Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde noterlerle ilgili önemli düzenlemelerin yer aldığını belirterek, "Noterlik Kanunu güncel ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yenilenecek" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde noterlerle ilgili önemli düzenlemelerin yer aldığını belirterek, "Noterlik Kanunu güncel ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yenilenecek" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Yüzyılı’nın ilk belgesi olan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde noterlik hizmetlerine yönelik düzenlemelerin yer aldığını açıkladı. 23 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan belge kapsamında, noterlik işlemlerinde dijitalleşme sağlanarak hizmetlerin daha hızlı ve güvenilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Bakan Tunç, noterlerin adalete erişim ve hukuk güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynadığını belirterek, yeni reformlarla noterlerin etkinliğinin artırılacağını söyledi. Noterlik işlemlerinin elektronik ortama taşınacağını vurgulayan Tunç, "Dijitalleşmeyle noter işlemlerinin daha hızlı, güvenli ve erişilebilir olmasını sağlayacağız" dedi.

NOTER YARDIMCILIĞI SİSTEMİ GELİYOR
Yeni düzenlemeler kapsamında, hukuk fakültesi mezunlarının görev yapacağı "noter yardımcılığı" müessesesinin sisteme kazandırılacağını ifade eden Bakan Tunç, noterlerin yetki alanlarının genişletileceğini belirtti. Bu kapsamda noterler, şu alanlarda yetkilendirilecek:
- Vasiyetnamenin açılması ve mirasçı atama belgesinin verilmesi
- Tevdi yerinin belirlenmesi, ortak konuta davet, ayıplı mal tespiti gibi çekişmesiz yargı işlemleri
- Dava açılmadan önce delil tespitinin noterlerce yapılabilmesi
Bakan Tunç, ayrıca belli bir miktarı aşan veya özellik arz eden bazı sözleşmelerde noter onayı alınmasını teşvik edecek yeni düzenlemeler yapılacağını kaydetti.
ELEKTRONİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ YAYGINLAŞACAK
Noterlik işlemlerinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin yaygınlaştırılacağını söyleyen Bakan Tunç, noterler tarafından düzenlenen belgelerde karekod uygulamasına geçileceğini belirtti. Ayrıca, kıymetli evrak ve banka protestoları elektronik ortamda düzenlenerek noterlikler ile Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) arasında entegrasyon sağlanacak.

NOTERLİK HİZMETLERİNDE RAKAMLAR
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, noterlik hizmetleriyle ilgili son rakamları da paylaştı:
- 2002 yılında 1.231 olan noterlik sayısı, 2024 yılında 2.385’e yükseldi.
- 2024 yılında 40 yeni noterlik ihdas edildi.
- 6 Nisan 2019’dan bu yana nöbetçi noterlik hizmetlerinde 3 milyon 398 bin 68 işlem gerçekleştirildi.
- e-Noter uygulaması kapsamında 84 bin 334 işlem elektronik ortamda yapıldı.
- 2024 yılında, 26 bin 726 noterlik işlemi online olarak tamamlandı.
Adalet Bakanı Tunç, "Yargı Reformu Strateji Belgemizde belirlediğimiz hedefler doğrultusunda noterlik kurumunu daha güçlü hale getirmek ve vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylaştırmak için yeni düzenlemeler yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)