Çocuğunuzda bu alışkanlık varsa uzmana başvurun
Son yıllarda teknolojik cihazlarla geçirilen zamanın artması, sadece yetişkinleri değil, çocukları da fiziksel ve ruhsal açıdan olumsuz etkiliyor.
Uzmanlara göre özellikle telefon, tablet ve bilgisayar gibi ekranlı araçların gerek boş vakitleri geçirme gerekse çocukları oyalama amacıyla sıkça kullanılması, gelişimsel açıdan ciddi sonuçlar doğurabildiğini vurguladı.
“Ekran bağımlılığı” olarak tanımlanan bu durumun yaygınlaştığını belirten uzmanlar, çocukların erken yaşlarda dijital dünyaya maruz kalmasının; dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, sosyal iletişim problemleri ve fiziksel hareketsizlik gibi sorunlara yol açtığını belirtti.
BU BELİRTİLER VARSA UZMANA BAŞVURUN
Konuyla ilgili Niğde Anadolu Haber mikrofonlarına konuşan Psikolog Özge Harim Havuççu, dijital bağımlılık ve artan ekran sürelerinin bireyler üzerindeki etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Bağımlılığı yalnızca süresel bir mesele olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Psikolog Havuççu, “Çocuk ekran olmadan huzursuzsa, öfke krizine giriyorsa, yerine başka bir şey koyamıyorsa bu bir bağımlılıktır ve mutlaka uzman desteği alınması gerekir” ifadeleriyle konunun önemine dikkat çekti.
UYKU DÜZENİNİ BOZUYOR
Artan ekran süresinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Havuççu, uyku düzeninin bozulduğunu ve gerginlik seviyesinin yükseldiğini söyledi. “Telefonlardaki mavi ışık gündüz ışığı olduğu için, gece uyumaları zorlaşıyor. Uykusuzluk, fiziksel olarak da uyarılmışlık hâli çok fazla gündeme geliyor” dedi.

AİLELERE ÖNEMLİ UYARI
Ebeveynlerin dijital denge konusunda çocuklara rol model olması gerektiğinin altını çizen Havuççu, “Aileler de bu konuda çok kararsızlar. Ekranı tamamen kısmalı mıyız? Bu hayali, hiç gerçekçi bir kavram değil. Hayatımızda bizim zaten teknoloji var. Bazen tamamen ekranı sınırlandırmamız da daha büyük tepkiye yol açabiliyor çocuklarda veya bireylerde.” şeklinde konuştu.
“SINIR KOYULMALI”
Özellikle küçük yaştaki çocuklar için ekran süresine ilişkin sınırların net çizilmesi gerektiğini söyleyen Havuççu, “Çocukla oturup diyeceğiz ki: ‘Ekran var, evet hayatımızda ama ekran kuralımız da var, sınırlar da var’ Bunu çocuk bilmesi gerekiyor. 2 yaş altına asla ve asla, kesinlikle ve kesinlikle önermiyorum. 2,5 yaş ve 5 yaş arasına sınırlı, ebeveyn eşliğinde 30 ile 60 dakika öneriyorum. 6 yaş sonrası için de yine sınırlar hep olacak şekilde öneriyorum” diye konuştu.
“AİLELERE EĞİTİM VERİLMELİ”
Kimi ailelerin çocuklarına rol model olamadıklarını da belirten Psikolog Özge Harim Havuççu, ailelerin bu konuda eğitilmesinin önemine dikkat çekerek “Yani mutlaka eğitim verilmesi gerekiyor. Hâlâ burada yanlış yapıyor ama hiçbir zaman geç değil bu durum için. Eğitimlere katılabilirler, psiko-sosyal, psikolojik destek alabilirler bu konuda. Çünkü neden? Aileler de aslında bu konuda kendilerini çok üzüyorlar” ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)