• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocuklardaki Davranış Bozukluklarına Dikkat: Olumlu İlişki Kurmanın Altın Kuralları


Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda saldırganlık, yalan söyleme, tırnak yeme gibi davranışların, davranış bozukluğunun belirtileri olabileceğini belirterek, bu çocuklarla olumlu ilişki kurmanın altın kurallarını paylaştı.

Çocuklardaki Davranış Bozukluklarına Dikkat: Olumlu İlişki Kurmanın Altın Kuralları
Görsel Kaynağı :
İHA

Pendik Medipol Üniversite Hastanesi’nden Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda görülen saldırganlık, yalan söyleme, tırnak yeme ve saç yolma gibi davranışların, davranış bozukluğunun belirtileri olabileceğini vurguladı. Yıldız, her çocuğun büyüme sürecinin kendine özgü olduğunu ve çevreden gelen uyarıların çocukların gelişimini etkilediğini belirterek, bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.

Yıldız, çocuklarda görülen olumsuz davranışların, davranış bozukluğu olarak değerlendirilebilmesi için bazı ölçütlerin olduğunu dile getirdi. “Saldırganlık, yalan söyleme, izinsiz eşya alma, konuşma bozuklukları, parmak emme, tırnak yeme, fobiler ve korkular, içe kapanıklık, uyku bozuklukları, saç yolma ve öğrenme güçlüğü çocuklarda görülen uyum ve davranış bozukluklarından bazılarıdır” şeklinde konuştu.

Belirtilere Dikkat Edilmeli

Yıldız, bu belirtilerin tek başına çocuğun uyumsuz ve dengesiz olduğunu göstermediğini, ancak sık sık görülen bu tür davranışların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Uyumsuz davranış gösteren çocuklar genellikle sinirli, huysuz, rahatsız ve otoriteye dirençli olurlar. Sürekli bir gerilim içinde olup, motivasyonları sınırlıdır” dedi.

Süreç İyi Analiz Edilmeli

Çocuklarda gelişim basamaklarında karşılaşılan sorunların iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Bu dönemlerde çocuk, çevresindeki yetişkinlerin ve özellikle anne babanın yanlış tutumlarına maruz kalabilir. Sorunlarını çözerken karşılaştığı engellemeler, bu sorunların yeni gelişim dönemlerine ertelenmesine neden olabilir. Bu da çocuğun ileriki yaşlarında duygusal bozukluklara yol açabilir” dedi.

Olumlu İlişki Kurmanın Altın Kuralları

Yıldız, davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu ilişki kurmanın altın kurallarını da paylaştı: “Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirme ve sevgiyi anlatmak büyük önem taşır. Davranış bozukluğunu görmezden gelme, ödülü geri çekme, alternatif sunma, sözle uyarıda bulunma ve tartışmaktan kaçınma etkili yöntemlerdir. Bağırmak, susturmak ya da fiziksel cezalar aradaki saygı bağını zedeler. En önemli adım bu süreçte saygıyı yitirmemektir.”

Yıldız, çocuğun olumlu yönlerini keşfetmenin ve cesaretlendirmenin, olumsuz davranışları azaltarak çocuğun özgüvenini arttıracağını ifade etti. Çocukların, her koşulda anne ve babaları tarafından kabul edildiğini ve sevildiğini hissetmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans