Çiftçi mağduriyeti sürüyor: Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlar uygulanmıyor!
Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney, çiğ süt fiyatlarının çiftçilere ulaşmadığını belirtti.
Türkiye genelinde çiğ süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu ifade eden Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ÇİĞ SÜT FİYATLARI VE ÜRETİCİNİN DURUMU
Güney, Süt Konseyi tarafından açıklanan 14,65 TL'lik çiğ süt fiyatının çiftçilere yansımadığını belirtti. "Bugün için Süt Konseyi 14,65 TL’den süt fiyatını açıkladı, fakat halen üretici ve çiftçilerimiz bu fiyattan süt veremiyorlar," diyen Güney, çiftçilerin sütlerini daha düşük fiyatlardan satmak zorunda kaldığını vurguladı. Bir önceki zam döneminde de Süt Konseyi 14,65 TL olarak açıklanan fiyatların uygulanmadığını ve sütlerin halen 13 TL'den toplandığını ifade etti.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Güney, yem fiyatlarındaki artışın da çiftçilerin maliyetlerini artırdığını dile getirdi. "Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 13,50 TL olarak açıkladığı dönemde yemin torbası 450 TL civarındaydı. Bugün aynı yem 600 TL civarında ve fabrikalar 13 TL’den çiğ süt toplamaya devam ediyor," dedi. Yem fiyatlarının yanı sıra maliyet düşürmek için yemini kendi üreten çiftçide elektrik, mazot ve gübre fiyatlarının yükselmesinden yakınıyor, Güney üreticilerin bu durum karşısında çaresiz kaldığını söyledi.
ÇİFTÇİLERİN ZARAR DURUMU VE SATIŞLAR
Köylere ve kasabalara sık sık ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Güney, "Bu durumdan dolayı çoğu çiftçimiz hayvanını satıyor. Neden satıyorsun diyorum, 'Başkanım zarar ediyorum' diyor," şeklinde konuştu. Çiftçilerin, büyük fabrikaların düşük fiyat politikaları nedeniyle üretimi bırakmak zorunda kaldığını ve farklı sektörlerde iş aramaya başladığını ifade etti.
ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Güney, süt toplama işine gireceklerini belirterek, "En kısa sürede damızlık birliği başkanı olarak süt toplama işine gireceğiz. Üyemiz olan ve süt üreten çiftçilerimizin sütlerini ben toplayacağım," dedi. Bu girişimle çiftçilere daha iyi fiyatlar sunarak, büyük firmalara bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
BİRLİK VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Güney, diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu işe el ele verip bir çare bulmamız gerekiyor. Büyük firmalar şu an bizim üreticimiz üzerinden büyük paralar kazanıyor. İnşallah sonumuz iyi olur. Ben damızlık birliği başkanı olarak üzerime düşeni yapmaya hazırım. Diğer sivil toplum kuruluşları da bize yardımcı olursa bir şeyler başarılabileceğini düşünüyorum," dedi.
Güney’in açıklamaları, süt üreticilerinin yaşadığı zorlukları gözler önüne sererken, sektörün acil müdahale ve destek beklediğini ortaya koyuyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)