• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bayram Namazı Nasıl ve Kaç Rekat Kılınır? İşte Bayram Namazının Kılınışıyla İlgili Bilgiler


İslam dünyası için büyük öneme sahip olan Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlayacak.

Bayram Namazı Nasıl ve Kaç Rekat Kılınır? İşte Bayram Namazının Kılınışıyla İlgili Bilgiler

İlk kez bayram namazı kılacak olan vatandaşlar, namaz ibadetine yönelik araştırma yapıyor. Peki, bayram namazı nasıl, kaç rekat kılınır? İşte detaylar...

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dini bayram kabul edilmiştir. Her iki bayram için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre, bayram namazları ikişer rekât olarak geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiştir.

Bayram Namazı Kılınışı

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak, "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" veya "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.

1. Rekat

  1. Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
  2. Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur.
  3. Tıpkı iftitah tekbiri gibi eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır.

    1. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır.

    1. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
  4. İmam gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat sessizce imamı dinler.
  5. Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

  1. İmam gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat sessizce imamı dinler.
  2. Tıpkı iftitah tekbiri gibi eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır.

    1. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır.

    1. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır.
  3. Son olarak 4. Tekbir alınır, ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
  4. Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Bayram Namazını Cemaatle Kılamayanlar Ne Yapmalı?

Hanefî mezhebine göre, bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiîlere göre, yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans