• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Aşırı Sıcaklar Kronik Hastalar ve Yaşlılar İçin Tehlike Arz Ediyor: Günde En Az 2,5 Litre Su Tüketilmeli


İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, sıcak hava dalgalarının yaşlı bireyler ve kronik hastalar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Aşırı Sıcaklar Kronik Hastalar ve Yaşlılar İçin Tehlike Arz Ediyor: Günde En Az 2,5 Litre Su Tüketilmeli
Görsel Kaynağı :
İHA

Doç. Dr. Deniz, özellikle aşırı sıcakların etkilerini azaltmak ve bu durumdan en fazla etkilenen grupları korumak adına alınması gereken önlemleri açıkladı.

Türkiye'nin bu yaz mevsiminde yüksek sıcaklık ve artan nem oranları ile karşı karşıya olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz, 65 yaş üzeri bireylerin ve kronik rahatsızlıkları bulunanların en riskli gruplar arasında yer aldığını vurguladı. Aşırı sıcakların, özellikle bu gruplarda sıvı kaybına ve buna bağlı olarak hayati tehlikelere yol açabileceğini ifade etti.

Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları

Doç. Dr. Deniz, aşırı sıcaklardan korunmanın önemine dikkat çekerek, vatandaşlara güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği öğle saatlerinde dışarıya çıkmamalarını tavsiye etti. Ayrıca, bu saatlerde denize girilmemesi gerektiğini belirtti. Dışarıda bulunmak zorunda kalanların ise açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler giymesi, hava delikleri olan kalın kenarlı şapkalar tercih etmesi gerektiğini söyledi. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanımının da önemine değindi.

Doç. Dr. Deniz, fiziksel aktiviteler için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Sıvı Tüketimi Hayati Önem Taşıyor

Sıcak havaların insan cildinde fark edilemeyen bir sıvı kaybına neden olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz, özellikle yaşlı bireylerde bu durumun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. "Doktorunuz tarafından sıvı kısıtlaması yapılmadıkça, susama hissi olmasa bile günde en az 2,5 litre, yani 12-14 bardak sıvı tüketilmesi gerekiyor," dedi. Sıvı tüketiminde suyun öncelikli olduğunu, su dışı sıvı alımında ise süt, ayran ve meyve suyu gibi seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Alkol, kafein ve yüksek şeker içeren içeceklerden kaçınılmasının önemli olduğunu belirten Deniz, çok soğuk ve buzlu içeceklerin de mide rahatsızlıklarına neden olabileceği konusunda uyardı.

Sıcak Çarpması Riskine Dikkat

Bu dönemde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birinin sıcak çarpması olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz, sıcak çarpmasının yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabız hızında artış gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve açık tenli bireylerin sıcak çarpmasından daha fazla etkilendiğini belirten Doç. Dr. Deniz, bu kişilerin günde en az iki kez sıcak çarpması açısından gözlem altında tutulması gerektiğini ifade etti.


Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans