• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu sona erdi


32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı’nın son oturumunda Yönetim Kurulunun teklifleri görüşülerek karara bağlandı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu sona erdi

32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı’nın son oturumunda Yönetim Kurulunun teklifleri görüşülerek karara bağlandı.

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, 29-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Genel Kurul Toplantısı’nın son oturumunda Yönetim Kurulu’nun teklif olarak sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşüldü.

İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonlarında değerlendirilen gündem maddelerine ilişkin hazırlanan raporların okunmasının ardından oylamaya geçildi. Genel Kurul, gayrimenkul alımı ve satımına ilişkin Yönetim Kurulu’na yetki verdi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Genel Kurul üyelerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ‘.tr’ alan adıyla alakalı bilgilendirmede bulunurken, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, basının son dönemde yaşadığı sıkıntılar ile ilan ve reklam gelirlerindeki azalmayı değerlendirdi.

Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mehmet Ali Dim, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de tasarruf tedbirleri kapsamında basın sektörünün ilan ve reklam gelirlerindeki olası azalmayı ve buna ilişkin çözüm önerilerini paylaştı

0T7A1830.jpg

Karagözoğlu’ndan ‘.tr’ alan adıyla alakalı önemli hatırlatma

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, internet medyasını yakından ilgilendiren ‘.tr’ alan adına ilişkin önemli bir hatırlatmada bulundu.

‘.tr’ uzantılı alan adlarının tahsis sürecinin devam ettiğini belirten Karagözoğlu, “14 Eylül 2023 itibarıyla ‘.tr’ uzantılarının tahsis süreci başlamıştır. Şu anda kategori 3 dediğimiz yani ‘com.tr’ uzantılı alan adlarının sahiplerine ‘.tr’ alan adlarının tahsis süreci devam etmektedir. Bu süreç Ağustos gibi tamamlanacak. Ağustos ayı tamamlandığında ‘ilk gelen alır’ metoduna geçilecek. Yayın sahiplerinin alan adlarına sahip çıkmaları ve talepte bulunmaları adına bu bilgilendirmeyi yapmak istedim. ‘com.tr’ alan adlarına sahip olanlar ‘.tr’ için de başvururlarsa bu haklarını kaybetmemiş olurlar” şeklinde bilgilendirme yaptı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu “a.kep.tr, a.av.tr, a.dr.tr, a.com.tr, a.org.tr, a.net.tr, a.gen.tr, a.web.tr, a.name.tr, a.info.tr, a.biz.tr, a.tv.tr, a.bbs.tr ve a.tel.tr“ sahipleri için öncelikli başvuru sürecinin 7 Ağustos 2024 tarihine kadar uzatıldığını kamouoyuna duyurmuştu.

Bilgin: Basın çok zor bir dönemi yaşıyor

Ankara’da gazete sayısının dokuzdan dörde düşmesine ve basın sektörünün yaşadığı zorluklara değinen Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından çıkarılan 24 Saat gazetesinin 51 yıldır yayın hayatını sürdürdüğünü anımsatarak son yıllarda baskı, kağıt ve personel giderlerindeki artışların çeşitli sorunlara neden olduğunu kaydetti.

Bilgin, “Birleşmenin sağlayacağı yararları, maliyetleri en az yüzde 50 daha aşağı indireceğini ve birleşmeyle daha güçlü gazetelerin ortaya çıkabileceğini anlattım. Basın sektörü, 53 yıllık meslek hayatımda gördüğüm çok zor bir dönemi yaşıyor. Çok hızlı bir şekilde değişen çağımızda, yakın bir gelecekte basılı gazetelerin yayımlanması çok zor olacak. Geçen ay İtalya Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun yapay zekayla ilgili bir toplantısına katıldım. Yapay zekanın bizim mesleğimizle kullanılmasıyla ilgili gelişmeleri gördükten sonra gerçekten çok hızlı bir şekilde Türkiye’nin de buna uyum sağlaması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

0T7A1880-1.jpg

Basın İlan Kurumu Türk Basını için en önemli kurumlardan birisi

Basın İlan Kurumu’nda 18 yılı Yönetim Kurulu üyeliği olmak üzere yaklaşık 30 yıldır görev yaptığını söyleyen Bilgin, “Basın İlan Kurumu Türk Basını için en önemli kurumlardan birisidir. Zaman zaman yönetimlerle çatışmalarımız, fikir ayrılıklarımız olabilir. Ama bu, Kurum’un öneminden bir şey kaybettirmez. İlan ve reklam aracılık hizmeti komisyonunun kalkmasını istemek, bu Kurumun kapatılması demek. Kurum yokken ‘besleme basın’ diye tabir edilen, iktidarların direk olarak ilanları belirli gazetelere verdiği bir dönem yaşandı. Yani Kurum bir ihtiyaçtan doğdu ve kurulduğundan beri de mümkün olduğu kadar hakça ve eşit olarak dağıtım yapıyor” ifadelerini kullandı.

Dim: Medya kuruluşlarına verilen kamu desteği ‘can suyu’ niteliğinde

Tasarruf tedbirleriyle birlikte basın sektörünün yaşadığı zorlukları değerlendiren Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mehmet Ali Dim de “Hem Sosyal Güvenlik Kurumu’nun düzenlemesi hem de tasarruf genelgesiyle belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının medya kuruluşlarına karşı ilan, reklam ve abonelikler ile başlayan tasarruf tedbirleri söz konusu. Bu noktada hükümetimizin yeni bir karar almasına katkıda bulunabilir miyiz? Çünkü bu tasarrufun tutarı o kadar büyük değil, çok cüzi bir miktar. Kamu kaynaklarından medya kuruluşlarına verilen ilan, reklam ve abonelik ücretleri öyle hatırı sayılır bir miktar değil ama medya kuruluşları için can suyu niteliğinde” değerlendirmesinde bulundu.

Umdular: Her konuda birlikte güç olmanın tam zamanı

Tasarruf tedbirlerinin basın için büyük sorun oluşturduğunun altını çizen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular, tüm paydaşların adeta sırat köprüsünde olduğunu belirtti.

Medyanın, tasarruf tedbirleri dışında kalması için Basın İlan Kurumu ile birlikte hızlı şekilde kampanyalar yapılması ve çözüm önerilerinde bulunulması gerektiğini söyleyen Umdular, “Ulusal ve yerel basın olarak ortak kampanyalar düzenlenmesi artık kaçınılmaz. Elimizden geleni yaptığımızdan ve iş işten geçmesin diye idari her önlemi almaya çalıştığımızdan emin olunuz. Bu kadar ağır mali tablolar karşısında Anadolu basınının nefesi bu kez gerçekten kesiliyor. Sadece ‘haydi birleşilsin’ demekle de çözüm üretilemiyor. O nedenle her konuda birlikte güç olmanın tam zamanıdır diyorum” şeklinde konuştu.

Genel Kurul Üyesi ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin ise tasarruf tedbirleri kapsamında Kurum’un ülke genelindeki teşkilat faaliyetleri konusunda çalışma yapılması önerisinde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de medyanın tasarruf tedbirleri paketinin dışında bırakılması gerektiğini söyledi.

Adakoğlu, Genel Kurul’a veda etti

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda Gazete Sahipleri Temsilcisi olarak görev yapan Ali Adakoğlu, Genel Kurul’a veda etti.

Veda konuşmasında Basın İlan Kurumu’nun Türk basınındaki rolüne değinen Adakoğlu, “Basın İlan Kurumu, gazetelerin ve internet mecrasının senkronize şekilde ses çıkarmasını sağlayan bir orkestra şefi hükmünde. Bir orkestranın gücünü orkestradaki enstrümanların çokluğu ve aralarındaki ahenk artırır. Kurum mevzuatını senkronize edici şekilde kullanırsak Türkiye’deki basının içerik anlamında kalitesi her geçen gün daha da artacaktır” dedi.

Genel Kurul üyeleriyle vedalaşan ve helallik isteyen Adakoğlu’na Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen ve Genel Müdür Cavit Erkılınç tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.

Bir sonraki Genel Kurul’un 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

0T7A1998.jpg
0T7A1998.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans