“Riskli Gebeliklerde İzlem ve Takip” konferansı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde düzenlenen “Riskli Gebeliklerde İzlem ve Takip” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Samet Arslan, “Dünyada dakikada meydana gelen 380 gebelikten en az 340’ını riskli gebelik oluşturmaktadır” dedi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde “Riskli Gebeliklerde İzlem ve Takip” konulu konferansı düzenlendi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Aslan Tekten’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Samet Arslan, konuşmacı olarak katıldı.
“DÜZENLİ İZLEM VE TAKİP HAYATİ ÖNEM TAŞIR “
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Derbent Yerleşkesinde düzenlenen konferansta hamilelik sürecindeki kadınların sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmesi için dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgi veren Uzman Dr. Arslan; “Dünyada dakikada meydana gelen 380 gebelikten en az 340’ını riskli gebelik oluşturmaktadır. Gebeliği risk altında olan anne muhtemelen fiziksel ve sosyal sorunları da olan bir annedir. Gebeliği riskli hale getiren fizyolojik sorunlar; anne gebe kalmadan önce var olan kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi sorunlar olabileceği gibi direkt olarak gebelikte ortaya çıkan kanama, hipertansiyon gibi sorunlar da olabilir. Gebelikteki bu gibi riskli durumları, anne ve bebeğin sağlığını ve hayatını tehdit etmeden kontrol altına almak asıl amaç olmalıdır. Bu kapsamda risk faktörlerini önceden saptamak, düzenli izlem ve takiplerle değerlendirmek hayati önem arz ediyor” dedi.
“HER GEBELİK POTANSİYEL BİR RİSK OLUŞTURUR”
Gebelik döneminde oluşabilecek potansiyel risk faktörleri hakkında da bilgi veren Uzman Dr. Arslan; “Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinin, hastalık ve sakatlıklardan uzak olarak en az risk altında geçirilmesi gebeliğin de en az risk altında olmasını gerektirir. Ancak birçok gebelik ve doğum olaysız geçse de tüm gebelikler risk altındadır. Gebelikte meydana gelen fizyolojik değişiklikler, sağlık ve hastalık arasındaki çizgiyi daraltır.
Bu nedenle her gebelik potansiyel bir risk oluşturur ve bir kriz dönemidir. Sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için gebe kadınların izlem ve takiplerinin ebe ve hekimler tarafından yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Uzman Dr. Samet Arslan, katılımcıların sorularını da cevapladı.
Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)