Boğaz yanması, tek başına bir hastalık değil arka planda olan bir rahatsızlığın belirtisidir.
Boğaz yanması, tek başına bir hastalık değil arka planda olan bir rahatsızlığın belirtisidir.
Boğaz Yanması Nedir?
Boğaz yanması, tek başına bir hastalık değil arka planda olan bir rahatsızlığın belirtisidir. Boğazda yanma hissi bu bölgedeki tahrişin ve tahribatın bir sonucudur.
Bu yakınmanın ardında pek çok rahatsızlık bulunabilir. Arka plandaki bu rahatsızlığın geçmesi ile boğazdaki yanma hissi de kaybolur. Yanma hissi genellikle boğazın orta kısmı ve yakınlarında görülür. Yutkunma sırasında yanma daha da artabilir.
Boğaz Yanması Neden Olur?
Gelelim boğaz yanması neden olur sorusunun yanıtına… Boğaz yanmasının en yaygın görülen nedeni, soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlardır. Virüs kaynaklı boğaz yanması sıklıkla kendi kendine düzelir. Hastalıklar dışında boğaz yanmasına neden olabilen etkenler arasında şunlar bulunur:
Kuru Hava: İç mekanlardaki havanın kuru olması boğaz yanmasına neden olabilir. Boğazdaki yanma hissi ile beraber gıcık hissi ve ses deformasyonları da görülebilir.
Ağızdan Nefes Almak: Burundan nefes almak daha sağlıklıdır. Burundan nefes alındığında solunan hava burun yollarından geçerken nemlenir ve yanma hissi oluşma ihtimali azalır. Ağızdan alınan hava ise boğazın kurumasına neden olarak yanma hissine neden olabilirken, farklı enfeksiyonların gelişme ihtimalini artırır.
Sigara Tüketimi: Sigara tüketimi insan bedeninde pek çok sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Bunlardan biri de boğaz yanmasıdır.
Boğazda Tahribata Neden Olan Etkenler: Tütün dumanına maruz kalmak, kimyasal maddelerin karıştığı havayı solumak, alkol almak, hava kirliliği boğazda yanmaya neden olabilir.
Viral Enfeksiyonlar: Boğaz yanmasına neden olabilecek viral hastalıklar arasında şunlar bulunur: Nezle, soğuk algınlığı, grip, mononükleoz (öpücük hastalığı), kızamık, suçiçeği, koronavirüs, krup.
Bakteriyel Enfeksiyonlar: Boğaz yanması nedenleri arasında bakteri kökenli enfeksiyonlar da bulunur. En yaygın olanı A grubu streptokokların neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlardır.
Zayıf Bağışıklık Sistemi: Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak sizi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan daha fazla etkilenirsiniz ve dolayısıyla bu enfeksiyonların belirtilerinden biri olan boğaz yanması sorununu daha sık ve şiddetli yaşayabilirsiniz. Düşük bağışıklığın yaygın nedenleri arasında ise HIV, diyabet, steroid veya kemoterapi ilaçlarının kullanımı, stres, yorgunluk ve zayıf beslenme yer alır.
Alerji: Alerjik kişilerde boğaz yanması alerjenlerle karşılaştıkça ortaya çıkan bir yakınmadır. Evcil hayvanların tüyleri, küf, toz ve polen alerjileri boğaz yanmasına neden olabilir. Bu duruma geniz akıntısı da eklendiğinde sorun daha komplike bir hale gelebilir
Gastroözofageal Reflü: Mide asidinin yemek borusuna kadar ulaşarak bu bölgeyi tahrip etmesi olarak tarif edebileceğimiz bu hastalıkta, asidin teması ile boğazda yanma hissi oluşur. Bu duruma mide ekşimesi, ses kısıklığı ve boğazda bir yumru hissi eşlik edebilir.
HIV Enfeksiyonu: Boğaz yanması ve eşlik eden diğer semptomlar, HIV pozitif olan kişilerde de görülür.
Kanser: Boğaz, dil veya gırtlak kanserlerinde boğaz yanması yaşanabilir. Boğaz yanmasına ses kısıklığı, yutma güçlüğü, hırıltılı nefes alma, boyunda yumru, tükürükte kan veya balgam eklenebilir.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)