• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bu belirtiler varsa Alzheimer hastası olabilirsiniz!


Günümüzde en çok görülen hastalıkların ilk sıralarında yer alan Alzheimer hastalığını, hayatı olumsuz anlamda etkilemeye devam ediyor.

Bu belirtiler varsa Alzheimer hastası olabilirsiniz!

Günümüzde en çok görülen hastalıkların ilk sıralarında yer alan Alzheimer hastalığını, hayatı olumsuz anlamda etkilemeye devam ediyor.

Niğde İl Sağlık Müdürü Koray Okur, Alzheimer hastalığının belirtileri sıralayarak, hastalığın ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu aktardı.

1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Müdürü Okur, Alzheimer hastalığının geri döndürülemeyeceğini, ancak yavaşlatılabilen bir hastalık olduğunu aktardı.

YAŞLILIKLA BERABER ORTAYA ÇIKIYOR

İl Sağlık Müdürü Koray Okur, hastalığın yaşlılıkla birlikte ortaya çıktığını ve en büyük belirtisinin unutkanlık olduğunu belirtti.

KORAY OKUR.jpg
Niğde İl Sağlık Müdürü Koray Okur

Okur, “Alzheimer; yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere; çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen İlerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer risk faktörlerini ileri yaş, ailede Alzheimer hastası olması, bazı yatkınlık genlerine sahip olma, düşük eğitim seviyesi, ciddi kafa travması geçirmiş olmak, depresyon ve hipertansiyon olarak tanımlayabiliriz. Alzheimer hastalığı, beynin bazı bölgelerinde proteinlerin birikmesi sonucu beyindeki sinir hücrelerinin hasar görmesi ve haberci kimyasal maddelerin azalmasıyla ortaya çıkar. Sonuçta, bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar. Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzheimer hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir” dedi.

BU BELİRTİ VARSA DİKKAT!

İl Müdürü Okur, Alzheimer hastalığının zihinsel bozukluklar kapsamında genellikle ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu ifade etti.

Okur, “Kişide öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma, hayaller görme ve depresyon gibi haller gözlenir. 
Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır.Hastalığın seyri genel olarak üç evreye ayrılabilir: Başlangıç evresi orta evre ve ileri evredir. Başlangıç evresi isimleri, tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama, işine, çevresine ilgisizlik, hastalığını kabul etmeme, orta evrede belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar görülme ihtimali yüksektir. İleri evrede ise aile üyelerini tanıyamama, yemek yemede, yürümede güçlük, idrarının, dışkısını tutamama ve ciddi davranış bozuklukları ortaya çıkar” diye konuştu. 

KİŞİYE GÖRE TEDAVİ UYGULANIR

Alzheimer tedavisinde sürecin kişiye özgü olarak planlandığını işaret eden İl Sağlık Müdürü Koray Okur, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Hekim tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda Alzheimer teşhisi alan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak planlanır. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür” şeklinde konuştu.

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans