Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, artrit hastalığı hakkında önemli bilgiler vererek, hastalığın tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ve erken teşhisin önemini vurguladı. Artrit, eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor.
Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak için önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Ertaş, artritin tek başına bir hastalık olmadığını, kronik romatizmal hastalıkların bir bulgusu olabileceği gibi grip, COVID-19 ve diğer enfeksiyonlar sonrasında da gelişebileceğini belirtti.
"Artrit eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini belli eder. Kronik romatizmal hastalıkların bir bulgusu olabileceği gibi geçici artritler de mevcut. Fakat romatizmal hastalıklarla ilişkili olan artritler, kronik nitelik taşır," diyen Dr. Ertaş, artrit hastalığının tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabileceği konusunda uyardı.
Erken Teşhis ve Tedavi Hayati Önem Taşıyor
Dr. Ertaş, 1996'dan bu yana her yıl 12 Ekim'de Dünya Artrit Günü'nün kutlandığını belirterek, bu günün amacının artrit konusunda farkındalığı artırmak olduğunu vurguladı. "Artritler uzun süre tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu yüzden erken teşhis oranını artırmak ve kalıcı hasarları önlemek hayati önem taşıyor," dedi.
Artrit Sadece Eklemleri Etkilemiyor
Artritin sadece kas iskelet sistemiyle sınırlı kalmadığını belirten Dr. Ertaş, damarları etkileyen vaskülitler, böbrek, cilt ve tükürük bezlerini etkileyen sistemik lupus ve Sjögren sendromu gibi romatizmal hastalıkların da artrit belirtileriyle ortaya çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca gut hastalığı gibi durumlarda da artrit şikayetlerinin görülebileceğini söyledi.
Dr. Ertaş, "Ağrı ve artrit, bize en sık başvuru sebeplerinden biridir. Hastaların yaşam kalitesini bozmadan, kalıcı hasar oluşmadan ve sakatlığa sebep olmadan uygun tedavi şansımız olduğuna inanıyoruz," şeklinde konuştu.
Hastaların Sosyal ve Psikolojik Durumları da Önemli
Artrit nedeniyle bir öğrencinin okuldan uzak kalması ya da çalışanların iş gücünü kaybetmesinin istenmeyen sonuçlar olduğunu ifade eden Dr. Ertaş, hastaların sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal anlamda da desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
"Toplumun dikkatini artrite çekmek, erken teşhis ve tedavi sürecini hızlandırmak istiyoruz. Bu sayede hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve kalıcı hasarları önleyebiliriz," dedi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)