• DOLAR
    32,8875
    %-0,11
  • EURO
    35,8578
    %-0,60
  • G. Altın
    2.545,65
    %-2,11
  • Ç. Altın
    4.149,43
    %-1,91
  • BIST
    11.145
    0.15
  • BITCOIN
    66,616.60
    0.32
  • ETHEREUM
    3,496.46
    0.25
  • DOLAR
    32,8875
    %-0,11
  • EURO
    35,8578
    %-0,60
  • G. Altın
    2.545,65
    %-2,11
  • Ç. Altın
    4.149,43
    %-1,91
  • BIST
    11.145
    0.15
  • BITCOIN
    66,616.60
    0.32
  • ETHEREUM
    3,496.46
    0.25

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Argan Yağı Nedir? Faydaları ve Kullanımı


Argan yağı nedir, argan yağının faydaları, argan yağı nasıl kullanılır ve argan yağı hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Argan Yağı Nedir? Faydaları ve Kullanımı
Görsel Kaynağı :
Bülten

Argan yağı nedir, argan yağının faydaları, argan yağı nasıl kullanılır ve argan yağı hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Argan Yağı Nedir?
Bitkilerden elde edilen doğal yağlar alternatif tıptan kozmetiğe kadar birçok farklı alanda kullanılır. Bu doğal yağlar, sabit ve uçucu yağlar olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilir. Uçucu yağlar genellikle yoğun kokularıyla öne çıkar ve aromaterapi uygulamalarında kullanılır. Sabit yağların kullanımıysa saç ve cilt bakımı ya da beslenme gibi alanlarda daha yaygındır. Günümüzde birçok kişi tarafından sıkça kullanılan sabit yağlardan biri de argan yağıdır. Argan yağının faydaları ve kullanım alanları hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Argan yağı, "Hayat Ağacı" olarak da bilinen ve Fas'ın güneybatısında yetişen argan ağacının meyvelerindeki çekirdeklerden elde edilir. Bilimsel adı Argania Spinosa olan argan ağacı, boyu 10 metreye kadar uzayabilen ve zeytin ağacını andıran dikenli bir ağaçtır. Bu nedenle meyvelerini toplamak oldukça zahmetlidir. Argan ağacının meyveleri sert kabuklu bir yapıya sahiptir. Argan yağı elde etmek için bu meyveler soyulur ve iç kısımları öğütülerek hamur kıvamına getirilir, ardından soğuk sıkım yöntemiyle preslenir. Bir litre argan yağının elde edilmesi için yaklaşık 30 kilogram argan meyvesine ihtiyaç duyulur.

Sabit bir yağ olan argan yağı genellikle saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Bu yağ tatlı ve cevizli bir tada sahiptir. Lezzetli ve sağlıklı oluşuyla besinlerde de kendine yer bulan argan yağı, dünyadaki en nadir mutfak yağlarından biridir.

Argan yağı; tokoferoller, fitosteroller, polifenoller, skualen, doymuş ve doymamış yağ asitleri gibi etkin maddeler içerir. Bu yağ asitlerinin %80'i doymamış yağ asitleridir. Omega 3 ve omega 6 açısından da zengin olan argan yağının içerisinde A, C, E ve F vitaminleri de bulunur.


Argan Yağının Faydaları Nelerdir?
Argan yağı oleik ve linoleik asit içeriğiyle oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Argan yağı genel sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye de sahiptir.

Argan yağının bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

İçerdiği yüksek E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir.
Göz sağlığının korunmasını destekleyebilir.
İyi kolesterolü yükseltmeye ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan argan yağı, kalp hastalığı riskini de azaltabilir.
Antioksidan içeriği sayesinde kanser gelişimini yavaşlatmada ve kanser hücrelerini öldürmede etkili olabilir.
Oksidatif stresi azaltabilir.
İnsülin direncini azaltarak diyabeti önlemeye yardımcı olabilir.
Saç ve cilt sağlığını korur.
Argan Yağı Nasıl Kullanılır?
Argan yağı; yemeklik yağ, kozmetik malzemesi ya da besin takviyesi olarak kullanılabilir. Farklı kullanım alanlarına sahip olan bu ürün ayrıca sabun, şampuan ve nemlendirici krem gibi çeşitli bakım ürünlerinin içerisine yardımcı madde olarak da eklenebilir.

Soğuk sıkım argan tohumları genellikle en yüksek kalitede argan yağı verir. Bu nedenle yağ, cilde ve saçlara uygulanacaksa öncelikle bu ürünün soğuk sıkım ve doğal olmasına dikkat edilmelidir. Argan yağının direkt cilde uygulamadan önce avuç içerisinde biraz ısıtılması önerilir. Ardından uygulanmak istenen bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapılmalıdır. Bu yağ cilt bakım rutinlerine eklenecekse gece yatmadan önce temizlenmiş cilde uygulanabilir. Temizlenmiş cilt argan yağını çok daha kolay bir şekilde emebilir.

Argan yağı saç köklerini güçlendirmek, saçlardaki kırıkları azaltmak veya elektriklenmeyi gidermek için de kullanılabilir. Bunun için bir miktar argan yağı temiz ve hafif nemli saça uygulanabilir. Saç onarıcı etkisinden yararlanmak için de temiz saça haftada 1 kez maske şeklinde uygulanarak kullanılabilir. Maske olarak uygulandığında saçın sarılıp bir süre bekletilmesi gerekebilir. Aynı zamanda argan yağıyla saç maskesi yaparken Hindistan cevizi yağı gibi farklı yağlar eklenebilir. Böylece ürünün onarıcı etkisi de artırılabilir.

Argan yağının besin olarak tüketilmesi de mümkündür. Ancak besin olarak tüketmek için seçilecek argan yağının %100 doğal, katkısız ve soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiş olması önerilir. Argan yağı yemek pişirme sırasında kullanılmamalıdır. Salatalara ya da pişmiş yemeklere eklenerek tüketilebilir. Ayrıca argan yağı ızgara balıkların üzerine gezdirilebilir, ekmeğin üzerine sürülebilir ya da humus gibi mezelerin üzerine ilave edilerek de tüketilebilir.

Argan Yağının Saça Faydaları
Argan yağı saç sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir. Argan yağı saç bakımı için direkt olarak kullanılabildiği gibi argan yağı içerikli kozmetik ürünlerden de destek alınabilir.

Argan yağı saça faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Saç kırıklarının azaltılmasına yardımcı olur.
Saça nem sağlar.
Saç hacminizi artırır ve saç dökülmesini önler.
Mat görünüme sahip saçlara parlaklık verir. Böylece saçlara canlılık kazandırır.
Kepek oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
İçeriğindeki E vitamini saç melaninini yenilemeye ve koyu saçların büyümesine yardımcı olur.
Saçları ısıya ve şekillendirmeye bağlı hasarlara karşı korur.
Argan Yağının Cilde Faydaları
Argan yağı uzun yıllardır cilt bakımında da kullanılır. İçeriğindeki etken maddeler sayesinde cilt sağlığı açısından birçok olumlu etki sunar.

Argan yağının cilde bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
İçerdiği E vitamini sayesinde cildi nemlendirir.
Sedef ve gül hastalığı gibi cilt hastalıklarının semptomlarının azaltılmasına yardımcıdır.
Sivilce tedavisinde etkili olan argan yağı, iltihaplı sivilce tahrişlerini azaltabilir.
Cilt enfeksiyonlarını iyileştirebilir.
Antioksidan içeriği sayesinde cilt lekelerinin görünümünü azaltmada etkili olabilir.
Dudak çatlamalarını önlemeye yardımcı olur.
Yaraların iyileşmesini hızlandırabilir.
Atopik dermatit semptomlarını hafifletebilir.
Yaşlanma karşıtı etki göstererek kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olur.
Cilt üzerindeki sebum miktarını düzenler.
Cilde parlaklık verir.
Hamilelik döneminde oluşan cilt çatlaklarını önlemeye ve azaltmaya yardımcıdır.
Tırnakların güçlendirilmesine destek olur.
Argan Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Argan yağı genellikle birçok birey için güvenlidir ve herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak bazı durumlarda istenmeyen birtakım yan etkilere yol açabilir.

Bu olası yan etkiler şunlardır:

Argan yağı, argan ağacı meyvesinden elde edildiği için bu meyveye karşı alerjisi olan bireylerde birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu tür alerjilere sahip bireylere ürünü kullanmadan önce ciltlerinin küçük bir bölgesinde test etmeleri önerilir. Argan yağının neden olduğu alerjik reaksiyon semptomları arasında deri döküntüleri, ciltte kızarıklık ve kaşıntı yer alır.

Argan yağı cilt üzerine direkt olarak uygulandığında hassas cilde sahip bireylerde tahrişe yol açabilir.
Argan yağı saç ve vücut derisini beslediği için aşırı kullanımda ciltte tüylenmeye neden olabilir. Bu nedenle tüylenme oluşması istenmeyen bölgelerde dikkatli şekilde kullanılmalıdır.
Argan yağı besin olarak tüketildiğinde bazı bireylerde mide bulantısı, şişkinlik, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. 
Argan yağının içeriğinde bulunan E vitamini kan pıhtılaşmasını azaltabilir. Ayrıca kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlarla etkileşime girebilir. 

Argan yağının zararları ve olası yan etkileri bireyin bünyesine ve kullanım miktarına göre değişebilir. Aynı zamanda kullanılacak argan yağının doğal ve katkısız bir içeriğe sahip olması da önemlidir. Doğal olmayan argan yağlarının içerisinde yer alan kimyasallar da farklı reaksiyonlara neden olabilir. Bu tür içeriğe sahip argan yağlarının besin olarak da tüketilmemesi gerekir. Hem cilt bakımında kullanılacak hem besin olarak tüketilecek argan yağı için doğal bir içerik sunan güvenilir markaların tercih edilmesi önerilir.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans