Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, istilacı türlerle mücadele kapsamında önemli bir başarıya imza attıklarını açıkladı.

Bakan Yumaklı’nın verdiği bilgilere göre, 2020 yılından bu yana yakalanan 373 bin 494 balon balığı sayesinde ekosisteme yaklaşık 28 milyon yeni bireyin girişi engellendi.
BALON BALIĞI AVCILIĞI DESTEKLENİYOR
Balon balıklarının Akdeniz'den Ege, Marmara ve Karadeniz'e kadar yayıldığını belirten Bakan Yumaklı, bu istilacı türün ekosistemdeki tehditlerini azaltmak için 2020 yılında başlatılan teşvik programının devam ettiğini vurguladı. 2021’den itibaren uygulanan "Balon Balığı Avcılığının Desteklenme Tebliği", 2024 yılına kadar genişletildi. Ayrıca, bu desteklerin 2025-2026 yıllarında da süreceği duyuruldu.
AVLANAN BALIKLARA DOĞRUDAN DESTEK ARTIRILDI
Bakanlık, özellikle tehlikeli türler arasında yer alan benekli balon balığı (Lagocephalus sceleratus) için destekleme fiyatını %100 artırarak kuyruk başına 25 TL'ye yükseltti. Diğer balon balığı türlerinde ise bu destek %400 artışla 10 TL oldu.
SANAYİYE KATKI SAĞLIYOR
Yumaklı, balon balığı avcılığı sayesinde sadece sucul ekosistemin korunmadığını, aynı zamanda bu türlerin deri, ilaç ve tekstil sektörlerinde değerlendirildiğini belirtti. Böylece ekonomiye kazandırılan balıklar, farklı sektörler için ham madde kaynağı oluşturuyor.
2024 YILINDA BÜYÜK BAŞARI
2024 yılında, avlanan balon balıkları sayesinde 14 milyon 214 bin yeni bireyin ekosisteme girişinin engellendiği açıklandı. Bu rakam, istilacı türlere karşı verilen mücadelenin etkisini gözler önüne seriyor.
İSTİLACI TÜRLERE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK
Bakan Yumaklı, istilacı türlerle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini ifade ederek, hem sucul biyoçeşitliliğin korunması hem de balıkçılık sektörünün desteklenmesi için çalışmaların süreceğini duyurdu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)