Akran zorbalığı, çocuklarda ileriki yaşlarda anksiyete ve depresyona yol açıyor. Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık yapan çocukların psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Kayseri Acıbadem Hastanesi’nden Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde akran zorbalığına maruz kalan çocukların, ilerleyen yaşlarda anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Ertuğrul, bu çocukların mutlaka psikolojik destek almaları gerektiğini vurguladı.
Akran zorbalığını, bir ya da birden fazla çocuğun bir başka çocuğa uyguladığı saldırgan davranışlar olarak tanımlayan Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, bu davranışların sadece belirli kriterler altında zorbalık olarak adlandırılabileceğini ifade etti. Ertuğrul, “Saldırganlık, güç dengesizliği ve süreklilik zorbalığın temel unsurlarıdır” dedi. Zorbalığın okul öncesi dönemde başlamasına rağmen, en çok ortaokul döneminde arttığını ve lise döneminde azalmaya başladığını belirtti.
Zorbalığın fiziksel, sözel, sosyal, cinsel ve duygusal türleri olduğunu açıklayan Ertuğrul, hem zorbalık uygulayan hem de zorbalığa uğrayan çocukların bazı ortak özellikler taşıdığını ifade etti. Zorbalık yapan çocukların genellikle öfke kontrolü problemi yaşadığını, dürtüsel davrandığını ve empati yeteneğinden yoksun olduğunu söyledi. Zorbalığa maruz kalan çocukların ise genellikle içe dönük, özgüvensiz ve kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar olduğunu vurguladı.
Ailelere çocuklarıyla iyi bir iletişim kurmaları ve okulları bu konuda bilgilendirmeleri gerektiğini hatırlatan Ertuğrul, sosyal ve duygusal desteğin yanı sıra profesyonel psikolojik yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık yapan çocukların duygusal anlamda desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, bu konuda bilinçlendirme ve rehberlik servislerinin önemine dikkat çekti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)