rulo haline getirerek ısırmasını sağlayın ve çocuk diş hekimine gidin. Bu süre içerisinde dişi yerine yerleştiremiyorsanız süt dolu bir kabın içine koyarak en kısa sürede çocuk diş hekimine gitmeniz uygun olur. Yerinden çıkan diş, süt dişi ise yine dişi bularak çocuk hekimine ulaştırın.

Çürük Dişlerini İhmal Etmeyin
Birçok anne babanın “Nasılsa süt dişi, dökülecek yenisi gelecek” diyerek fazla önemsemediği süt dişlerindeki çürükler, çocukların beslenmesini olumsuz etkiler. Ayrıca dikkat dağınıklığından yorgunluğa, unutkanlıktan kalp hastalıklarına dek birçok soruna neden olabilir. Gerek süt dişi gerekse kalıcı dişlerde baş gösteren çürükler ihmal edilmemeli. Anne babalar çocuklarının diş hekiminden korkabilecekleri düşüncesiyle de onları küçük yaşta getirmek istemeyebilir. Oysa diş tedavileri günümüzde daha kolaydır. Her çocuğa yapılacak işlemi onun anlayacağı dilde anlatmak gerekir. Korkutmadan aletleri tanıtmak çocukların güvenini kazanmayı sağlar. Diş aletlerine isim takmak eğlenceli olur. Çocuğun hayal kurmasını ve diş tedavisini oyun gibi görmesini sağlar. Hiçbir zaman “Hiç acımayacak” cümlesini kurmayın. Ne hissedeceğini anlatınca düşünülenden çok daha dirayetli olabilirler. Tüm çabalara rağmen korkuyorsa genel anestezi ile tedavi edilebilir. Tüm tedaviler böylelikle tek bir seansta ile yapılabilir.

Dişleri Olmasa da Fırçalanmalı
Aileler genellikle çocuklarının dişlerini fırçalamak için tüm dişlerin tamamlanmasını bekler. Oysa ilk dişlerin çıkmaya başlaması bile artık geç sayılır. Son çalışmalar, çürük yapıcı bakterilerin diş çıkmadan önce de ağız içinde çoğalmaya başladığını gösteriyor. Yani çocuğunuzun ağzında diş olmasa da bakteriler kendini hazırlamaya başlar. Ne kadar iyi ve temiz tutulursa, ağız içinde çürük yapıcı bakteri sayısı o kadar düşer. O yüzden çocuklar doğar doğmaz ağız temizliğine başlanmalıdır. Dişlerin ilk sürmeye başlaması ile parmak fırçalar; azı dişlerin sürmesiyle de (yaklaşık 1 yaş) çocuk diş fırçalarının kullanılması önemli. İlk diş muayenesinin de 6 ay-1 yaş arasında yapılması gerekir.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans