• DOLAR
    34,2350
    %0,28
  • EURO
    37,7854
    %0,11
  • G. Altın
    2.931,41
    %0,54
  • Ç. Altın
    4.881,55
    %0,00
  • BIST
    9.026
    0
  • BITCOIN
    61,048.59
    -0.33
  • ETHEREUM
    2,372.60
    -0.13
  • DOLAR
    34,2350
    %0,28
  • EURO
    37,7854
    %0,11
  • G. Altın
    2.931,41
    %0,54
  • Ç. Altın
    4.881,55
    %0,00
  • BIST
    9.026
    0
  • BITCOIN
    61,048.59
    -0.33
  • ETHEREUM
    2,372.60
    -0.13

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Alzheimer hastalığına dikkat: Nöroloji uzmanından önemli uyarılar


21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ve Alzheimer Farkındalık Ayı dolayısıyla Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren, Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Alzheimer hastalığına dikkat: Nöroloji uzmanından önemli uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Alzheimer’ın beyin hücrelerinin zamanla ölmesine neden olan ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Dr. Eren, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini vurguladı.

Alzheimer'ın Belirtileri ve Erken Teşhis

Alzheimer hastalığı genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görülse de, nadiren daha genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Dr. Eren, hastalığın başlangıç aşamasında basit unutkanlıklar, yakın zamanda yaşanan olayları unutma, para hesabında karışıklık, yolları bulmada zorluk ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Bu tür belirtiler fark edildiğinde bir nöroloji uzmanına başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Alzheimer'ın Evreleri

Dr. Eren, Alzheimer’ın evrelerini şu şekilde açıkladı:

İlk Evre: Genellikle 2 ila 4 yıl süren bu evrede, yakın bellekte sorunlar, sık sık aynı soruları sorma, depresyon ve hafıza kaybını inkar etme gibi belirtiler görülür. Bu aşama, yakın çevre tarafından fark edilebilir.

İkinci Evre: 2 ila 10 yıl süren bu evrede, hafıza bozuklukları günlük yaşamı etkilemeye başlar. Yeni şeyleri öğrenmede zorluk, giyinme gibi işleri yapmada güçlük ve şüphecilik gibi davranış değişiklikleri gözlemlenir.

Son Evre: Bu evrede hasta, yakınlarını tanıyamaz, geçmiş ve şimdiki zaman karışır, sık sık düşmeler, yutma ve öz bakım sorunları yaşar. Hasta, bakıma muhtaç hale gelir.

Risk Faktörleri ve Koruyucu Önlemler

Alzheimer’a yol açabilecek risk faktörlerini sıralayan Dr. Eren, bunların arasında ileri yaş, ailede Alzheimer öyküsü, obezite, kontrolsüz şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, uyku bozuklukları, travmatik beyin hasarı, depresyon, fiziksel aktivitenin yetersiz olması ve dengesiz beslenmenin bulunduğunu belirtti.

Alzheimer riskini azaltmak için önerilerde bulunan Dr. Eren, düzenli fiziksel aktivitenin beyin sağlığını korumada önemli rol oynadığını vurguladı. Yürüyüş yapmak, yüzme veya hafif sporlar beyin damarlarını sağlıklı tutar. Ayrıca, bulmaca çözmek, kitap okumak ve yeni bir dil öğrenmek gibi zihinsel uyarıcı aktivitelerin de beyin fonksiyonlarını destekleyebileceğini ifade etti.

Dengeli beslenmenin önemine de değinen Dr. Eren, Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin bir beslenme düzeninin beyin sağlığını destekleyeceğini söyledi. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının Alzheimer riskini azaltabileceğini belirtti.

Sosyal Bağlantıların Önemi

Sosyal bağlantıların da Alzheimer riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Eren, aile, arkadaşlar ve toplulukla düzenli iletişimin beyin fonksiyonlarını canlı tuttuğunu belirtti.

Dr. Eren, Alzheimer’ın sadece bireyleri değil, aileleri ve tüm toplumu etkilediğine dikkat çekerek, toplumsal bilinç ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesinin hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmada büyük rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans