Kent merkezinde 350’den fazla ahırın bulunduğu Niğde’nin bazı bölgeleri şehirden çok bir köyü andırıyor…

Planlı bir gelişme ve sağlıklı bir altyapıya sahip olamayan Niğde, ‘marka kent’ iddiasıyla çıktığı şehircilik yolunda ne yazık ki adeta ‘ahır kondu’ bir kente dönüştü.
Kent merkezinde 350’den fazla ahırın bulunduğu Niğde’de, apartman aralarında otlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ve yol kenarlarındaki hayvan dışkıları, şehirde köy hayatının yaşanmasına neden oluyor.
10 binin üzerinde nüfusa sahip olan yerleşim birimlerinin kent olarak kabul gördüğü ülkemizde, planlı ve sağlıklı bir altyapıya sahip olmayan şehirler, kent olmanın verdiği sosyal ve kültürel özelliklere bir türlü sahip olamıyor.
180 bini aşan nüfusu ile ülkemizin orta büyüklükteki illerinden biri olan Niğde de ne yazık ki kent olma özelliğine kavuşamadı.
Göç ve şehirleşme sürecindeki entegrasyon probleminin büyük boyutlara ulaştığı Niğde’ye göç edenlerin bir kısmının göç ettikleri köylerdeki hayvan varlıklarını da şehre getirmeleri, kentte ciddi sorunlar yaratıyor.
KENT MERKEZİNDE 350’DEN FAZLA AHIR VAR
Niğde şehir merkezinde 350’den fazla ahır bulunuyor. Buralarda büyük baş ve küçük baş hayvancılık yapılıyor. Özellikle Efendibey, Selçuk, Sarıova, Kumluca, İlhanlı Mahallelerinde mutlaka bir sürü veya bir büyükbaş hayvanla karşılaşılabiliyor ve bazı sokakların kenarlarında hayvan dışkı yığınlarına rastlanabiliyor. Öyle ki koyun sürüleri artık apartman aralarında otlamayı alışkanlık haline getirdi.
Şehrin hemen hemen her noktasında rastlanabilen bu görüntüler, Niğde’nin modern bir şehirden ziyade, büyük bir köy izlenimi vermesine yol açıyor.

YEREL YÖNETİMLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Marka Kent olma hayalini taşıyan Niğde’de bu olumsuz tablonun önüne geçilmesi için yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor.
Vatandaşlar, “Niğde Belediyesi, acilen, bu vatandaşları da sıkıntıya sokmadan, gerekli tedbirleri almalıdır. Hayvancılık faaliyeti yürütmek isteyen hemşerilerimizin bu faaliyetlerini rahatça yürütebilmeleri için gerekli projeleri derhal hayata geçirmelidir” diye konuştular.
ŞEHİR PLANLAMASI ŞART
Belediyelerin şehrin, modern bir şehircilik kriterlerine göre gelişimini sürdürmesi için gerekli şehir planlamasını yapmak zorunda olduğunu düşünen vatandaşlar, “Bugün hala Niğde şehir merkezinde bazı alanlar mera statüsündedir. Bucak çayır civarında bu durumu çok yaygın olarak görmekteyiz. Şehrin içinde mera varsa tabi olarak hayvancılık da yapılır. O zaman şehrin sağlıklı gelişimi, çarpık kentleşme ve şehirde köy yaşamını önlemek için; iyi bir şehir planlamasına ve bu manada altyapı çalışmasına ihtiyaç vardır” şeklinde görüş bildirdiler.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (1)
Niğ Deli