yandex
Çin Tuzu Alarmı: Monosodyum Glutamatın (MSG) Zararları Tahmin Edilenden Daha Fazla
  • DOLAR
    37,9202
    %0,01
  • EURO
    40,8842
    %0,03
  • G. Altın
    3.820,33
    %0,56
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0
  • BITCOIN
    84,749.54
    -0.41
  • ETHEREUM
    1,880.638
    -0.61
  • DOLAR
    37,9202
    %0,01
  • EURO
    40,8842
    %0,03
  • G. Altın
    3.820,33
    %0,56
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0
  • BITCOIN
    84,749.54
    -0.41
  • ETHEREUM
    1,880.638
    -0.61

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çin Tuzu Alarmı: Monosodyum Glutamatın (MSG) Zararları Tahmin Edilenden Daha Fazla


Türk Böbrek Vakfı ve uzmanlar, MSG’nin başta hipertansiyon, obezite ve sinir sistemi hasarları olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabileceğini vurguluyor. Çocukları endüstriyel glutamattan korumak için ailelere uyarılar yapıldı.

Çin Tuzu Alarmı: Monosodyum Glutamatın (MSG) Zararları Tahmin Edilenden Daha Fazla
Görsel Kaynağı :
İHA

Anne karnındaki bebekten erişkin bireylere kadar birçok sağlık sorununun sebebi olarak gösterilen ve “Çin tuzu” olarak bilinen monosodyum glutamat (MSG), ciddi riskler barındırıyor. Hipertansiyon, obezite, sindirim sistemi rahatsızlıkları, beyin ve sinir sistemi hasarları gibi etkiler MSG’nin bilinen zararlı sonuçlarından sadece birkaçı.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, MSG’nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından "en zararlı yiyecekler" listesinde yer aldığını belirtti. Erk, Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon çocuk obezin bu durumdan doğrudan etkilenebileceğini vurgulayarak, “Glutamat içeren paketli gıdaların çocuklar tarafından kolay erişimine engel olunmalı. Aileler, doğal ve mevsiminde gıdalarla çocuklarını daha sağlıklı büyütmelidir,” dedi.

Sinir Sistemine ve Glukoz Metabolizmasına Etkiler
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, MSG’nin zararlı etkilerinin alınan miktara ve kullanım süresine bağlı olduğunu belirtti. Türkmen, “Glutamat, gıdalarda yanıltıcı bir şekilde daha fazla protein var algısı oluşturur ve bağımlılık etkisi yapabilir. Aşırı MSG tüketimi sinir hücrelerinde fonksiyon bozukluklarına, glukoz metabolizmasında ise olumsuz etkilere neden olabilir. Pankreasın aşırı insülin salgılaması, sık sık açlık hissine yol açar,” dedi.

Erken Yaşta Koruma Şart
Türkmen, glutamat fazlalığının baş ağrısı, hiperaktivite, otizm gibi sorunlara ve fibromiyalji gibi ağrılı kas rahatsızlıklarına yol açabileceğini söyledi. Çocukların doğal gıdalardan alabileceği glutamatın yeterli olduğunu vurgulayan Türkmen, “MSG içeriği yüksek gıdaların erken yaştan itibaren çocuklardan uzak tutulması gerekiyor,” diyerek, hipertansiyon, diyabet ve bunlara bağlı kronik böbrek ve kalp yetmezliği risklerine dikkat çekti.

Ailelere Uyarı
Uzmanlar, MSG ve yoğun şeker içeren gıdalardan uzak durulmasının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu hastalıkların önlenmesi için kritik önem taşıdığını belirtti. Sağlıklı bir gelecek için çocuklara doğal beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerektiği konusunda aileler bir kez daha uyarıldı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans