Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl muhafaza edileceği konusunda önemli uyarılarda bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, özellikle sıcak havalarda etlerin poşetlenmemesi gerektiğini belirtti.
Bu yıl 30 derecenin üstünde sıcaklara denk gelen Kurban Bayramı günlerinde, kesilen kurban etlerinin doğru şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Türkiye’de etlerin yüzde 15’inin Kurban Bayramı’nda üretildiğini belirten Dr. Öztürk, bu miktarın önemli olduğunu vurguladı ve şu uyarıda bulundu: "Kesilen kurban et ve sakatatının doğru muhafaza edilmemesi, hem ekonomik kayba hem de besin değerinin kaybına yol açabilir. Et, pahalı ve değerli bir besin maddesi olup, çok çabuk bozulduğundan içindeki tüm besin değerlerini kaybedecektir."
"ETLER EN AZ 5-6 SAAT, 15-20 DERECELİK ORTAMDA DİNLENDİRİLMELİDİR"
Öncelikle kesilecek hayvanın sağlıklı olması gerektiğine değinen Dr. Öztürk, "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerince veteriner sağlık raporlarının kontrol edilmesi, hayvanın küpeli ve kimlikli olması, yasal şartlarda satış yerlerine getirilmesi birinci şarttır. Hijyenik kesim yerlerinde kesilmeleri de önemlidir" dedi. Kesilen kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Öztürk, "Kesilen sığır, koyun ve diğer hayvanların etlerinin sıcaklığı, 30 derecenin üzerindedir. Mikroorganizmalar bu sıcaklıkta hızlı ürer. O yüzden etlerin dinlendirilmesi 15-20 derecelik ısı ortamında yapılmalıdır. Klima açılan bir ortamda ya da soğutma tertibatı olan mezbahada bekletebilirler. En az 5-6 saat dinlendirilmelidir. Bu, etin doğranması ve pişirilmesini kolaylaştırır ve lezzetini muhafaza eder" şeklinde konuştu.
"ETİMİZ HEMEN YEŞİLLENDİ" ŞİKÂYETİ ÇOK FAZLA GELİYOR
Dinlendirilen etin buzdolabına alınması gerektiğini belirten Dr. Öztürk, "Hemen tüketilmemelidir. İhtiyaca göre porsiyonlanan etlerden verilecekleri öncelikle dağıtın. Kendi ihtiyacınızı belirledikten sonra etleri muhakkak soğuk ortama alın. Buzdolabı ısısı +4 derecedir. Uzun süre muhafaza edilecekleri ise -18 derecede dondurarak saklayın. Kavurma yapma gibi eti muhafaza etme yöntemlerini de uygulayabilirsiniz" dedi.
Dr. Öztürk, "Dinlendirilen etin uygun şartlarda parçalanması, dağıtılması ve tüketime sunulması gerekir. Dağıtılırken özellikle şuna dikkat edin; genellikle etler paylanır ve poşetlere koyularak taşınır, dağıtılır. Etler uzun süre poşetlerde kalmamalıdır. Uygun kaplara ya da termosa konularak dağıtılması doğrudur. Böylece etler mikroorganizmalarla kontamine olmaz, temiz kalır. Şu anda 30 derecenin üstünde sıcaklıkları yaşıyoruz. Bu sıcaklarda etin poşette 1-2 saat kalması bile bozulması için yeterli olacaktır. 'Kurbanı kestirdik, etimizi aldık ve çok hızlı sürede eve geldik ama et yeşillenmiş, kokusu da değişmiş' şikâyetleri çok fazla geliyor. Bu yüzden bu sıcaklarda yarım saati, 1 saati hafife almayın. Hiç bekletmeden etleri soğutucu termosta taşıyın" açıklamasında bulundu.
"ÜST ÜSTE BUZDOLABINA YIĞMAYIN"
Etlere temas ederken hijyen kurallarının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk şunları söyledi: "Ellerde eldiven kullanılması önemli. Çünkü etteki parazitler, mikroorganizmalar deride çeşitli iltihaplanmalara neden olabiliyor. Etler serin yerde parçalanmalıdır. Mümkünse klimayı açın. Parçalanan etleri derhal buzdolabına alın. Etleri buzdolabına koyarken üst üste yığmayın. Hepsini soğuk havayı alacak şekilde yerleştirin."
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)