yandex
Aşırı Sıcaklar ve Ruh Sağlığı: Uzman Uyarıları
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Aşırı Sıcaklar ve Ruh Sağlığı: Uzman Uyarıları


Son günlerde Kayseri’de hava sıcaklıkları 39 dereceye kadar yükselirken, vatandaşlar ağaç gölgelerinde ve su kaynakları yakınında serinlemeye çalışıyor.

Aşırı Sıcaklar ve Ruh Sağlığı: Uzman Uyarıları
Görsel Kaynağı :
İHA

Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammet Emin Dağüstü, aşırı sıcak ve bunaltıcı havaların, insanlarda öfkelenmeyi tetiklediğini ve genel olarak psikiyatrik şikayetleri artırdığını belirtti. Son günlerde Kayseri’de hava sıcaklıkları 39 dereceye kadar yükselirken, vatandaşlar ağaç gölgelerinde ve su kaynakları yakınında serinlemeye çalışıyor. Ancak sıcak havalar, sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal sağlık üzerinde de önemli etkiler yaratıyor.

Dr. Dağüstü, sıcak ve bunaltıcı havaların insanların sinirli ve öfkeli olmasına neden olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Özellikle Adana’da çekilen kısa videolarda, Adanalıların güneşe ateş ettikleri görüntüler, sıcaklığın öfke üzerindeki etkisini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Dr. Dağüstü, “Havanın fazla sıcak olması, insanlarda öfke problemlerini ortaya çıkarıyor. Psikiyatrik çalışmalarda, bunaltıcı sıcakların tüm psikiyatrik rahatsızlıkları artırdığı, sinirlilik ve saldırganlığın yükseldiği gösterilmiştir. Yaz aylarında bu durum, sıcak öfkesi ve sıcak saldırganlığı olarak adlandırılıyor” dedi.

Mevsimlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisinin bir gerçek olduğunu vurgulayan Dr. Dağüstü, bahar aylarında manik dönemlerin arttığını, kış aylarında ise depresyonun daha sık görüldüğünü belirtti. Özellikle sıcak havaların, anksiyete bozukluğu yaşayan bireylerde farklı davranışlar sergilemelerine neden olduğunu dile getirdi.

Dr. Dağüstü, sıcaklığın insanları öfkelendirdiğini bilmenin, bu etkiyi yönetmede önemli olduğunu ifade etti. “Kişinin kendisi durumunun farkında olup, sıcaklıktan uzak durmaya çalışması ve öfkelendiğini bilmesi gerekiyor. Sıcak olduğu için sürekli sinirli olmak yerine, bu durumu yönetmeye çalışmalıyız. Öfkemizi çevremize yansıtmamak için farkındalığımızı artırmalıyız” şeklinde konuştu.

Aşırı sıcakların, anksiyete bozukluğunun belirtilerini artırdığını belirten Dr. Dağüstü, sıcak havalarda ellerde ve ayaklarda uyuşma, yanma, batma, huzursuzluk, bunaltı hali, nefes alamama ve kalp çarpıntısı gibi şikayetlerin daha sık görüldüğünü söyledi. Sıcaklık arttıkça vücudun strese girdiğini ve bunun tansiyonu yükselterek öfkeye neden olduğunu açıkladı.

Yaz aylarında erkeklerin, anksiyete belirtileriyle hastaneye başvurma oranının arttığını belirten Dr. Dağüstü, kış aylarında bu durumun kadınlar arasında daha yaygın olduğunu söyledi. Sıcaklığın herkesi aynı düzeyde etkilemediğini belirten Dr. Dağüstü, bireysel farklılıkların da bu etkilerde rol oynadığını vurguladı.

Kayseri Şehir Hastanesi, yaz aylarında artan bu tür şikayetlerle gelen hastaların tedavisinde gerekli önlemleri alarak, vatandaşların ruh sağlığını korumak için çalışmalarına devam ediyor. Sıcak hava dalgalarına karşı, bireylerin ruhsal sağlığını koruyabilmesi için farkındalık ve önleyici tedbirlerin alınması önem arz ediyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans